Innenriks

Kan ikke avbryte lærerstreiken

KONFLIKT: – Dette er en lovlig streik, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Dette er en lovlig streik som følger de spillereglene som er i arbeidslivet. Det betyr at regjeringen ikke har mulighet til å avbryte streiken, det vil være å bryte norsk lov. Så det er partene som har ansvar for å finne en løsning, sier Solberg.

Hun viser til at en streik kun kan stanses dersom det er fare for liv og helse.

Mandag åpnet hun en nyoppusset Hersleb videregående skole i Oslo. Hovedstaden er ikke rammet av streiken, og alle elever kunne dermed starte skoleåret som normalt, til forskjell fra mange andre steder i landet.

Tillitskrise i skolen

Solberg sier seg enig i at det er en tillitskrise i skolen. Det at lærerne avviste avtalen som Utdanningsforbundet og KS hadde forhandlet fram, viser at lærerne ikke har tillit til hvordan den ville blitt praktisert, mener hun

Statsministeren sier det er opp til den enkelte kommune å gjenoppbygge tilliten, lytte til sine lokale lærere og sørge for at skolen får utvikle seg som et godt pedagogisk sted for både elever og lærerne. Hun synes det er leit at mange barn og unge blir rammet.

– Ingen elever har egentlig noen skoledager å tape, påpeker hun. Hun mener konflikten ikke kan kobles til fargen på regjeringen.

– Det har vært fire streiker i skolesektoren på fire hovedoppgjør, påpeker hun.

– KS bestemmer

Tirsdag skal hovedstyret i kommunenes organisasjon KS møtes. Der er alle partier representert og Høyre har tre medlemmer, inkludert lederen, Gunn Marit Helgesen.

Men Solberg vil ikke uttale seg om disse opptrer i tråd med Høyres skolepolitikk.

– KS er en selvstendig medlemsorganisasjon. De har hatt et bredt mandat på at man ønsker å styrke skolens ledelse og muligheten til å lage løsninger. Jeg har ikke tenkt å legge meg opp i hva de gjør internt, sier hun til NTB.

KS må selv få bestemme sine strategier, mener hun.

– Jeg er helt sikker på at alle i KS også er opptatt av at vi skal ha en god skole også i framtiden, sier hun.

Mer fra Dagsavisen