Innenriks

Kan gi bort trygg stortingsplass

MDG-sjef Rasmus Hansson er villig til å gamble med sin egen stortingsplass for å sikre partiet sitt et godt valg i 2017.

I de aller fleste politiske partier er det en selvfølge og sedvane at partilederen får de trygge plassene på nominasjonslisten til Stortinget. I noen tilfeller har til og med partiledere byttet fylke for å sørge for en sikker stortingsplass, slik KrF-leder Dagfinn Høybråten gjorde da han i 2005 ble stortingsmann fra Rogaland.

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne vurderer nå å gjøre det stikk motsatte.

– Jeg er i dialog med valgkomiteene i både Oslo og Akershus om hvor det er best for partiet at jeg stiller, sier Rasmus Hansson til Dagsavisen.

Les også: Nå vil Miljøpartiet De Grønne søke makt

Risikovillig

I 2013 stilte Hansson til valg fra Oslo, og ble MDGs eneste stortingsrepresentant.

Også for neste års valg regnes førsteplassen i Oslo for å være en sikker plass for de grønne. Det er imidlertid høyst usikkert om MDG får inn stortingsrepresentanter fra nabofylket Akershus.

– Er du villig til å risikere en trygg stortingsplass?

– Ja, så absolutt. Jeg har aldri vært ute etter å ta tradisjonelle valg. Jeg synes det er morsommere å satse enn å seife, sier Hansson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Løfte partiet

Nominasjonskomiteene skal fatte sine beslutninger til høsten, og Hansson sier han er i tenkeboksen uten et foretrukket alternativ.

Begrunnelsen for å bytte fylke til Akershus har litt med at det er der Hansson er bosatt, men mest å gjøre med at Hansson tror det kan løfte hele MDG.

– I Akershus er vi ikke langt unna å få et mandat. Hvis jeg kan bidra til at vi løfter oss, vil det gi en samla gevinst for partiet. Det er en sjanse å ta, men det lever jeg godt med.

Les også: Glad for oppvasken i MDG

Talsmenn på topp

Nyvalgt nasjonal talsperson, Une Aina Bastholm, var i 2013 på andreplassen i Oslo, og har vært Hanssons vara til Stortinget.

– Vil du stille i et annet fylke for å gi stortingsplass til Bastholm?

– Jeg skal ikke mene noe om hvem som skal stå på toppen av Oslo-lista. Men det er ingen hemmelighet at Bastholm er den andre partilederen. Hun er en ung og lovende politiker, så jeg håper inderlig at hun blir satt i en posisjon til å kunne bli valgt til Stortinget.

– Er det et poeng at ikke begge talspersonene står på samme valgliste?

– Å sette begge talspersonene på samme liste, er kanskje ikke det vi først planlegger. Det er ikke jeg som bestemmer det, men jeg tror ikke det er det vi gjør først, sier Hansson.

Les også: Hansson beskyldes for truende lederstil

Uten plass

Hansson understreker at det til sjuende og sist er nominasjonskomiteen som nominerer, og medlemmene på nominasjonsmøtet som må velge han.

– Kan du ende med å få ingen plass? Si at du takker nei til Oslo, og de nominerer en annen kandidat, men så vil ikke Akershus velge deg?

– For det første har Akershus nominasjonsmøte før Oslo. Men ja, det er en risiko. Den er jeg villig til å ta. Jeg kan ikke forlange privilegier, og skjer det, må jeg ta konsekvensene av det, sier Hansson.

Meningsmålinger

Ved fjorårets kommune- og fylkestingsvalg, gjorde MDG et rekordgodt valg. I landsgjennomsnitt fikk de grønne 4,2 prosent, noe som sikret partiet plass i en rekke kommunestyrer, og viktigst av alt: Makt i hovedstaden.

Siden da har ikke meningsmålingene gått i MDGs favør.

De siste nasjonale meningsmålingene viser et MDG under sperregrensa med 2,5, 3,4 og 3,5 prosents oppslutning.

– Jeg er ikke overrasket over at det har dabbet litt av rundt oss. Agendaen den siste tida har ikke vært klima, men flyktninger. Selv om vi har en god politikk for det, er det ikke vi som får mest uttelling i sånne saker. Siste måling viser likevel en svak, økende tendens. På en måling i august ligger vi ca. en halv prosent fra sperregrensen, og det er et godt utgangspunkt for en langspurt. Vårt mål er å komme over sperregrensa, og gjøre et enda bedre valg enn ved kommunevalget, sier Hansson.

Les også: Drømmer om en grønn statsminister

Mer fra Dagsavisen