- Vi er på utkikk etter flere personer, sier etterforskningsleder Åsmund Yli - etter at ansatte uten lovlig opphold gikk under jorda da administrerende direktør i Lime-kjeden ble arrestert i midten av august. De ansatte er fra Nepal og Pakistan. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Kan få rett til å bo i Norge

LIME-SAKEN: Dersom ansatte i Lime-kjeden er ofre for menneskehandel, kan de søke refleksjonsperiode som gir dem lovfestet rett til å bo og jobbe i Norge.

- Politiet gjør en fantastisk innsats, det er det bare å ta av seg hatten for. Ofrenes rettigheter er godt ivaretatt, forsikrer bistandsadvokat Gro Wildhagen som har jobbet med menneskehandelssaker siden 2007.

Hun representerer tre personer fra Nepal og Pakistan som skal ha jobbet under slavelignende forhold i Lime-kjeden. Politiet på Nedre Romerike har etablert et mottak for flere titall ansatte på Olavsgaard Hotell. Hensikten er å gjøre ofrene trygge, få avklart identitet, kartlagt utlendingsstatus og å gjennomføre vitneavhør.

 

Ny fengsling

Ytterligere én mann ble i går varetektsfengslet i Lime-saken, i tillegg til de 12 som allerede er fengslet. Sju av dem er i samme familie, en er advokat.

Ofrene er fra Pakistan og Nepal og har vært asylsøkere i Norge uten lovlig opphold og arbeidstillatelse. De skal ha hatt svært lange arbeidsdager, få eller ingen fridager - og blitt stuet sammen i små rom - ofte i samme bygg som butikken. De skal også være fratatt ID-papirer.

 

Ansatte skiftet ut

Etter at administrerende direktør Sajjad Hussain (37) i Lime-kjeden ble varetektsfengslet i midten av august er flere av de ansatte blitt skiftet ut med andre som har papirene i orden. Det er uklart om de som har sluttet har reist ut av Norge eller gått under jorda her.

- Vi er på utkikk etter flere personer. Arbeidet er krevende, men vi begynner å få en viss oversikt. Det er ikke sikkert alle har lyst til å snakke med politiet, sier etterforskningsleder Åsmund Yli til Dagsavisen.

Som Dagsavisen skrev torsdag ble hovedmannen i saken, Sajjad Hussain (37), allerede dømt for utnyttelse av ulovlig arbeidskraft fra Nepal i 2005.

I 2011 ble også hans storebror (38) dømt til åtte måneders fengsel for å ha åtte nepalesere ulovlig ansatt i Joker-butikkene sine.

 

Lønn: Mat utgått på dato

I 2011 bisto advokat Bente Oftedal Roli en nepalsk kvinne som i halvannet år i 2009 og 2010 jobbet i en av Joker-butikkene på Rælingen. Kvinnen bodde i et rom uten vindu i kjelleren under butikken. Lønna var mat som var utgått på dato, husrom i kjelleren og 3.000 kroner måneden.

Alle de åtte nepalerne jobbet lange dager for lite lønn. Alle ble utvist fra Norge.

- Det er klart det lønner seg for arbeidsgiveren at personen blir kastet ut av landet før han får betalt lønn, sier advokat Bente Oftedal Roli.

- Til tross for de kummerlige forholdene den nepalske kvinnen bodde og arbeidet under, var hun likevel takknemlig mot arbeidsgiveren. Hun var takknemlig over å få inntekt i det hele tatt. Hun og mannen sendte penger hjem til Nepal, sier advokat Roli.

- Det er ille at utnyttelsen av sårbare personer til tvangsarbeid har fått pågå i så mange år, og med de samme bakmennene. Uten papirene i orden er mennesker helt rettsløse i Norge, sier Roli.

Rådgiver Tore Fjær i Kommunikasjonsenheten for ofre for menneskehandel, som er underlagt Politidirektoratet, sier at ofrene kan søke om en refleksjonsperiode på seks måneder i Norge mens de vurderer om de skal anmelde bakmennene.

- I dette halvåret har de rett til trygg bolig, livsopphold, juridisk bistand, nødvendige helsetjenester, aktivitetstilbud og - hvis de ønsker det - retur til hjemlandet eller et annet land. De som har identifiksjonspapirene i orden kan de søke om skattekort, bankkonto og arbeidstillatelse, sier Tore Fjær.

Etter det Dagsavisen kjenner til er dette rettigheter ofrene for tvangsarbeid ikke har vært kjent med. De er tvert imot blitt truet med at politiet ville pågripe dem og kaste dem ut av Norge, hvis de søkte om hjelp.

 

Svart lønn og utbytte

Etter at Skatt Øst gjennomførte kontroll- og bokettersyn i noen av Joker-butikkene Sajjad Hussain drev, ble han kastet ut av NorgesGruppen. I 2012 etablerte han Lime-kjeden som har vokst til 29 butikker. Skattekravet på vel åtte millioner kroner er ikke avgjort ennå, men det er tatt beslag i fast eiendom. Ifølge Hussains advokat, John Chr. Elden, ble beslaget opphevet før rettsmøtet.

- Vi har holdt på i flere år vi også. Anmeldelsene fra Skatt Øst var ­avgjørende for den storstilte politietterforskningen som nå pågår, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen til Dags­avisen.

 

Kontantutfordring

- Kort er normalt kontrollerbart. Kontantomsetning er det mest utfordrende for oss. Å knekke kodene for manipulering av kassa- og datasystemer er krevende. En kjent metode er å slå inn beløpene på kassa og kundene får kvittering. På slutten av dagen fjernes tallene - og beløpet unntas for moms og beskatning. Svarte penger i kassa går til svarte lønninger eller rett i lomma til eieren. De som har jobbet i butikkene er viktige vitner for oss, det blir ellers ofte en kombinasjon av bevis og skjønn for å beregne skyldkrav, sier Kristiansen.

nina.johnsrud@dagsavisen.no