Innenriks

Kamp mot klokka i søket etter Sigrid

Etterforskernes forsøk på å oppklare Sigrid Giskegjerde Schjetnes (16) forsvinning blir en stadig mer fortvilet kamp mot klokka.

Politiet etterlyser nå en personbil som sto med lysene på ved barnehagen der 16-åringen forsvant, og ber føreren eller andre som har ytterligere opplysninger om bilen om å melde seg.

– Personbilen ble sett ved barnehagen med lyset på kvart over tolv, det vil si i det aktuelle tidsrommet, sier politiinspektør Hanne Kristin Rodhe.

Bilen kjørte deretter ned Låveveien mot Håkon Tveters vei. Bilens merke og farge er ikke kjent.

Usikre på sms

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august. Siste livstegn var trolig et kvarter over midnatt, mens hun var på vei hjem fra en venninne.

Rett etter et kvarter etter midnatt ble det sendt en tekstmelding fra 16-åringens telefon med innholdet «Chiller‘n hjemme», bekreftet Rodhe i går.

Dette regnes som det siste kjente livstegnet fra jenta selv om politiet tirsdag sa at de ikke helt kan utelukke at meldingen kan være skrevet av en annen enn Sigrid selv. Dermed kan skjedd forsvinningen noe tidligere enn først antatt.

Tirsdag ba også politiet om kontakt med to unge gutter eller menn som var observert med et videokamera i området. De to meldte seg litt senere på dagen, og skulle da levere filmen inn til politiet.

Natt til søndag hørte vitner hørte skrik rundt midnatt, senere ble 16-åringens sko, mobiltelefon og den ene av hennes sokker ble funnet i barnehagen der det antas at hun forsvant. I går, to og et halvt døgn etter at ungjenta forsvant, gikk Oslopolitiet ut og erklærte konkret at forsvinningen nå etterforskes som en kriminalsak.

Gir ikke opp håpet

I går møtte om lag 700 frivillige opp ved Østensjø skole for å lete etter jenta. Engasjementet bare øker etter at rundt 500 deltok i mandagens leteaksjon. På tredje dagen fortsatte i går letemannskaper å søke etter den savnede, i et fortsatt håp om å finne henne i live.
Fotballprofilen Bengt Eriksen leder den frivilliges leteaksjonen. I går kveld ba han letemannskapet om å lete nøye.

– Vi må være våkne. Vi kan ikke gå på tur. Vi leter, og det vi leter etter haster det med å finne. Da må vi løfte, rydde vekk, kikke, dra unna. I dag skal noen av dere inn i boligområder, gå inn i hager, jeg blåser i om dere får kjeft hvis de ikke skjønner hvorfor dere er der, sa Eriksen, ifølge NTB.

De pårørende er rørt over innsatsen, og uttrykker takknemlighet for engasjementet.

– Familien er takknemlig for at så mange møter opp, sier Geir Strand, talsperson for Sigrids familie.

Ingen nye funn

Letemannskapet har vært i Sørkedalen for å lete. En gruppe undersøkte til boligområder på Romsås, en annen boligområder på Skøyenåsen, noen til området ved Bryn senter, noen ved Abildsø og et team søkte ved industriområde på Grorud.

Ingen nye frivillige søkte ved Skullerudstua, der politiet i går hadde fullt trykk selv.

Årsaken til at politiet konsentrerer seg om området, er funnet av en hvit ankelsokk som ligner den som ble funnet ved siden av skoen til Sigrid. Det er rundt fem kilometer mellom barnehagen og funnstedet ved Skullerud. Den hvite ankelsokken er sendt til kriminalteknisk analyse.

I tillegg har politiet finsøkt området, som ligger rundt fem kilometer fra der Sigrids sko og sokker ble funnet, for ytterligere gjenstander, uten at de fant noe mer, skriver VG.

– Vi må avvente en DNA-analyse for å se om sokken faktisk kan knyttes til forsvinningen. Jeg vet ikke hvor lang tid dette tar, men saken har prioritet, sier Hanne Kristin Rohde.

Støtte av Kristin Halvorsen

Ansatte i Kunnskapsdepartementet deltar i søket etter kolegaens datter. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen oppfordrer alle til å bidra med det de kan.

Moren til Sigrid jobber som seniorrådgiver i Kunnskapsdepartementet. Søndag kveld sendte kunnskapsministeren selv en tekstmeldig til Sigrids mamma.

– Jeg sendte en melding til henne og sa at vi alle tenker veldig på henne og familien og at hvis det var noe vi kunne gjøre, så måtte de ta kontakt. Vi er her om de trenger oss, sier Kristin Halvorsen til VG Nett.

I går ble søket avlyst da det ble mørkt, og da Dagsavisen gikk i trykken var beskjeden at søket skulle tas opp igjen i dag.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen