Innenriks

– Kjemper til krampa tar oss

Representanter fra Nordlandsbenken på Stortinget kjemper videre for Andøya-basen. Jeg gir meg ikke før det er gjort et vedtak i Stortinget, sier Jan Arild Ellingsen (Frp).

I går ble regjeringspartiene og Arbeiderpartiet enige om langtidsplanen for Forsvaret, mens Venstre og KrF kunne si at de sikrer flertall for forsvarsbudsjettet 2017.

Ap, Høyre og Frp går her inn for å legge ned flybasen på Andøya.

Slaget om Andøya flystasjon i Nordland fylke har vært et av de mest intense blant dem som berører basestrukturen i forsvarsforhandlingene.

Oppdrag Andøya

Men Frps stortingsrepresentanter Kenneth Svendsen og Jan Arild Ellingsen fra Nordland lover å ikke gi opp kampen for å sikre basen på Andøya.

– Det er mitt oppdrag fra velgerne i Nordland, og det skal vi kjempe for til krampa tar oss. Jeg gir meg ikke før det er gjort et vedtak i Stortinget på dette, og så lenge man har luft i lungene er det ingen grunn til å gi opp, sier Ellingsen til Dagsavisen.

Han før støtte fra partifelle Kenneth Svendsen (Frp).

– Vi har brukt så mye penger på å bygge opp og legge ned baser her i landet, at nå er det nok, sier Svendsen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Uforsvarlig nedleggelse

Nedleggelsen av Andøya er en av hovedårsakene til at Senterpartiet ikke kunne slutte seg til planen.

– Det var ikke vilje til å sikre en ramme for Hæren og Heimevernet, som vi ville vært fornøyd med, og vi mener det er uforsvarlig å legge ned Andøya, og bygge opp Evenes, uten at man har sikret et godt nok kostnadsgrunnlag, sier Marit Arnstad til Dagsavisen.

Både Venstre og Senterpartiet har i innspurten av forsvarsforhandlingene sådd tvil om tallgrunnlaget for regjeringens forslag om å legge ned Andøya-basen.

Fra 17. juni til 17. oktober ble en delt løsning to milliarder kroner dyrere, ifølge Forsvarsdepartementet, skriver nettstedet Aldrimer.no.

Også Frp-politikerne tviler på tallene.

– Jeg har mistet helt tillit til Forsvarets beregninger, sier Svendsen.

Han sitter i finanskomiteen og på Nordlandsbenken, hvor han er helt på linje med sin partifelle Ellingsen.

– Det er en tendens til at slike beregninger endrer seg underveis, og disse er jo selve premisset for vedtakene som gjøres i Stortinget. Dermed ender Stortinget opp som et gissel, sier Ellingsen.

– Dramatisk

Andøya-ordfører Jonni Solsvik (H) mener avgjørelsen burde blitt utsatt.

– Dette vil være et dramatisk vedtak for lokalsamfunnet. Mellompartiene ønsker å utsette denne avgjørelsen fordi tallene var for usikre, da er det beklagelig at regjeringspartiene og Ap ikke vil det, sier Solsvik til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen