Innenriks

Kjøttfri mandag

Kjøttfri mandag er blitt en verdensomspennende bevegelse. ­Dagsavisen-journalist Hege Ulstein og ektemannen, Aftenpostens matskribent Yngve Ekern, har skrevet en bok om hvordan det kan gjøres.

Fisk i matpapir

Ingredienser:

1 paprika

2 små gulrøtter

1 løk

2 hele fisker, delt i to

2 ss smør

Rikelig med krydderurter

Salt og pepper

Framgangsmåte:

Pakken er levert! Veien fra hånd til munn er ikke lang når vi bruker matpapir. Dette blir like godt på grillen. Men da pakker vi den i et dobbelt lag alufolie. Matpapir i ovn. Folie på grill. Det er vår hovedregel, siden vi egentlig ikke synes det er så stas å spise på aluminium.

Skjær paprikaen, gulrøttene og løken i strimler. Ha godt med salt og pepper på fiskestykkene og legg dem på matpapir sammen med grønnsakene. Hvert stykke i sin pakke, med masse urter og noen klatter smør på toppen.

Prøv å pakke dem omtrent som en calzone (innbakt pizza) ved å klemme og vri endene på papiret sammen over fisken. Da blir pakkene også mer dekorative på tallerkenene.

Sett pakkene i stekeovn på 180 grader og la dem stå i rundt 20 minutter.

Kikertgryte med syrlig epleløk og raita

Ingredienser:

400 g kokte kikerter, fra boks eller papp

300 g kokte kidneybønner, fra boks eller papp

300 g fersk spinat, fra pose

4 tomater

1 ss finrevet ingefærrot

2 chili, hakket

3 fedd hvitløk, hakket

1 lime, saften og fi nyrevet skall

2 ts malt koriander

1 ts malt gurkemeie

1 ts garam masala

2 ts korianderfrø

2 dl vann

Salt, pepper

Rå løksalat med eple:

1-2 løk, skåret i tynne skiver.

1 grønt eple, skåret i tykkere skiver

6 ss hakket bladpersille

1 ts karripulver

Saften av 1 lime

Olje til steking

Mynteraita:

2 dl matyoghurt

2 ss mintgelé

1/2 ts garam masala

Framgangsmåte:

Skyll kikerter og bønner i et dørslag. Skyll også spinaten grundig. Grovhakk tomatene og kjør dem sammen med ingefær, chili, hvitløk og limeskall i en kjøkkenmaskin med kniver. Eller mos det med en stavmikser. Bland også inn malt koriander, malt gurkemeie og garam masala.

Ha en liten skvett stekeolje i en kjele på nokså sterk varme og fres korianderfrøene under omrøring et par minutter, til den gode lukten stiger opp. Ha den krydrede tomatmosen i kjelen. La det koke opp, skru ned varmen noe og la det småputre i et par minutter. Ha i de kokte kikertene og kidneybønnene, spe med vann og la det koke opp igjen. Dytt spinaten ned i kjelen og la det koke under forsiktig omrøring fire-fem minutter, til bønnene er helt møre og spinaten har falt sammen. Smak til med salt og pepper.

Rå løksalat med eple:

Drypp gjerne litt sitronsaft på epleskivene, slik at de ikke blir brune mens de venter. Ha litt stekeolje i en panne på nokså sterk varme. Ha i karrien og la det frese under omrøring et minutt. Skru ned varmen noe. Ha i løkskivene og stek under omrøring et par minutter, før du har i epleskivene og steker et minutt til.

Dryss over persillen og drypp på limesaften.

Som tilbehør kan du velge ris, nanbrød eller chapati. Hos oss liker barna å spise denne gryteretten rullet inn i tortillalefser, som en slags indisk burrito, gjerne ostegratinert.

Mynteraita:

Ha mintgeleen i et lite glass og sett det i en større skål. Hell varmt vann rundt og la det stå til geleen blir lettere å røre ut. Bland med yoghurten. Rør inn garam masala, eller strø litt på toppen.

Mer fra Dagsavisen