Innenriks

- Kall meg gjerne venneløs

Trond Giske (Ap) mener kameraderi-teoriene mangler én viktig ting: En kamerat.

Det stormer rundt nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) etter kritikk om kameraderi i flere saker. Men Arbeiderpartiets kronprins tilbakeviser alle anklagene overfor Dagsavisen.

- Kameraderi-teorien har en vesentlig mangel - og det er en kamerat, sier Giske.

For det finnes altså ikke en eneste av hans kamerater i et eneste styre til noen av de 22 selskapene Nærings- og handelsdepartementet har i sin portefølje, framhever han og legger til:

- Kall meg gjerne venneløs!

Les også: Nettverket snører seg sammen

Tre tøffe saker

Tre ganger den siste tida har Giske vært i hardt vær på grunn av at hans kontakter og venner får mektige posisjoner i statlige selskaper:

* * Giske-venn Rune Olsø ble valgt som Entra-sjef, til tross for at styreleder gikk mot ansettelsen.

* * Giske-venn og fylkesordfører Tore O. Sandvik skal ha blitt forsøkt plassert i styret i Telenor av Trond Giske, men ble stanset.

* * LO-leder og nær alliert av Arbeiderpartiet, Roar Flåthen, har fått plass i styret i Kongsberg Gruppen - på grunn av Trond Giske.

Uryddigheten får opposisjonen på Stortinget og eksperter på statlig eierskap til å reagere kraftig.

I går svarte Giske Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i et brev om Entra-saken. Her avviser han alle antydninger til partiansettelser.

I dag er det nytt møte kontrollkomiteen, og leder Anders Anundsen (Frp) varsler at Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre vil sende et brev til næringsministeren om Telenor-saken, og Giskes påståtte forsøk på å få sin venn og fylkesordfører Tore O. Sandvik inn i styret til den statseide telegiganten. Anundsen sier de tre sakene etterlater et rotete inntrykk av Giskes eierskapshåndtering.

- Jeg mener det kan være grunnlag til å se de tre sakene i sammenheng. Dette virker rotete, og vi må få fakta på bordet, sier Frp-politikeren.

Toer sine hender

Giske slår tilbake mot kritikken fra opposisjonen, og forsvarer seg - i alle de tre sakene:

- Jeg holdt meg fullstendig unna ansettelsesprosessen i Entra. Jeg vil forsvare styrevervet til Roar Flåthen i Kongsberg Gruppen som en del av en politisk maktkamp - Høyre kastet ham ut av styret i 2003 - vi gjeninnsetter ham. Og jeg vil avvise påstandene om at jeg har presset noen eller krevd at Tore O. Sandvik skal få en styreplass i Telenor, sier Giske.

Han understreker at det foreslås mange navn til mange styrer hvor staten er eier, og mange navn spilles inn til vurdering i arbeidet i ulike valgkomiteer.

- Valgkomiteen håndterer prosessene og vi søker alltid enstemmighet. Og Tore Sandvik sitter ikke i noe styre under Næringsdepartementet, sier Giske.

Visste ikke om lønn

Mange har stilt seg kritisk til hvorfor Roar Flåthen får kompensasjon tilsvarende ordinært styremedlem i Kongsberg Gruppen på 195.000 kroner, selv om han bare er observerende varamedlem.

- Hvorfor endte Flåthen opp med det saftige honoraret på 195.000 kroner selv om han bare var vara, og skulle hatt 9.800 kroner per møte?

- Det vet jeg faktisk ikke, for det har jeg ikke vært involvert i. Men jeg vil anta at begrunnelsen er at fordi han møter på like mange møter som alle de andre, så får han den samme godtgjørelsen, svarer Giske.

I går gikk professor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo hardt ut mot Giske, og antydet at han kunne ha brutt loven i utnevnelsen av Flåthen som styremedlem. Nå slår Giske tilbake.

- Å antyde at dette kan være korrupsjon, er en grov påstand. Det er også injurierende overfor Roar Flåthen. Han er en faglig svært dyktig person, som uten tvil vil tilføre styret nyttig kompetanse, sier Giske

Støttes av egne

I Arbeiderpartiets stortingsgruppe er flere opptatt av å få fakta opp på bordet om hva som har skjedd i de ulike sakene Giske har vært involvert i den siste tida.

- Det er en del vanskelige saker om dagen, som han må svare for. Jeg vil avvente svarene han gir til kontrollkomiteen før jeg sier så mye mer om det, sier stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap).

Flere kilder Dagsavisen har snakket med i Arbeiderpartiets stortingsgruppe støtter Giske, og har stor tiltro til hans vurderinger. Flere peker på at de negative oppslagene gjør det vanskelig for Arbeiderpartiet å jobbe med politiske saker om dagen, men refrenget er likevel at Giske har bred støtte i eget parti.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen