Innenriks

Kan bli joker

En ny måling viser at Miljøpartiet De Grønne kan havne på vippen i 114 kommuner.

Hadde TV 2s valgmåling for apil blitt valgresultatet hadde MDG havnet på vippen i store bykommuner som Oslo, Bergen og Tromsø. Samtidig hadde de havnet i samme posisjon i en rekke andre kommuner og byer, som Horten, Harstad og Askim.

– Det er et av mange tegn på at MDG slår rot, og vokser som løvetenner om våren, slår partiets ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson fast.

I går gikk startskuddet for MDGs landsmøte i Stavanger. Ved Stortingsvalget i 2013 fikk MDG en oppslutning på 2.8 prosent. På de siste målingene ligger partiet derimot langt høyere. Ifølge nettstedet pollofpolls.no, som samler og oppsummerer ulike meningsmålinger, ligger De Grønne bare såvidt under sperregrensa, med 3.99 prosentpoeng i snitt for april.

Blokkuavhengig

Hansson mener at velgere i mange kommuner vil merke at MDG havner på vippen.

– Velgerne kommer til å merke at debatten om politisk makt kommer til å handle om ambisiøse miljøspørsmål. Vår hovedjobb er å bruke de mulighetene vi får til å fremme en klart mer ambisiøs og forpliktende miljøpolitikk, både nasjonalt og lokalt, sier han.

MDG er et selverklært blokkuavhengig parti, og vil ikke forplikte seg til å samarbeide verken mot venstre eller høyre. Dermed er det ikke gitt at kommunene der MDG havner på vippen ender opp som blå eller røde på kommunekartet.

– Vår ambisjon og klare utfordring er å bruke muligheten vippeposisjonene gir til å sikre en forpliktende endring i miljøpolitikken allerede fra dag en. Men vi er klar over at det blir et tøft løp, og at det blir en utfordring for oss som er så nye i politikken, sier Hansson.

Søker makt

Likevel sier han at MDG ikke søker vippeposisjoner i seg selv.

– Vi søker politisk innflytelse og resultater. Vår politiske strategi er at vi er blogguavhengige og vi skat ettertrykkelig utfordre begge blokkene på basis av grunnforutsetningen om at rødt og blått er like bra og dårlig i miljøpolitikken. I motsetning til andre partier setter vi grønt først.

På spørsmål om MDG vil søke makt og posisjoner er svaret et soleklart ja.

– Men jeg må få føye til at vi er så edru at vi er klar over vår egen begrenset erfaring. Vi kommer til å tenke nøye gjennom hvor og på hvilket grunnlag vi tar posisjoner, eller når det er mest fornuftig å sitte i en støttefunksjon, på samme måte som Venstre og KrF i Stortinget, sier Hansson.

Storbyene

Til tross for gode målinger og muligheten for makt i en rekke kommuner, vil ikke Hansson tallfeste et mål for høstens valg.

– Svaret er at det tallet har jeg ikke. Vi stiller lister i over 200 kommuner, pluss bydeler og fylker. Jeg regner med at vi får inn langt over 100 stykker, kanskje flere enn 200 lokale folkevalgte. Det ville vært fabelaktig.

Mer fra Dagsavisen