Innenriks

Kan få rett til kontaktlege

HELSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tror en rett til egen kontaktlege vil gi alvorlig syke pasienter og deres pårørende mer trygghet, samtidig som behandlingen blir bedre.

– Vi har hørt for mange historier om syke mennesker som har måttet forholde seg til mange ulike leger og fortelle sykehistorien sin igjen og igjen. Det er en belastning som alvorlig syke mennesker og deres pårørende skal spares for, sier Høie.

Per Fugelli er blant dem som har etterspurt en slik ordning, etter at han selv måtte forholde seg til 37 ulike leger som kreftpasient, skriver Dagens Medisin. Fredag sender Høie et forslag om endringer i pasient- og brukerrettighetsloven ut på høring. Rett til egen kontaktlege er ett av forslagene i høringsrunden.

Skal skape trygghet

Målet er at pasienter og pårørende skal føle seg tryggere, og at de skal slippe å forholde seg til mange ulike leger, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet. Kvaliteten på behandlingen blir også bedre, og det vil ta mindre tid å få svar på pasientspørsmål, tror statsråden.

– Ved å innføre kontaktlege gir vi ikke bare pasientene bedre oppfølging og informasjon. Vi utnytter også ressursene i helse- og omsorgstjenesten på en bedre måte, legger han til.

– Mer målrettet

Høie mener ordningen vil fungere bedre enn den tidligere ordningen med pasientansvarlig lege, fordi den ordningen ikke var tydelig nok definert og ikke var rettighetsfestet.

– Kontaktlegeordningen er mer målrettet enn tidligere ordning med pasientansvarlig lege ved at ordningen gjelder pasienter med alvorlig sykdom, skade eller lidelse, og som har behov for behandling eller oppfølging av en viss varighet, sier helseministeren til Aftenposten. (NTB)

Mer fra Dagsavisen