Innenriks

Kaller Solberg uansvarlig

LO-leder Gerd Kristiansen går til angrep på statsministeren som hun mener ikke tar den økte ledigheten på alvor. – Helt feil, svarer Erna Solberg.

Bilde 1 av 2

– Lediggang fester seg, enten du er flyktning eller har mistet jobben. Det er nesten som betong, som blir stivere og stivere. Det blir vanskeligere og vanskeligere å få folk inn i arbeid jo lengre tid det går, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Om ei uke presenterer SSB ferske ledighetstall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU). De forrige tallene ble publisert lille julaften, og viste at så mange som 129.000 arbeidsføre nordmenn nå står uten jobb.

Samtidig opplever Norge at rekordmange flyktninger og asylsøkere kommer til landet. I fjor søkte over 30.000 folk beskyttelse i Norge. UDI forbereder seg på at inntil 60.000 kan komme i 2016.

LES OGSÅ: Regjeringen venter større arbeidsledighet

Raser mot Erna

Kristiansen er også svært oppgitt av regjeringen hun mener ikke er i nærheten av å gjøre nok for å bekjempe den økende arbeidsledigheten. I helgen sa statsminister Erna Solberg til VG at hun ikke syntes en ledighet på 4,6 prosent er særlig høyt.

– Vi ser ingen grunn til å rope om krise: Vi mener det er mye viktigere å ha fokus på å gi langsiktige rammevilkår, fordi det vil bidra til at vi greier å få vekst i nye sektorer, sa Solberg til avisen.

Det får Kristiansen, som leder over 900.000 medlemmer og tillitsvalgte, til å se rødt.

– Jeg syntes det er uansvarlig av statsministeren. Hun tar ikke ledigheten nok på alvor. Hadde vi hatt en Arbeiderpartiregjering hadde de vært inne med målretta tiltak i de regionene som er hardest ramma. Det er det ingen tvil om, tordner Kristiansen.

Men LO-lederen tar helt feil, svarer statsministeren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blar opp milliarder

– Selv om det prosentvise tallet på arbeidsledige ikke er rekordhøyt i Norge, er antallet som er ledige og som opplever usikkerhet om jobben altfor høyt, skriver Solberg i en e-post til Dagsavisen.

Hun mener seg feilsitert i VG, der hun sier at en prosentvis ledighet på 4,6 prosent ikke er veldig høy.

– Regjeringen er bekymret over at arbeidsledigheten i Norge øker. I enkelte deler av landet er situasjonen kritisk. Nettopp derfor har utfordringene på arbeidsmarkedet vår høyeste prioritet, skriver hun.

Mot slutten av forrige uke la finansminister Siv Jensen fram den lenge etterlyste tiltakspakka mot den stigende ledigheten på vestlandet på drøye fire milliarder.

– Dette inkluderer målrettede investeringer i jernbane og vedlikehold av veier og statlige bygg på Vestlandet. 20 prosent av etablerertilskuddene fra Innovasjon Norge går til Rogaland. Vi har økt kraftig tilskuddene til forskning og innovasjon i energinæringen og på forskningsinstitusjoner på Vestlandet, skriver statsministeren.

Men tiltakspakka imponerer ikke Gerd Kristiansen.

– Det holder ikke så lenge ledigheten fortsetter å stige i de regionene. Pakka er tydeligvis ikke brei nok så lenge ledigheten fortsetter å stige. Regjeringen må finne tiltak som bedre matcher de som går ut i ledighet, sier hun.

LES OGSÅ: Snart flest ledige siden 1972

Omstilling

LO-lederen er bekymret for at titusenvis av asylsøkere etter hvert skal inn i arbeidslivet, samtidig som arbeidsledigheten er på full fart mot det høyeste nivået siden vi begynte å måle reell arbeidsledighet i 1972.

Hun trekker fram en rekke forslag for å møte den økende ledigheten: Utvidede permitteringsregler, økt satsing på bedriftsintern opplæring og kronetilskudd til bedrifter som vil ansette unge mennesker som står uten arbeid.

– Vi har drevet med omstilling til alle tider i landet vårt. Er det noe vi er gode på er det nettopp omstilling til nyere tider. Du kan tenke på at før hadde vi konfeksjonsfabrikker, tobakksfabrikker og masse skog- og landbruk. Vi har jo klart uten å omstille oss til nye næringer uten å få en massiv arbeidsledighet. Det kan vi også gjøre nå. Men omstilling tar tid. Da må man inn med virkemidler underveis sånn at det ikke svir så mye for dem som blir gående ledige, sier LO-lederen.

Samtidig er hun opptatt av at en del av løsningen på ledigheten er at vi klarer å inkludere de nye innvandrerne i arbeidslivet.

– Det er klart vi klarer det. Vi er forplikta til å klare det, sier Kristiansen.

Mer fra Dagsavisen