Innenriks

Kaotisk på Ahus

Akershus universitetssykehus kansellerer operasjoner og utsetter timeavtaler fordi de har for mange pasienter.

Det smekkfulle sykehuset sender også pasienter til andre sykehus i østlandsområdet og forsøker å få skrevet ut så mange som mulig i et forsøk på å få bedre kapasitet.

Onsdag kveld varslet sykehusledelsen fylkeslegen på grunn av overbelegg på rundt hundre pasienter.

Stor pågang

Sykehuset orienterte pasienter som har time torsdag, om at det kan bli lang ventetid. Mange har fått tildelt ny time. Sykehuset ber pasienter som ikke har fått annen beskjed, om å møte som normalt.

– Stor pågang av øyeblikkelig-hjelp pasienter gjør at sykehuset må omdisponere helsepersonell fra den planlagte virksomheten til pasientene som trenger akutt behandling. Det kan bety ekstra ventetid for deg som har ordinær time på sykehuset skriver sykehuset på sin hjemmeside.

Operasjoner kansellert

Torsdag blir dessuten flere planlagte operasjoner kansellert. Dette gjelder ikke-akutte, planlagte inngrep.

– Det ble besluttet onsdag at del av pasientene på operasjonsprogrammet blir varslet om at det er mulig operasjonene blir kansellert, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Hødal ved Ahus til VG.

Det er den iskalde vinteren med høysesong for influensa, omgangssyke og infeksjoner som har ført til den kaotiske situasjonen på Ahus de siste dagene. Dette kommer samtidig som to sengeposter har pasienter med det smittsomme noroviruset, som gir akutt diaré. Smitteverntiltak gir dermed mindre kapasitet på disse avdelingene.

– Det betyr at mange ligger i korridorene under uverdige forhold, det er blodoverføringer i korridorene, og samtaler som skjer uskjermet, sier Heidi Espvik i Yngre legers forening ved Ahus til NRK.

42 korridorpasienter

Torsdag morgen var det ifølge sykehuset rolig i akuttmottaket. 42 pasienter ligger på korridor, mens fire pasienter får behandling i akuttmottaket.

– Helsepersonellet gjør nå en gjennomgang av pasienter på sengepostene og vil skrive ut pasienter der det er mulig, opplyser sykehuset, som hevder å ha god kontroll over situasjonen.

Fylkeslege Petter Schou sier til VG at situasjonen ved Ahus blir tatt på største alvor. Han sier han har forsikret seg om at sykehuset driver forsvarlig og at de har kontroll.

Mer fra Dagsavisen