Politikk

Kan få flertall for lobbyregister

PR OG POLITIKK: Verken Frp, Ap eller KrF vil avvise å stemme ja til lobbyregister. Debatten om hemmelige kundelister har vakt sterke følelser hos politikerne, slår Abid Raja (V) fast.

Venstre har for femte gang foreslått for Stortinget at det opprettes et lobbyregister. Det vil innebære at alle som vil møte politikere og påvirke behandlingen av saker vil måtte oppgi hvem de er og hvem de møter. Hver gang Venstre eller SV har fremmet forslag om lobbyregister er det blitt stemt ned av flertallet i Stortinget. Det er blitt gjort i et tiår. Men forslagsstiller Abid Raja (V) øyner nå nytt håp.

- Problematikken knyttet til profesjonalisert lobbyvirksomhet er blitt aktualisert med Listhaug-saken. Det er en sak som vekker sterke følelser og engasjement både blant politikere og befolkningen for øvrig, sier Raja på telefon fra USA. Der borte må alle lobbyister registrere seg når de skal møte noen i Kongressen. Europaparlamentet har hatt en registreringsordning for lobbyister i årevis.

Åpner for register

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg er åpen for at Arbeiderpartiet kan stemme ja til et slikt register denne gangen. Men mener det er viktig å se det i sammenheng med arbeidet med en mulig ny lov som de rødgrønne har tatt initiativet til. Hensikten med en slik lov vil være å sikre åpenhet om kundelister ovenfor Stortinget, og at åpenhet skal være regelen om man ønsker å bli statssekretær eller statsråd.

- Et lobbyregister erstatter ikke behovet for åpenhet. Det løser ikke den situasjonen vi har diskutert de siste to ukene. Men et lobbyregister kan være et element i håndteringen av dette, sier Kolberg.

Han understreker at han ikke kan gi et endelig ja fra Ap ettersom de nye stortingsrepresentantene ikke er ferdig med å behandle saken.

- Obama har det

KrF-leder Knut Arild Hareide lover å vurdere forslaget nøye.

- Vi kommer til å se konstruktivt på forslaget, og har ikke bestemt oss for om vi er for eller mot, sier Hareide.

Tidligere har KrF stemt mot lobbyregister.

- Vi tenker at det er lett for lobbyistene å flytte møtene utenfor Stortinget. Samtidig vet vi at Obama har et slikt register. EU har det. Så vi vil se nærmere på dette, sier han.

Frp har også stemt mot forslaget om lobbyregister tidligere, men signaliserer nå at de vil vurdere forslaget.

- Vi vil ta en ny runde på det forslaget nå som vi har en nyvalgt stortingsgruppe, sier parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik.

Han setter likevel spørsmålstegn ved hvordan et slik register skal fungere i praksis.

- Er det kun når selskaper eller organisasjoner tar kontakt man skal registrere, eller skal det gjelde privatpersoner også? Og hvor går grensen mellom påvirkning og kunnskapsopplysning?

Nesvik understreker samtidig at Frp er for mest mulig åpenhet.

- Flyttes til Grand

Det er meningen at folk, bedrifter og organisasjoner skal kunne påvirke politikken. Et ankepunkt mot registeret er at det kan øke terskelen for kontakt. Men også at det kan flytte lobbyvirksomheten ut av Stortinget og departementene.

- Det vil være enkelt å bare flytte et møte fra Stortinget til Grand Hotel om en vil unngå at det skal registreres, påpeker Høyre-politiker Michael Tetzschner.

SV-politiker Bård Vegar Solhjell mener dette kan unngås om politikerne setter premissene for møtet.

- Det er et realt motargument, men politikeren kan gjør det klart at en ikke møtes på Grand når en kan møtes på Stortinget under åpenhet.

- Kan det være at noen vil kvie seg for å ta kontakt når en vet at møtet registreres?

- Hvem skulle det i så fall være? Hvis en er så lyssky så er det kanskje et argument for at det bør være en terskel, sier Solhjell.

Sp-leder Liv Signe Navarsete støtter intensjonen til Venstre.

- Men jeg tror ikke et slikt register er praktikabelt slik forslaget står i dag, sier hun. Partilederen peker på at man ikke vil fange opp de som søker påvirkning via telefon, og heller ikke de lobbyistene som tar kontakt med embetsverket. Samtidig som en ordning der alle møtepunktene krever registrering vil være svært omfattende.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen