Kjos presses fra alle kanter

Norwegian-ledelsen møter sterke anklager fra fagforeningene. Selv frykter de for framtida til hele konsernet.

– Vi er forberedte på at streiken kan bli lang og vond, sier Arve Sigmundstad, kommunikasjonsdirektør i Parat.

Siden pilotstreiken i Norwegian var et faktum i helgen har ordbruken mellom partene tilspisset seg. Pilotene mener flyselskapet fratar dem elementære organiseringsrettigheter, mens Norwegian-ledelsen og NHO mener det er uhørt at pilotene forlanger tariffavtale med et annet selskap enn det de er ansatte med. Konflikten framstår låst, og det er ifølge Parat ingen kontakt mellom partene utover hva som foregår i mediene. I går avlyste blant annet Norwegian-pilotene et møte med ledelsen i selskapet.

Nå setter både pilotene og Norwegian-ledelsen hardt mot hardt.

Boikott og opptrapping

I morgen trappes streiken opp, og 650 piloter i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) blir på bakken. Samtidig har de kabinansatte varslet at de vil kunne gå i sympatistreik med pilotene.

Nå har også giganten LO kommet på banen. I går tok de initiativ til en boikott av flyselskapet så lenge konflikten pågår.

– Vi må være tydelige på at vi ikke vil bruke selskaper som ikke respekterer arbeidslivets spilleregler, sa LO-leder Gerd Kristiansen til NRK.

Også hovedsammenslutningen Unio slutter seg til kritikken.

– Så lenge konflikten pågår kan man vise solidaritet med de streikende ved å la være å bruke Norwegian, sier Unio-leder Anders Folkestad i en pressemelding, der han presiserer at han ikke vil bruke ordet boikott.

Også den europeiske transportarbeiderføderasjonen ITF har truet med å boikotte Norwegian i Europa dersom konflikten fortsetter.

Ingen konkurs

I går satt Norwegian-styret i krisemøter i seks timer på Fornebu. Før møtet ble det spekulert i om Norwegian ville diskutere å slå datterselskapet NAN, der de streikende pilotene er ansatt, konkurs. Det var ifølge styreleder Bjørn H. Kise ikke et tema på møtet. Han mente derimot at de streikende pilotene setter hele selskapet i fare.

– Dette er en alvorlig situasjon for hele selskapet, ikke bare for datterselskapet som er i streik. Det kan komme til å eskalere, og det håper jeg ikke det skal, sa styrelederen til det frammøtte pressekorpset.

Dagsavisen har vært i kontakt med Norwegian, som sier de ikke har fullstendig oversikt over hvor mange passasjerer som er berørt, eller hvor mye streiken koster, bortsett fra at de forsøker så godt de kan å opprettholde normal produksjon.

Fra og med i morgen er det planlagt at hele 650 Norwegian-piloter skal streike. Som motsvar vil ledelsen i flyselskapet sette inn fly og piloter fra andre Norwegian selskap, noe som har ført til anklager om streikebryteri og fagforeningsknusing.

 

 

Streiken splitter de ansatte

Ansatte ved hovedkontoret ber flygerne gi opp streiken.

– Det å streike i et selskap som går med underskudd, virker for meg veldig uklokt, sier en kvinnelig ansatt i Norwegians regnskapsavdeling.

Hun beskriver forholdet mellom de streikende pilotene og administrativt ansatte som nær frysepunktet.

– Det er iskalde fronter nå, slår hun fast, men ønsker ikke å stå fram med fullt navn.

– Erfaringsmessig kan det komme en del grove kommentarer. Det oppleves veldig ubehagelig, sier hun.

De kabinansatte er av en annen oppfatning.

– Vi har stor forståelse for streiken og støtter den 100 prosent, sier leder i Norwegian kabinforening Marit Lindén.(NTB)

 

 

17 Norwegian-kanselleringer tirsdag

Norwegian har foreløpig kansellert 17 avganger fra flyplasser i Norge, Sverige og Finland tirsdag.

Det er foreløpig ikke avtalt noe nytt møte mellom Norwegian-ledelsen og de streikende pilotene i selskapet, opplyser selskapets informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB tirsdag morgen.

Alle som er berørt av tirsdagens kanselleringer, har fått beskjed på SMS.

– Vi prøver å operere så mange fly som mulig, men har kansellert noen få flyginger. Alle de berørte passasjerene har fått beskjed via SMS, og så mange som mulig er blitt booket om til neste flyging. Målet vårt er fremdeles å få alle passasjerer fram til destinasjonen sin, sier informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian til NTB.

Alle Norwegians flypassasjerer anbefales å møte opp til riktig tid på flyplassene.

– De som blir berørt av streiken, vil få beskjed så fort som mulig av oss, sier Jacobsson. Hun sier reisende kan finne oppdatert informasjon om enkeltflyginger på selskapets nettsider.

Reisende som rammes av kansellerte fly som følge av streiken blant pilotene i datterselskapet Norwegian Air Norway, kan ringe telefonnummeret 21 49 21 49 for å få hjelp til å booke om billetter og få refusjon dersom de har krav på det.

Ni av de kansellerte avgangene tirsdag er fra Gardermoen, Flesland, Torp og Værnes. Avganger i Sverige og Finland blir også rammet.

Mandag gikk de fleste flyene som ­normalt, men passasjerer på tolv Norwegian-flygninger måtte flyttes til andre avganger på grunn av pilotstreiken, opplyser selskapet. (NTB)