Kaia Storvik og Marte Gerhardsen har vært på hils, men ikke stort mer før de nå skal jobbe sammen i Agenda. - Sist vi møttes før dette var vel på en Madonna-konsert, sier Storvik.

Kaia Storvik til Agenda

NY JOBB: En drøy måned etter at det ble klart at Kaia Storvik slutter som sjefredaktør i Dagsavisen er hun klar for ny jobb i den sosialdemokratiske tankesmia Agenda.

- Vi er helt i oppstartsfasen nå, men jeg skal jobbe med strategi og de store viktige sakene som til enhver tid er viktigst for Agenda, sier Storvik, som allerede denne uka begynner i den nye jobben. At Agenda blir hennes nye arbeidsplass burde egentlig ikke overraske stort, mener hun.

- Fra dagen da det ble annonsert at jeg skulle slutte som sjefredaktør i Dagsavisen har sikkert 47 personer spurt meg om jeg ikke skulle begynne i Agenda. Og da jeg ringte Marte, sa hun at hun hadde tenkt til å ringe meg, sier Storvik. Leder i Agenda, Marte Gerhardsen innrømmer at det var flaks at Storvik plutselig ble ledig på arbeidsmarkedet.

- Kaia er en type person som jeg har ønsket å ha med i Agenda. Hun har god oversikt over norsk politikk og samfunnsliv, og hun har kunnskap om hvilke debatter som er viktige. I tillegg er hun jo drivende flink, sier Gerhardsen.

 

Store forventninger

Det er store forventninger til Agenda, forteller Storvik, og viser til hvordan tenkesmia er blitt gjenstand for debatt allerede.

- Det er også all mulig grunn til at forventningene er store. Agenda har en fantastisk mulighet nå, med tanke på at det er mange miljøer, organisasjoner og krefter på sentrum-venstresida som mangler et sted som setter helheten i en sammenheng, sier Storvik. Hun og Gerhardsen har ikke rukket å klekke ut noen oppskrift på konkret hvordan Agenda skal fylle denne rollen.

- Det har vært mange som har vært kritiske allerede, for de tenker at Agenda skal komme istedenfor noe. Jeg tenker at Agenda kommer i tillegg, og at det skal være et sted som velger ut de vanskelige og viktige sakene, og som skal få folk til å snakke sammen og finne løsninger, sier Storvik.

Hun minner om at Agenda, som har vært gjenstand for mye debatt, tross alt ikke har eksistert ennå. Men at spørsmål om lønnsnivå kommer opp, mener hun er helt naturlig. At leder Marte Gerhardsens lønn blir på 1,3 millioner, har nemlig fått flere til å reagere.

- For å si det sånn, det er Marte som skal betale når vi spiser lunsj sammen, spøker Storvik. Hun har ikke bedt om å få videreført sitt lønnsnivå fra Dagsavisen.

- Det er naturlig at de som begynner i Agenda går ned i lønn, sier hun.

 

Lønn og utdanning

Noe som også har vært diskutert er en formulering i stillingsannonsen der Agenda søkte etter fagledere. Her satt de høyere utdanning som et krav. Storvik er ikke blitt spurt om sin utdanning.

- Jeg har noen fag fra Blindern, blant annet kriminologi og litteraturvitenskap. Men jeg mener det er de jobbene jeg har hatt, og den organisasjonserfaringen jeg har, som gjør meg til den jeg er nå, sier hun. Storvik var i sin tid aktiv i Rødt, eller Rød Valgallianse, som partiet het før.

- Jeg har en radikal bakgrunn som nok gjør at jeg har en radikal inngang til mange sentrale samfunnsspørsmål. Men nå er jeg ikke bundet til noe spesielt parti, tvert imot. Agenda skal dekke bredden i mange partier, og løfte fram tanker og debatter der det trengs nye retninger, sier hun.

 

Drevet fram av folket

Jobben som sjefredaktør i Dagsavisen gir henne et verdifullt blikk utenfra politikken, som hun kommer til å ta med seg, forteller hun.

- Vi har en ressurs i form av partier og organisasjoner som høyresiden ikke har, da vi skal dekke et politisk felt som har vært drevet fram av folkebevegelser. Det er en kjempefordel, sier Storvik.

Prosessen har gått fort fra det ble kjent at Storvik ikke lenger skal være sjefredaktør i Dagsavisen.

- Man skal ha litt kjærlighetssorg når man forlater en slik jobb. Dagsavisen er avisen min, og jeg kommer til å lese den alltid. Men det som betyr mest for meg er at jeg har en jobb som er viktig. Jeg har et ønske om å sette merke på verden rundt meg, sier Storvik.

Foreløpig har ikke Agenda fått alt på plass, men arbeidet er for fullt i gang med å bygge opp organisasjonen, forteller Gerhardsen.

- Jeg opplever at det er en sterk utålmodighet til at vi kommer i gang. Og det er mye å ta tak i. Jeg har begynt å orientere meg litt rundt ny forskning, og her er det virkelig mye spennende som bør fram, sier Gerhardsen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no