Finansminister Siv Jensen (Frp) har vært opptatt i budsjettkonferanser den siste tida. Fredag legger den borgerlige regjeringen fram sine forslag til endringer i statsbudsjettet. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

Kamp om oljekronene

STATSBUDSJETTET: Venstre og KrF forventer klare seirer når Siv Jensen (Frp) legger fram endringene i budsjettet denne uka.

- Regjeringen kan fint øke oljepengebruken med tre til fem milliarder kroner uten å begrave langsiktigheten i økonomien, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til Dagsavisen.

Fredag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet. Da statsbudsjettet ble lagt fram for tre uker siden mente flere økonomer at de blåblå fint kan bruke 10-15 oljemilliarder mer enn det den rødgrønne regjeringen la opp til.

Men Harald Magnus Andreassen tror ikke det kommer et milliardskred fra Høyre og Frp.

- Det blir nok bare litt kakepynt, sier sjeføkonomen.

 

Les også: Nå skal hun male budsjettet blått

 

Tøffe forhandlinger

På Stortinget er særlig Venstre og Kristelig Folkeparti spent på hvilke endringer Høyre og Frp gjør i budsjettet. De fire partiene skal nå i tøffe forhandlinger fram til 20. november. Siv Jensen og Erna Solberg må kutte for å få plass til sine hjertesaker og sikre en tydelig blåblå profil på tilleggsproposisjonen. Så spørs det om samarbeidspartiene vil akseptere endringene.

Venstre og KrF forventer tydelige spor av sine viktigste saker når regjeringen fredag legger fram endringene i budsjettet de arvet fra de rødgrønne. Sannhetens time kommer når løfter og intensjoner kobles til penger.

- Vi har en realistisk tro på at saker som de fire partiene på borgerlig side har nedfelt i samarbeidsavtalen, også gis midler og retning i tilleggsbudsjettet. Det er selvsagt ikke slik at alt skal innfris i 2014, men vi må se en tydelig kursendring, sier lederen av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

 

Mer oljepenger

For KrFs del betyr det en styrking av kjerneområder som forebyggende familievern, rusomsorg og skjerpet innsats for fattige barn.

Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, tar det for gitt at tilleggsproposisjonen gjenspeiler det de fire partiene ble enige om i Nydalen.

- For Venstre betyr det et styrket klimaforlik, inkludert grønne skattegrep, mer til kollektivtransport, økt innsats mot fattigdom, særlig blant barn, et lærerløft og mer næringsrettet forskning, sier han til NTB.

Bare siden budsjettet ble lagt fram, er tendensen til økende ledighet blitt mer markant. Syversen tror at noe svakere prognoser for norsk økonomi kan få regjeringen til å bruke noe mer oljepenger enn de 2,9 prosent av oljefondet som de rødgrønne la opp til.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland har tidligere anslått endringer på rundt 15-20 milliarder, det meste trolig i skatte- og avgiftslettelser.

havard.therkelsen@dagsavisen.no