Finansminister Siv Jensen (Frp) under muntlig spørretime på Stortinget onsdag. FOTO: Audun Braastad/NTB scanpix

Kamel-politikk

KOMMENTAR: Fremskrittspartiet har et problem: Velgerne vil se seire, ikke nederlag.

Finansminister Siv Jensen (Frp) fikk kjørt seg kraftig i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Bakgrunnen var at Frps stortingsgruppe vil foreslå flere penger til pensjonistene enn det hennes partifelle, arbeidsminister Robert Eriksson, har foreslått skal være årets trygdeoppgjør. Opposisjonen og folk i Høyre er provosert over Frps dobbeltkommunikasjon om pensjonistoppgjøret.

LES OGSÅ: – Frp mister kontakten med grasrota

I Stortinget ville blant andre Sps Trygve Slagsvold Vedum vite om Siv Jensen kjente til dobbeltspillet med å ha en politikk som regjeringsparti og en annen som stortingsparti. Finansministeren ble svar skyldig.

Sp-leder Vedum er kjent med slikt politisk dobbeltspill fra tidligere. Det kalles å synliggjøre de kameler man må sluke som regjeringsparti. Sp rendyrket kamelsluking i sin tid som medlem av sentrumsregjeringen Bondevik (1997-2000). Partiet ville vise fram for velgerne at man sto fast på sitt i regjeringen, men at man måtte bøye seg for overmakten. Problemet med strategien er at det er kamelene som slukes velgerne husker, og ikke seirene partiet har oppnådd. Sps erfaring er at taktikken slo helt feil.

Følg oss på Twitter og Facebook!

SV forsøkte en lignende manøver da partiet kom i regjering i 2005. SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen tok offentlig til orde for å boikotte varer fra Israel, som var SVs vedtatte politikk. Hun ble straks satt på plass av daværende statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det gikk ikke mange timene før finansminister Halvorsen offentlig beklaget det hun hadde sagt og gjort om boikott av Israel. SV valgte etter dette å sluke kameler i det stille, og ta en dissens i full offentlighet da det ble nødvendig.

Nå prøver Frp seg med kamel-politikk. Det imponerer neppe velgerne. De vil se seire. Ikke nederlag.