Innenriks

Kaotisk skolestart for streikerammede

KONFLIKT: Mange tusen elever får en kaotisk start på skoleåret, fordi lærerne er i streik. De yngste elevene er foreløpig skjermet.

Noen steder er hele den streikerammede skolen stengt, mens andre starter delvis opp med de lærerne som fortsatt er i arbeid.

Verken Kunnskapsdepartementet, Utdanningsforbundet eller kommunenes organisasjon KS har oversikt over hvordan elevene på hver enkelt skole som er tatt ut i streik, skal forholde seg.

Må sjekke selv

Det er nemlig opp til hver enkelt skole i hver enkelt kommune å avgjøre hvordan streikerammede skoler skal forholde seg, og om elevene må møte til første skoledag eller ikke. Dermed må elever og foreldre sjekke nettsider eller på annen måte forsøke å finne ut om man skal møte opp som planlagt eller ikke.

5.500 har allerede lagt ned arbeidet, mens ytterligere 2.200 lærere går ut i streik fra torsdag av.

Utdanningsforbundets Ragnhild Lied beklager at tredjepart blir rammet, men påpeker at streik er et lovlig virkemiddel.

– Vi har prøvd å skjerme de yngste, påpeker hun.

Elever bekymret

Elevorganisasjonen skal ha et møte med Utdanningsforbundet mandag ettermiddag for å diskutere hva man kan gjøre for elevene i ungdomsskolen og i videregående opplæring, som i første omgang blir aller hardest rammet av streiken.

– Det er et problem at arbeidstid som går tapt i en streik, som regel ikke skal tas igjen. For elevene har jo rett på et bestemt antall timer med undervisning, sier leder Benjamin Skiaker Myrstad i Elevorganisasjonen til NTB.

Derfor har organisasjonen kontakt med flere parter i arbeidskonflikten for å vurdere mulige løsninger dersom streiken blir langvarig.

– Det er lurt å være forberedt på alt, og vi tror alle parter er enige i at det er viktig i å få klarhet i denne problematikken, sier Myrstad.

Ikke for de minste

Foreløpig er ikke lærere som i hovedsak jobber i småskolen, fra første til og med fjerde trinn, tatt ut i streik. Men når streiken trappes opp fra torsdag, vil de første barneskolene også bli berørt.

Også forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, beklager at elever og lærere nå blir rammet av konflikten, som har vart siden før sommeren.

Det er ikke planlagt noen møter med partene mandag, etter det NTB har fått opplyst. Tirsdag skal hovedstyret i KS, som altså er organisasjonens politiske ledelse, diskutere saken.

Mer fra Dagsavisen