Politikk

Klar for å samarbeide med Ap og KrF

NY ALLIANSE: Miljøpartiet De Grønne blir gjerne med i en allianse med Arbeiderpartiet, KrF og Senterpartiet. Men de stiller ufravikelige klimakrav for et samarbeid.

Samtidig som den blåblå regjeringen feirer ett år ved makten, arbeider opposisjonen på Stortinget strategisk fram mot valget i 2017.

Dagsavisen har snakket med flere sentrale kilder på Stortinget. Sterke krefter peker på Arbeiderpartiet, KrF, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet som en framtidig allianse.

Dette vinner gjenklang i toppen av Sp, Ap og KrF. Mens blikket vendes bort fra SV, trekkes i stedet Miljøpartiet De Grønne fram som en framtidig partner. Nå sier Miljøpartiet De Grønnes talsperson, Rasmus Hansson, ja til frieriet.

Klimakrav

Stortingsrepresentanten flere fordeler med en slik allianse.

- Muligheten er absolutt til stede. Det er dette vi gått til valg på: Å utfordre den tradisjonelle blokkinndelingen i norsk politikk, sier Hansson til Dagsavisen.

Han åpner opp for samarbeid med de to sentrumspartiene og Arbeiderpartiet - men kommer med tre knallharde klimakrav som en absolutt forutsetning til et slikt samarbeid:

1. Norge må starte omstillingen til det bærekraftige samfunnet nå.

2. En klimalov skal sikre gjennomføringen av klimatiltakene.

3. Statens pensjonsfond utland (oljefondet) skal brukes som virkemiddel for å fremme bærekraftig politikk internasjonalt.

Irriterer sentrum

Tidligere har Dagsavisen omtalt sentrale KrF-politikere som mener KrF-leder Knut Arild Hareide bør se mot venstresiden og åpne for Ap-samarbeid.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har i Dagsavisen omtalt konstellasjonen som «interessant», men understreket at det er for tidlig å binde seg tre år før neste stortingsvalg.

Regjeringens forslag til statsbudsjett kan imidlertid ha satt fortgang i prosessen. KrF og Venstre har uttalt at de er skuffet over miljøprofilen og lei mange omkamper om bistandsprosent, grønne skatter og asylpolitikken.

Lite grønt fra Frp

Den grønne sentrum-venstre-alliansen blir mer og mer aktuell, mener Hansson etter å ha sett reaksjonene på Siv Jensens (Frp) første helblå budsjettforslag.

- Hvis Venstre og KrF mener alvor med klimapolitikken sin bør de se seg om etter alternativer. Det har regjeringens forslag til statsbudsjett vist, sier MDG-talspersonen.

Han ønsker en forpliktende klimalov, for å sikre at klimapolitikk blir gjennomført. Hansson vil også legge bort pratet om en omstilling til et bærekraftig samfunn - og virkelig vise handling.

MDG-politikeren mener samfunnet bør bruke de samme store virkemidlene vi har brukt for å bygge opp oljeindustrien, for å satse på miljøvennlig industri: enorme skattefordeler, helt spesielle avskrivningsvilkår og storstilt satsing på fornybar forskning.

Ser til Sverige

I Sverige har Miljøpartiet gått i regjering med Socialdemokraterna. Nå utelukker ikke Hansson å gå i regjering med Arbeiderpartiet, dersom muligheten skulle by seg.

- Det får vi se på når den tida kommer.

Han mener samarbeidet i Sverige er en inspirasjon for partiet i Norge.

- Ja, selvsagt. Men det er to inspirasjoner i Norden. Det ene er Miljøpartiet i Sverige, som går inn i regjering og viser at de søker makt og samarbeid for å få gjennomført grønn politikk. Regjeringserklæringen de har kommet med er offensiv, grønn og forpliktende.

- Samtidig ser vi at Miljøpartiet i Finland har gått ut av regjering på en atomkraftsak. Det viser at Miljøpartiet De Grønne ikke lar seg pille på nesen, de står på standpunktene de har inntatt. De to hendelsene er veldig inspirerende og en god illustrasjon for hvilken posisjon vi kommer til å ta i politikken, sier Hansson.

Samtidig som han åpner opp for en allianse med Ap, KrF og Sp påpeker Hansson at de er pragmatiske og gjerne samarbeider med for eksempel Venstre og SV om en miljøallianse.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen