Innenriks

Kan bli vraket fra Stortinget

Landbruksminister Lars Peder Brekk ønsker gjenvalg til Stortinget, men kan bli vraket. Flere vil ha Marit Arnstad på topp.

En hardt presset Lars Peder Brekk ga mandag formiddag beskjed til nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag Senterparti om at han gjerne vil ta gjenvalg til Stortinget.

Landbruks- og matministeren har vært toppkandidat for Senterpartiet i hjemfylket de siste to stortingsvalgene, og har blitt valgt i begge runder. Men selv om han ønsker en ny runde er det slett ikke sikkert at han lykkes. Brekk kan bli vraket som listetopp. I hvert fall om sentrale lokallag får viljen sin.

- Vi på Stjørdal ønsker Marit på topp, det er ikke noe å legge skjul på. Det er greit å gå ut med det, for å vise at hun har støtte fra eget lokallag.

Det sier Hans Skjervold til Dagsavisen. Skjervold er leder for samstyret i Stjørdal Sp, som består av de fire lokallagene Skatval, Stjørdal, Lånke og Hegra.

Når Skjervold sier Marit handler det om Marit Arnstad, en av Senterpartiets mest populære og profilerte politikere.

Olje- og energiminister

Arnstad har tidligere representert Senterpartiet på Stortinget i to perioder, senest fra 2001 til 2005, og var olje- og energiminister under Kjell Magne Bondevik fra 1997 til 2000.

Arnstad tok ikke gjenvalg til Stortinget i 2005, noe som åpnet for Brekk. Hun har likevel vært et hett navn når det har vært snakk om å fylle viktige posisjoner i Senterpartiet. Trønder-Avisa viser til at hun selv bidro til spekulasjonene under valgkampen i 2009, da hun etter å ha holdt en appell i Levanger sa dette om en mulig retur:

- Jeg innrømmer at jeg har savnet dette litt (...) Vel, jeg vil ikke avskrive det. En vet ikke hva som skjer.

Tidligere denne måneden slo avisen fast at navnet hennes igjen verserer i lokallagene i fylket foran nominasjonen til stortingsvalget.

Skal vurdere

Arnstad er i dag nestleder i Nord-Trøndelag Sp. Hun avviser ikke muligheten for et comeback, men vil verken bekrefte eller avkrefte hva hun til slutt svarer dersom hun blir spurt om å være listetopp.

- Nominasjonen er lokallagenes arena, det er de som foreslår navn, og det skal de få gjøre i ro og fred. Om mitt navn dukker opp skal jeg vurdere det nærmere, sier hun til Dagsavisen.

- Samstyret for fire lokallag har allerede gjort det klart at de vil ha deg på topp.

- Jeg kan ikke kommentere hva enkelte lag sier. Nå får runden gå sin gang, så får vi se hva som kommer ut av det.

Kan bli kamp

Hans Skjervold sier at de ønsker Arnstad fordi hun tidligere har bevist at hun er dyktig, har karisma og er godt likt i partiet.

- Vi tenker helhet, det som gagner Sp mest nå, sier han og legger til at «det kan være fornuftig med forandring». Han understreker samtidig at det ikke er snakk om mistillit mot Brekk.

- Nå må vi ikke sable ned Lars Peder, han har mer enn nok å gjøre etter bruddet i jordbruksoppgjøret. Han er også dyktig, og har gjort en kjempejobb for partiet. Så det kan bli en kamp der, sier han.

Energiminister

Å sikre seg førsteplassen på lista kan bli avgjørende for å komme på Stortinget for Sp i fylket. Under valget skal partiene slåss om fem mandater fra Nord-Trøndelag, mot seks tidligere.

Nominasjonskomiteens leder Randi Dille, som sitter i fylkesstyret sammen med Arnstad, er ordknapp i vurderingen av kandidatene. Hun sier at begge vil ha tillit i fylkespartiet.

I motsetning til Brekk har Christina Ramsøy, som har vært fast møtende vara for Brekk, ifølge Dille takket nei til renominasjon.

Lars Peder Brekk ønsket ikke å kommentere saken i går, ut over å bekrefte at han har takket ja til renominasjon.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen