Fisk i matpapir
Ingredienser:
1 paprika
2 små gulrøtter
1 løk
2 hele fisker, delt i to
2 ss smør
Rikelig med krydderurter
Salt og pepper
Framgangsmåte:
Pakken er levert! Veien fra hånd til munn er ikke lang når vi bruker matpapir. Dette blir like godt på grillen. Men da pakker vi den i et dobbelt lag alufolie. Matpapir i ovn. Folie på grill. Det er vår hovedregel, siden vi egentlig ikke synes det er så stas å spise på aluminium.
Skjær paprikaen, gulrøttene og løken i strimler. Ha godt med salt og pepper på fiskestykkene og legg dem på matpapir sammen med grønnsakene. Hvert stykke i sin pakke, med masse urter og noen klatter smør på toppen.
Prøv å pakke dem omtrent som en calzone (innbakt pizza) ved å klemme og vri endene på papiret sammen over fisken. Da blir pakkene også mer dekorative på tallerkenene.
Sett pakkene i stekeovn på 180 grader og la dem stå i rundt 20 minutter.
Kikertgryte med syrlig epleløk og raita
Ingredienser:
400 g kokte kikerter, fra boks eller papp
300 g kokte kidneybønner, fra boks eller papp
300 g fersk spinat, fra pose
4 tomater
1 ss finrevet ingefærrot
2 chili, hakket
3 fedd hvitløk, hakket
1 lime, saften og fi nyrevet skall
2 ts malt koriander
1 ts malt gurkemeie
1 ts garam masala
2 ts korianderfrø
2 dl vann
Salt, pepper
Rå løksalat med eple:
1-2 løk, skåret i tynne skiver.
1 grønt eple, skåret i tykkere skiver
6 ss hakket bladpersille
1 ts karripulver
Saften av 1 lime
Olje til steking
Mynteraita:
2 dl matyoghurt
2 ss mintgelé
1/2 ts garam masala
Framgangsmåte:
Skyll kikerter og bønner i et dørslag. Skyll også spinaten grundig. Grovhakk tomatene og kjør dem sammen med ingefær, chili, hvitløk og limeskall i en kjøkkenmaskin med kniver. Eller mos det med en stavmikser. Bland også inn malt koriander, malt gurkemeie og garam masala.
Ha en liten skvett stekeolje i en kjele på nokså sterk varme og fres korianderfrøene under omrøring et par minutter, til den gode lukten stiger opp. Ha den krydrede tomatmosen i kjelen. La det koke opp, skru ned varmen noe og la det småputre i et par minutter. Ha i de kokte kikertene og kidneybønnene, spe med vann og la det koke opp igjen. Dytt spinaten ned i kjelen og la det koke under forsiktig omrøring fire-fem minutter, til bønnene er helt møre og spinaten har falt sammen. Smak til med salt og pepper.
Rå løksalat med eple:
Drypp gjerne litt sitronsaft på epleskivene, slik at de ikke blir brune mens de venter. Ha litt stekeolje i en panne på nokså sterk varme. Ha i karrien og la det frese under omrøring et minutt. Skru ned varmen noe. Ha i løkskivene og stek under omrøring et par minutter, før du har i epleskivene og steker et minutt til.
Dryss over persillen og drypp på limesaften.
Som tilbehør kan du velge ris, nanbrød eller chapati. Hos oss liker barna å spise denne gryteretten rullet inn i tortillalefser, som en slags indisk burrito, gjerne ostegratinert.
Mynteraita:
Ha mintgeleen i et lite glass og sett det i en større skål. Hell varmt vann rundt og la det stå til geleen blir lettere å røre ut. Bland med yoghurten. Rør inn garam masala, eller strø litt på toppen.