Innenriks

Kjære Google: Hvem 
er jeg?

NYSGJERRIG: Når vi lurer veldig på noe spør vi Google. I desember offentliggjorde søkemotoren hvilke spørsmål vi stiller verdensveven oftest. Verken spørsmålene eller svarene er som du kanskje tror.

«Jeg har 
ingen tro 
på dypdykk eller å legge pungen i is.»

Jørgen Skavlan, lege

De mest stilte spørsmål

Mest søkte hvorfor-spørsmål

Hvorfor hikker man?

Hvorfor tøye ut?

Hvorfor stemme Høyre?

Hvorfor varme opp?

Hvorfor stemme Frp?

Hvorfor trene styrke?

Hvorfor gjesper man?

Hvorfor stemme AP?

Hvorfor stemme?

Hvorfor drømmer vi?

«Hvem er jeg?»

(2. plass i hvem-kategorien)

Vi går tydeligvis ikke av veien for å spørre Google om de mest grunnleggende ting. Du er et levende eksemplar av arten Homo Sapiens Sapiens. Du består av cirka 7000000000000000000000000000 atomer - 99 % av dem er hydrogen, oksygen og karbon. Karbonatomer blir til i de største stjernene og spres når gigantstjerner sprenger i supernovaeksplosjoner. Du er derfor stjernestøv og en del av universets konstante mengde energi.

Du har en personlighet som er de samlede oppfatningene du og andre har av deg. Personligheten din er hele tiden i forandring. Dine følelser, tanker og planlagte handlinger er kjemiske prosesser i hjernen din. Prosessene - personligheten din - er et resultat av din fysiologi - hvilke gener som programmerer kroppen din - og hva du har gjort, lært og opplevd mens du levde. Mange mener vi også har en sjel. Det er ingen vitenskapelige holdepunkter for dette.

«Hvorfor hikker man?»

(1. plass i hvorfor-kategorien)

Ekspertene er ikke helt sikre. Men det er to rådende hypoteser. Den ene mener grunnen er at spedbarn trenger å slippe ut luft i magen for å få plass til mer melk. Dette forklarer hvorfor kun pattedyr hikker og hvorfor fostre og spedbarn hikker mer enn andre. Den andre hypotesen mener hikking er en rest av en mange hundre millioner år gammel pustemåte for tidlige amfibier. Hikking har ingen hensikt lenger, men ulempen ved hikking er heller ikke stor nok til at den har forsvunnet. Hikk.

«Hvem oppfant glødelampen?»

(6. plass i hvem-kategorien)

Hvorfor så mange bruker ordet glødelampe, og ikke lyspære, sier ikke Google noe om. Men det enkle svaret er at glødelampen ble funnet opp av Thomas Edison i 1879. Men det spørrende norske folk har kanskje skjønt at spørsmålet ikke er like enkelt som det først virker. Edison har fått uforholdsmessig mye av æren for lyset i mørket. Fra begynnelsen av 1800-tallet arbeidet en rekke forskere og oppfinnere med elektrisk lys - den første var engelskmannen Humphry Davy. Edison kommersialiserte og forbedret lyspæra.

«Hvorfor tøye ut?»

(1. plass i hvorfor-kategorien)

Ifølge fastlegen vår er det egentlig ingen viktige grunner til det. Det er et råd av typen «Du må vente en halvtime med å bade etter du har spist» eller at C-vitaminer hjelper mot forkjølelse. Men å tøye ut kan kanskje være bra for blodsirkulasjonen.

«Hvem oppdaget Amerika?»

(8. plass i hvem-kategorien)

Dette er et lurespørsmål. For ingen vet svaret. Men det må ha vært mennesker som vandret over isen ved Beringstredet fra Asia, eller kanskje satt i enkle båter, en gang mellom 16.500 og 42.000 år siden. Ulike funn tyder på ulike årstall. Vår egen Leiv Eiriksson var kanskje den første europeer på amerikansk land. Vikingene lagde flere bosetninger på Newfoundland i dagens Canada, men ingen ble varige. 500 år senere nådde Columbus noen karibiske øyer. Columbus var mildt sagt geografisk forvirret - han trodde han hadde funnet en snarvei til India og kalte derfor folkene der indianere.

«Hvordan bli 
gravid?»

(4. plass i hvordan-kategorien)

Det blir først stille i telefonen når vi gjengir spørsmålet for Norges mest populære fastlege, Jørgen Skavlan.

- Vil du jeg skal tegne opp og demonstrere for deg, eller?

De fleste er nok klar over at man blir gravid av sex. Hvis ikke kan du få fastlegen din til å tegne. (Alternativt finnes også bilder og videoer på nett. Bruk Google.) Men hensikten bak spørsmålet er kanskje om man kan gjøre noe for å øke sjansene?

- Nei, sier Skavlan. Ikke annet enn å vite når man har eggløsning. Det er kun 1-2 dager i måneden man kan bli gravid. Jeg har ingen tro på dypdykk eller å legge pungen i isbiter før sex (sic!).

«Hvem eier bilen?»

(1. plass i hvem-kategorien)

Den som har registrert bilen på sitt navn hos Statens vegvesen eier bilen. Spørsmålets popularitet skyldes kanskje irritasjon over feilparkeringer som sperrer? Ved å sende «REGNR, registreringsnummer, til 2282», får du navn på hvem som eier bilen. Om du skal kjøpe bil, kan det også være lurt å sjekke at den som selger også er eier av bilen.

«Hvem er du?»

(5. plass i hvem-kategorien)

Har internetts allvitenhet gjort så inntrykk på oss at vi har begynt å spørre Google hvem den er? Viser spørsmålet en eksistensiell frykt tematisert i mange sci-fi bøker og filmer?: Hva hvis maskinene plutselig svarer på spørsmålet? Her går vi tomme for svar. Alternativt kan spørsmålet tolkes som en variant av «hvem er jeg» - sett fra Googles perspektiv.

«Hvordan koke egg?»

(7. plass i hvordan-kategorien)

- En moderne mann må kunne koke egg. Hadde jeg ikke kunnet det, hadde jeg også spurt Google, sier Skavlan.

Hovedideen er å putte egg i kokende vann. Resten er mindre viktig. Men om du er nøye på det, kan du prøve å bruke følgende koketider: Legg til ett minutt hvis eggene er kalde. Bløtkokt (Fast hvite, rennende plomme): 
2 min. Smilende egg (stivnet plomme i kantene) 3 min. Hardkokt (smøraktig plomme): 6 min. Hard plomme: 9 min. Koketiden varierer litt etter størrelsen på egget.

Kilder: Dagsavisen, Wikipedia, Jørgen Skavlan, NRK, Jefferson Lab, Statens vegvesen

Mer fra Dagsavisen