Innenriks

Kan snart få politihelikopter på Alnabru

Flertallet i 22. juli-komiteen på Stortinget kan snart få innfridd ønsket om landingsplass for politihelikopteret, på Alnabru i Oslo.

- Diskusjonen om plasseringen av landingsplassen med beredskapssenter har pågått lenge. Nå må det bli fortgang i dette arbeidet, sier 22. juli-komiteens leder, Knut Arild Hareide (KrF), til Dagsavisen.

Da terroren rammet Norge 22. juli, sto Norges eneste politihelikopter på bakken på Gardermoen. Først nærmere seks timer etter eksplosjonen i regjeringskvartalet kom det seg opp i luften. Med lokalisering i Oslo og topp beredskap, kunne helikopteret ha vært på Utøya få minutter etter at skytingen startet. Flytida er på åtte minutter.

Både tidligere justisminister Anne Holt og tidligere polititopp Finn Abrahamsen er blant dem som har vært kritiske til at politihelikopteret ikke hadde en mer sentral rolle terrordagen.

I går la Stortingets 22. juli-komité fram sine forslag til bedre terrorberedskap.

Konkluderer om få dager

Flertallet i 22. juli-komiteen, som består av Ap, SV, Sp, KrF og Venstre, vil nå ha på plass et beredskapssenter for beredskapstroppen og bombegruppa, med tilhørende landingsplass for politihelikopteret, så fort som mulig i Oslo. Mindretallet, bestående av Høyre og Frp, vil at sentret skal plasseres i Oslo-området, og ikke spesifikt i Oslo by.

Thor Erik Skarpen, informasjonssjef for plansaker i Jernbaneverket, bekrefter at det kan gå mot en rask avklaring i saken. Den 30 mål store tomten som er aktuell, eies av Jernbaneverket og Rom Eiendom. I fjor høst satte de seg ned sammen med Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, for å se om det er mulig å kombinere et beredskapssenter og en landingsplass, med behovet for en utbygging av Alnabruterminalen, selve navet i godstrafikken her til lands.

- Alnabruterminalen må utvides for å nå det nasjonale målet om dobbelt så mye gods på bane, opplyser Skarpen.

I begynnelsen av februar ble en rapport som inneholder et forslag til en mulig løsning, overlevert Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet.

- Jernbaneverket er nå i ferd med å etterprøve denne løsningen for å se om den holder vann. Vi vil konkludere om noen dager. Da vil vi kunne si om vi mener det er praktisk gjennomførbart eller ikke, å kombinere et beredskapssenter med en terminalutvidelse. Men det er ikke opp til Jernbaneverket å avgjøre denne saken. Det er regjeringen som må ta beslutningen, påpeker Skarpen.

Selv om Jernbaneverket er innstilt på å hjelpe politiet, legger ikke Skarpen skjul på at det er snakk om en svært verdifull tomt for jernbanen.

- 30 mål med ferdig regulert jernbanetomt vokser ikke på trær.

Etter kvalitetssikringen skal rapporten endelig ferdigstilles innen utgangen av april, før politikerne så bestemmer seg. Justisdepartementet bekrefter at det jobbes med å avklare tomtespørsmålet. Etter det Dagsavisen erfarer er det viktigere enn noen gang for departementet å få banket gjennom beredskapssenteret.

Har en plan B

Skulle det vise seg av Alnabru likevel ikke er egnet, har Justisdepartementet en plan B. Statsbygg har nemlig fått beskjed om å undersøke om det finnes andre aktuelle tomter innen utgangen av mars.

Politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, har siden 2005 arbeidet med å få på plass basen på Alnabru. I dag holder beredskapstroppen til på politihuset på Grønland i Oslo, mens helikoptrene fra Forsvaret, som beredskapstroppen bruker, holder til på Rygge. Politihelikopteret er stasjonert på Gardermoen.

Når beredskapstroppen får behov for helikopter, må tjenestemenn og utstyr hentes på et avtalt sted.

- Samlokaliseringen på Alnabru vil gjøre at responstiden går kraftig ned. Slik det er i dag er det håpløst, sier Gjengedal til Dagsavisen.

Han håper nå politikerne gir politiet den etterlengtede helikopterbasen de har arbeidet for i årevis. Men byggearbeidene vil ta tid. Derfor er det avgjørende at helikopterberedskapen på Rygge opprettholdes.

- Helikopterberedskapen på Rygge dekker behovet, men bare på kort sikt, sier Hareide. - Byggestart kan ikke vente til kommisjonens arbeid er fullført, eller en stortingsmelding om beredskap kommer, mener han.

Også Jan Bøhler (Ap), første nestleder i 22. juli-komiteen, håper et nytt beredskapssenter kan komme på plass raskt.

- Vi skal ha en landingsplattform der, slik at beredskapstroppen blir mer mobil og kan brukes flere steder enn i Oslo-området, sier han til Dagsavisen.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen