Innenriks

Kald og klar vinterdykking

FARGERIKT: God sikt og spennende undervannsliv gjør at mange dykkere trosser vinterkulda i Norge.

Det er en forblåst dag med lavt skydekke over Nesodden. Men under den gråaktige havoverflaten er det livligere og mer fargerikt enn man kanskje skulle tro. Fisk, krabber, anemoner og små, rare dyr som nakensnegler og sjøharer lever sine liv i dypet blant båtvrak og skrot.

På land står Runar Solberg og Gøril Thomassen fra ProDykk Oslo og gjør seg klare til en tur i vannet. Når man dykker, er det best å være mer enn én.

- En buddy skal hjelpe deg både over og under vann, sier dykker og instruktør Solberg.

Best om vinteren

Instruktørkollega og dykkervenn Thomassen går over skjøten mellom halsen og hetta på tørrdrakta hans. Den må være helt tett. Begynner det å piple inn vann, hjelper det lite at dykkerne ellers har kledd seg godt. Det nærmer seg mars, og de skal ut i Oslofjorden, som holder 2 grader ned til omkring 20 meter. På 30 meter er det «behagelige» 7 grader.

Til tross for kulda er høsten og vinteren som regel den beste tida for dykking i Norge. I sommerhalvåret gjør algeoppblomstringen at sikten blir dårligere.

- Det kan være som å dykke i rabarbrasuppe, forteller Thomassen.

Dykkere som er ute etter svømming blant «akvariefisk» i varmt, asurblått hav, må finne seg andre farvann. Men også norsk dykking kan by på store opplevelser.

Skogstur

Når lyset bryter igjennom vannet og treffer en eng med sjønellik, en vanlig anemone, kan en dykker blir rent rørt, forteller Solberg.

- Selv et tau kan se fantastisk fint når det er dekket med sjønellik, sier han.

- For meg er dykking som meditasjon. Jeg finner roen og tenker at livet er herlig, smiler Thomassen.

Norge har mye flott skog - også under vann. Mange dykkere trekkes mot tareskogene som ligger på Vestlandet og nordover. De kalles gjerne havets regnskog og består av store, palmelignende alger. «Trærne» blir 2 til 2,5 meter høye og duver i takt med vannets bevegelser. Her lever det ofte mengder av fisk, krabber, sjøstjerner og andre dyr.

På havbunnen kan du finne fargerike rev av mykkoraller og anemoner. Blåstål, fløyfisk og små dobbeltsugere er blant de fargesprakende fiskene som lever i norske hav. Norge har også et spesielt stort mangfold av nakensnegler, som ofte har vakre kulører. (NTB Tema)

Topp ti dykkesteder

Dykker og undervannsfotograf Christian Skauges favorittdykkeplasser i Norge:

Gulen på Vestlandet har noen av landets beste vrak fra andre verdenskrig, som dampskipet «Frankenwald». Også tareskog, mykkoraller, nakensnegler og et yrende dyreliv for øvrig.

Saltstraumen er blant verdens beste kaldtvannsdykkesteder. Området rundt byr også på spektakulær naturdykking og store fiskestimer.

Lofoten er vakker både over og under vann. Moskenesstraumen har tareskog, klart vann, masse fisk og spennende vrak. Vinterdykkere kan være heldige og møte spekkhoggere.

Narvik - Norges vrakdykkerhovedstad? Flere tyske, norske og engelske vrak fra 9. april 1940, mange på fine dykkedybder. I Hartviksvannet finnes også vraket av et tysk bombefly.

Utenfor sørlandskysten ligger Seattle og andre vrak fra andre verdenskrig. Det er mange vrak og muligheter for flott naturdykking langs hele sørlandskysten.

Nærøy i Nord-Trøndelag - variert og naturskjønt med gode muligheter for kamskjell- og krabbefangst. Tareskog, veggdykking, gode vrak og strømmer. Et eldorado for undervannsfotografer.

Trondheimsfjorden - har på grunn av strøm- og vannforhold sjeldent dyphavsliv som havmus, haier og dyphavskoraller på bare 35 meters dybde. Også flere flyvrak fra andre verdenskrig.

Finnmarkskysten lokker med et av verdens største krepsdyr: kongekrabben. Den kan ses i hundrevis og av og til fanges på dykkersentres turistkvoter. Kirkenes har spennende fly- og skipsvrak fra andre verdenskrig.

Mørekysten har flotte tareskoger, mye fiskeliv og spennende vrakdykking. Utenfor Ålesund ligger flere spennende vrak. Skodjestraumen og Hustadvika er populære plasser for dykkere.

Lyngstøylvatnet i Ørsta er et av landet mest spesielle dykkemål. Et ras sperret av en dal i 1908, og setrene der ble langsomt oversvømmet. Du kan svømme over steingjerder, hustufter, veier, bruer og gamle trær.

Kilde: Christian Skauge / Visitnorway.com

Mer fra Dagsavisen