Innenriks

Kamp om Sps veivalg

OPPVASK: En «havarikommisjon» skal finne ut hva som gikk galt for Senterpartiet. Sandra Borch mener det rødgrønne samarbeidet­ er dødt.

- Vi må erkjenne at vi gjorde det dårligste valget siden krigen, sier partileder Liv Signe Navarsete (Sp).

I går var det duket for oppvask da Senterpartiets landsstyre samlet seg for første gang etter krisevalget på Olavsgaard hotell i Skjetten. Partiet tapte regjeringsmakten etter åtte år og fikk fattige 5,5 prosents oppslutning i stortingsvalget. Nå forsøker de å finne veien ut av gjørma gjennom et politisk landskap i endring.

Frir til KrF

Leder av Senterungdommen, Sandra Borch, tror ikke et like tett samarbeid med Arbeiderpartiet og SV er framtida for Sp. I helgen var hun gjest på KrFU sitt landsmøte. I hilsningstalen kom hun med flere stikk til de tidligere regjeringspartnerne.

- Jeg er så glad for at Senterpartiet er ute av den rødgrønne regjeringen, sa Borch og lanserte samtidig at hun vil starte en sentrumsorientert tenketank.

Ferdig med Ap og SV

Borch sitter i evalueringsutvalget som skal analysere valgresultatet og peke på mulighetene for partiet. På spørsmål fra Dagsavisen om veien videre for Senterpartiet går sammen med Ap og SV svarer Borch tydelig:

- Nei! Nå må vi kun tenke Senterpartiet helt alene. Vi deler mange av verdisakene med KrF, både når det gjelder familie, distriktspolitikk, landbruk og bistand. Det blir viktig å samarbeide om de sakene i Stortinget.

Hun mener Senterpartiet må breie ut sin politikk og henvende seg til flere enn bønder. Hun vil heller ikke utelukke et tettere samarbeid med Høyre.

Intern dragkamp

Borchs framtidsønsker for partiet står i sterk kontrast til partilederens planer. Liv Signe Navarsete trekker fram at åtte år med rødgrønn regjeringsmakt har gitt betydelige resultater og innflytelse.

- Den rødgrønne ideen som har gitt Senterpartiet historiske politiske resultater, er ikke noe dårligere i dag enn før valget 9. september, sa Navarsete.

Hun mener Sp har samarbeidet godt med Arbeiderpartiet og SV. Dette vil hun partiet skal bygge videre på i Stortinget.

Annet samarbeid

På spørsmål om Navarsete vil velge sentrum eller rødgrønt samarbeid framover, ville partilederen ikke utelukke noe.

- Det er ikke noe enten eller, men heller både òg, sier Navarsete.

Dermed vil hun ikke vrake de rødgrønne, men åpner for tettere samarbeid med sentrumspartiene Venstre og KrF på Stortinget. Det er første gang på lang tid at de tre sentrumspartiene sitter i opposisjon på Stortinget - selv om KrF og Venstre er bundet opp til den blåblå regjeringen gjennom samarbeidsavtalen.

Sentrumskameratene

Nestleder Ola Borten Moe (Sp) mener det er for tidlig å si hvem Senterpartiet skal samarbeide med framover. Han understreker at han synes forslaget til Borch om en tenketank for sentrum er en god idé.

- Vi skal ta vare på alle gode relasjoner til de vi nå har styrt Norge sammen med i de siste åtte årene. Men det er viktig for oss å se om vi også kan bygge opp gode relasjoner til spesielt Kristelig Folkeparti og Venstre, sier han.

Moe mener det er for tidlig å konkludere om det rødgrønne samarbeidet, og vil først konkludere når detnærmer seg 2017.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen