Innenriks

Kan bli Frps neste folkelige nestleder

NESTLEDERKAMPEN: Statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) lanseres nå som en mulig ny nestleder og arvtaker for Per Sandberg i Frp.

- Frp trenger politikere som tør å være tydelige, og som skaper folkelig engasjement. Per-Willy har eierskap til viktige saker for Frp, sier leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, til Dagsavisen.

Etter at det ble kjent at Per Sandberg (Frp) trekker seg som nestleder på landsmøtet neste år, går nå debatten i Fremskrittspartiet om hvem som skal inn i partiledelsen.

Nå lanserer leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, Frps tidligere innvandringspolitiske talsmann og nåværende statssekretær i Kommunaldepartementet, Per-Willy Amundsen, som ny nestlederkandidat. Tybring-Gjedde tror Amundsen ville passe perfekt inn i Frps partiledelse ved siden av Frp-leder Siv Jensen og nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Representant for grasrota

I går skrev Dagsavisen at flere i partiet er urolige for at Frp skal miste kontakten med grasrota og selve sjelen i partiet når folkelige Per Sandberg trer ut av partiledelsen.

Etter at Fremskrittspartiet for første gang har fått regjeringsmakt trekker flere fylkesledere fram at det er viktig å ikke miste «ur-Frp».

Når Tybring-Gjedde nå lanserer Amundsen er det derfor vel vitende om at den folkelige delen av partiet krever innflytelse.

Så langt har justisminister Anders Anundsen, stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos og parlamentarisk leder Harald T. Nesvik blitt trukket fram som nestlederkandidater.

Men sentrale kilder i den folkelige delen av Frp sier til Dagsavisen at de vil kreve sin representant i ledelsen. En kilde nevner både Per-Willy Amundsen, Christian Tybring-Gjedde og Bård Hoksrud som markerte politikere som representerer «folkelige Frp».

Tydelig på innvandring

Amundsen er ingen hvem som helst i Frp. Som innvandringspolitisk talsmann var han svært profilert på en av de viktigste sakene til partiet. Han har også vært klimapolitisk talsperson og fremmet partiets skepsis til menneskeskapte klimaendringer på en tydelig måte.

- Han har vært kommunalpolitisk talsmann, og er nå statssekretær i Kommunaldepartementet. Han har hatt ansvar for innvandringspolitikken, og er en god representant for Fremskrittspartiet, sier Tybring-Gjedde.

Han trekker fram at Amundsen ville vært en god representant for Nord-Norge, og at partiledelsen dermed ville fått en god geografisk spredning - med Siv Jensen fra Oslo og Ketil Solvik-Olsen fra Rogaland.

Tybring-Gjeddes drømmeteam

- Vår ledelse med Siv Jensen, Ketil Solvik-Olsen og Per-Willy Amundsen vil appellere bredt til våre velgere - og til ulike grupper. Det tror jeg er viktig. Per-Willy er den eneste jeg ser i dag som kvalifiserer til det, sier Tybring-Gjedde.

Han mener Harstad-mannen treffer grasrota til Frp, og vil mobilisere godt.

- Han er åpen, tydelig, ærlig og kan det han snakker om. Han vil være min anbefaling til Oslo Frp, avslutter han.

Per Willy Amundsen vil overfor Dagsavisen ikke si om han kan tenke seg nestlederjobben.

- Det er ikke tida for å diskutere nestledere i Frp nå. Vi har ordinære prosesser fram til landsmøtet til våren, og jeg tror disse prosessene kommer til å gå aldeles glitrende, sier statssekretæren.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen