Innenriks

Kampen om LO-makten i gang

Om et halvt år skal LO-kongressen beslutte hvem som skal overta som LO-leder etter Roar Flåthen. Kampen om sjefsklubba er i full gang.

GOL (Dagsavisen): Det er ingen som snakker om det fra talerstolen under LOs kartellkonferanse på Gol. Men spørsmålet om hvem som skal overta det mektige vervet som leder for over 880.000 LO-medlemmer, preger diskusjonene i gangene under konferansen.

Kampen om å overta etter Roar Flåthen (62) har for alvor startet etter at LOs nestleder Tor-Arne Solbakken i et intervju med VG i går varslet at han svarer ja dersom valgkomiteen under LO-kongressen spør om han vil ha toppvervet.

- Det er neppe en stor overraskelse, mange har nok regnet seg til det på forhånd, sier Solbakken til Dagsavisen.

I tenkeboksen

I tillegg til Solbakken har det vært ventet at den andre av LOs to nestledere, Gerd Kristiansen, er kandidat til ledervervet. Hun ville ikke svare ja eller nei på Dagsavisens spørsmål i går om hvorvidt hun sikter mot toppen i LO.

- Jeg er fortsatt i tenkeboksen, var eneste kommentar fra Kristiansen i går.

Flere LO-forbund har allerede flagget hvem de vil ha til topps i LO.

Solbakken kom til ledelsen i LO fra NTL, det største forbundet i LO Stat. Det gjør også LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, som er glassklar på at hun ønsker Solbakken som ny LO-leder.

Også NTLs leder, John Leirvaag, vil ha Solbakken.

- Han er vår kandidat, sier Leirvaag til Dagsavisen.

Solbakken trenger likevel langt bredere støtte om han skal lykkes.

Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen har på sin side gjort det klart at han mener det er på tide at Fagforbundet får LO-lederen. Kristiansen kom til LO-ledelsen fra Fagforbundet og har støtte fra sitt eget forbund.

EØS-strid i LO

Det er mye som står på spill når det skal velges ny LO-leder. Det handler om maktbalansen i LO. Og om politikk.

Solbakken avviser overfor Dagsavisen at det er politiske forskjeller mellom de to.

- Kongressen i mai vil streke ut de politiske og organisatoriske linjene for LO. De vil være de samme uansett hvem som blir leder, sier han.

Så enkelt er det neppe. Kristiansen regnes som mer politisk radikal og kommer fra et forbund som har stilt seg i front for et økende krav i forkant av LO-kongressen om at arbeidslivet skal tas ut av EØS-avtalen. Hvordan denne debatten utvikler seg, kan påvirke utfallet av kampen om LO-makten.

Flertallet usikre

Dagsavisen har snakket med flertallet av forbundslederne i LO om ledervalget. De fleste vil ikke si hvem de stemmer på.

- Vi har ikke tatt stilling til hvem vi skal gå for, jeg regner med det blir en inngående diskusjon, sier forbundsleder Erna Haagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Heller ikke EL&IT-forbundets leder Hans O. Felix vil flagge side. Han tror det vil ligge flere navn i potten når debatten starter for alvor.

Andre er klare på hvem de støtter, deriblant Fellesorganisasjonens leder Rigmor Hogstad. Hun sier at de stiller seg bak Kristiansen.

- FO er LOs kvinneforbund. Det skulle bare mangle at vi støtter henne, sier Hogstad.

Hvem skal bli nestleder?

Transportarbeiderforbundets leder Roger Hansen sier at de som forbund ikke har tatt stilling til lederspørsmålet. De heller i retning Solbakken, men det er ikke et endelig standpunkt.

- Det skal også legges kabal for neste år, så man må se helheten, sier han og viser til at Solbakken og Kristiansen uansett kommer til å sitte i bare én periode.

Resten av kabalen blir derfor viktig. Ikke minst hvem som blir nestleder. Det blir viktig når det skal velges leder i 2017. Det var ikke uten grunn at Fellesforbundet sikret seg Flåthen som LO-nestleder da Gerd-Liv Valla i sin tid ble valgt til LO-leder.

Forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet ønsker ikke å kommentere lederspørsmålet overfor Dagsavisen. Det spekuleres i om han og Davidsen vil komme fram til en avtale på bakrommet, der Fellesforbundet støtter Kristiansen mot at de får inn en av sine. Forbundssekretær Hans-Christian Gabrielsen i Fellesforbundet nevnes av flere som mulig nestleder.

Dersom LOs to største forbund samler seg om Kristiansen, kan løpet være kjørt for Solbakken.

Vil ha ny kandidat

Flere sier det hadde vært en fordel med en yngre kandidat, slik at man kunne ha valgt en LO-leder som kunne bli sittende i mer enn en periode. Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi har tidligere uttalt at de heller vil ha en leder som kan sitte i mer enn én periode.

Tidligere har LO-sekretær Trine Lise Sundnes vært nevnt av flere. Men hun ble nylig valgt til ny leder av Handel og Kontor og regnes som ute av dansen.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen