Innenriks

Kan vrake eks-statsråder

Det er ikke gitt at verken Anniken Huitfeldt eller Espen Barth Eide får posisjonen som leder av utenrikskomiteen.

Bilde 1 av 3

Av Sofie Prestegård og Bjørn S. Kristiansen

Enkelte av de mange spørsmålene som tvang seg fram i kjølvannet av Arbeiderpartiets katastrofevalg, har allerede fått noen svar. Det har kommet klare signaler om at partiet vil opptre tøffere i opposisjon, og være mindre villig til samarbeid og forlik med regjeringen.

– Det handler om å finne flertall som kan påføre regjeringen nederlag, sier en sentral Ap-kilde til Dagsavisen om opposisjonstilværelsen som venter den kommende perioden.

Derfor jobber i disse dager en valgkomité, ledet av partisekretær Kjersti Stenseng, med å fordele verv og posisjoner i den nye stortingsgruppa.

Det skjer ikke uten sverdslag.

Les også: Ap vraker Marianne Marthinsen

Tøff konkurranse

I kjølvannet av nyheten om at nestleder Trond Giske får den tunge posisjonen i finanskomiteen på bekostning av Marianne Marthinsen, som har vært finanspolitisk talsperson den siste perioden, har konflikten eskalert. Det endte med at Marthinsens rådgivere i finansfraksjonen sa opp sine jobber, og tidligere partiprofiler har angrepet Giske. Flere kilder hevder overfor Dagsavisen at konflikten er framstilt langt mer omfattende enn den i realiteten er.

Men Marthinsen styrer muligens mot en annen tung komité. Ifølge Aftenposten har hun utenrikskomiteen som sitt andrevalg.

Om hun her ønsker å gå for komitélederposisjonen får hun imidlertid skarp konkurranse fra både sittende komitéleder Anniken Huitfeldt, samt tidligere utenriksminister Espen Barth Eide, som siden 2013 har hatt en rekke tunge internasjonale jobber i FN og i Verdens økonomiske forum.

Sistnevnte har vært synlig både før og etter valget i en rekke utenriks- og forsvarspolitiske spørsmål. Senest mandag i et større intervju i Klassekampen, hvor han varslet en tøffere linje fra Ap i utenrikspolitikken.

Overfor Dagsavisen bemerkes det fra sentralt hold at ingen kan snakke seg til posisjoner ved å stille opp i media.

En annen sentral kilde peker på at det ikke er gitt at tidligere statsråder vil få en fraksjonslederpost.

Det er ønskelig å løfte fram nye navn og profiler – gjerne noen som tør å tale partiet midt imot iblant.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støre tett på

Tirsdag hadde valgkomiteen et lengre møte, og i morgen klokka 10 møtes igjen komitémedlemmene som har som oppgave å fordele 49 stortingsrepresentanter på 12 komiteer.

Partiledelsen er fortsatt i tett dialog med valgkomiteen gjennom hele prosessen, opplyser kilder til Dagsavisen.

Minst tre komitélederposisjoner og fire nestlederposisjoner skal fordeles, samt alle talspersonene. Alle representantene kan spille inn tre ønsker hver, men det er mer enn å forene ønsker komiteen må ta hensyn til.

Fordelingen i komiteen er også en del av det større arbeidet med å fornye partiet og partiets strategi, som et spisset opposisjonsparti. I kjølvannet av Giske/Marthinsen-konflikten, har komiteen gått ut med en delvis innstilling, som viser hvilke poster partiledelsen er plassert i.

Partiets andre nestleder, Hadia Tajik, blir arbeidspolitisk talsperson. Samtidig er det klart at partileder Jonas Gahr Støre fortsetter i utenrikskomiteen.

Kommentar: Ap topper laget (Arne Strand)

Næring og miljø

Foruten utenrikskomiteen og finanskomiteen, er næringskomiteen en ettertraktet komité for flere.

Dagsavisen er kjent med at partiets nåværende næringspolitiske talsperson, Else-May Botten, har bedt om å få skifte komité etter to perioder der. Det åpner for kamp om et tungt komitéverv.

Fylkene i Nord-Norge har lagt fram en felles innstilling, og blinket ut næringskomiteen, kommunalkomiteen og utenrikskomiteen som sentrale for landsdelen.

Det ønsker ikke nyvalgt stortingsrepresentant fra Troms, Cecilie T. Myrseth å kommentere. Lederen av Troms Ap, og tidligere fylkesrådsleder i Troms, er imidlertid klar på at partiets særlig dårlige valg i de nordlige fylkene må tas i betraktning når stortingsgruppa nå rigges for å jobbe seg tilbake til regjeringsmakt.

– Nord-Norge må være veldig viktig for partiet. Tilbakemeldingen fra velgerne var brutal, sier hun til Dagsavisen.

Mens nedgangen for Ap på landsbasis var på 3,5 prosentpoeng, var nedgangen i Finnmark på hele 7,9. I Troms og Nordland var nedgangen på henholdsvis 7,1 og 9 prosentpoeng.

Også Terje Lien Aasland, som i dag er fraksjonsleder på energi og miljø, nevnes som en aktuell kandidat til posisjonen som næringspolitisk talsperson.

NTB har tidligere meldt at Marianne Marthinsen er ønsket til å overta Aaslands rolle som talsperson for energi og miljø. Ambisjonen er å gjøre dette til et viktigere felt for Ap hvor også miljøspørsmålet knyttes tydeligere til industriutvikling, får Dagsavisen opplyst fra sentrale kilder.

Komiteen har frist 2. oktober for å levere en klar innstilling.

Kommentar: Knyttede never og foldede hender (Hege Ulstein)

Mer fra Dagsavisen