Innenriks

Kan ikke love ny områdesatsing

INTEGRERING: Skolebyråd Torger Ødegaard (H) avviser at en blåblå regjering vil strupe integreringen. Men han kan ikke love noen videreføring av Groruddalssatsingen.

I går gikk lederen av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, ut i Dagsavisen og hevdet at en blåblå regjering vil strupe integreringen. Bøhler mener Høyre og Frp vil sette integreringen tilbake i tid og at det kommer til å skape større etniske spenninger i Norge.

Nå reagerer skolebyråden i Oslo, Torger Ødegaard (H), på det han mener er løgn og skremselspropaganda fra Arbeiderpartiet.

- Dette er rett og slett tøys, sier Ødegaard til Dagsavisen.

Satser på skolen

Skolebyråden trekker fram at elevene i Oslo er best i landet til å fullføre og bestå videregående skole. Han viser også til at forskere mener Oslo er best i landet på sosial mobilitet.

- Dette er et resultat av Høyre-politikk i mange år. Hvis vi får en Høyre-regjering, mener jeg vi kan gjøre mer av det som virker i Oslo: Vi må satse mer på skolen og særlig innholdet i skolen, sier Ødegaard.

Groruddalssatsingen i fare

Bøhler trekker fram fem konkrete saker som han mener står på spill dersom Siv Jensen og Erna Solberg danner regjering (se faktaboks). En av disse sakene er videreføringen av områdesatsingen for Groruddalen og Søndre Nordstrand. Oslo kommune og regjeringen har gått sammen om et 50 millioners spleiselag for å skape gode bomiljøer og bedre integrering.

Regjeringen har levert mer enn den skulle: 120 til 150 millioner kroner hvert år. Områdesatsingen varer fram til 2016 - men Arbeiderpartiet går til valg på å forlenge ordningen i ti nye år til 2026.

Kan ikke garantere

Bøhler mener Høyre og Frp ikke vil svare på om de vil fortsette å satse på disse områdene.

- Vil dere det, Torger Ødegaard?

- Jeg synes også en viktig del av Groruddalssatsingen på skole har vært å satse mer på basisfag og grunnleggende ferdigheter.

- Men vil dere videreføre Groruddalssatsingen?

- Det er klart jeg vil videreføre ... Jeg kan jo ikke uttale meg om hele Groruddalssatsingen som skolebyråd.

- Men står det i programmet til Høyre at de vil videreføre Groruddalssatsingen?

- Jeg kan i hvert fall forsikre at hvis jeg fortsetter som skolebyråd, så kommer vi til å fortsette å satse på innholdet i skolen i Groruddalen med ...

- Det høres ikke ut som om du kan gå god for at Høyre vil videreføre Groruddalssatsingen. Står det i Høyre sitt program?

- Altså, nå snakker du med skolebyråden i Oslo, så ... Høyres program må du snakke med Høyre om.

- Men er ikke du Høyre-politiker?

- Jo ...

I Høyres program står det ikke noe om at partiet vil videreføre Groruddalssatsingen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Dette er saken

I går gikk Arbeiderpartiets Jan Bøhler ut og advarte mot at en regjering med Høyre og Frp vil strupe integreringen og skape større etniske forskjeller i Norge.

Bøhler viste til fem konkrete saker som står på spill i valget: Groruddalssatsingen, gratis kjernetid i barnehagene, gratis leksehjelp, gratis aktivitetsskole og gjeninnføring av kontantstøtten for toåringer.

Høyre og Frp avviser Bøhler og mener Ap teger et skremmebilde av deres politikk.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen