Innenriks

Kaffens plass på kjøkkenet

Nordmenn elsker kaffe. Det bærer norske kjøkken preg av.

- Vi har en del utstyr. Opptil flere presskanner, en espressomaskin, en perkulator som vi bruker når mor og far er på besøk, ett sett for dryppkaffe og to kverner, én for espresso og én for vanlig kaffe. Så er det presskanne for jetboil når én er på tur. Og presskannekopp for jobb og rusleturer, sier Agneta Nilsson.

Den voksne gjennomsnittsnordmannen drikker 1.200 kopper kaffe i året. Men selv om norsk kaffekonsum er i verdenstoppen og nordmenn generelt er flinke til å skaffe seg kaffeutstyr, har ekteparet Agneta Nilsson og Kent Wilhelmsen en samling som overgår de fleste.

- Har du råd til det, så kjøp det beste, mener jeg, sier Agneta Nilsson.

- Vi synes kaffe er morsomt. Da kjøper man nye ting fortløpende. Da blir det heller ikke én stor utgift. Espressomaskinen kostet i utgangspunktet litt, men denne kjøpte vi brukt.

Kaffelidenskapen kommer av sans for både kvalitet og håndverk.

- Når man har drukket nok dårlig kaffe, man vil ha kvalitet, sier Kent Wilhelmsen.

- Det blir helt feil bare å trykke på en knapp for å få det.

Til pynt

Norsk etnologisk gransking ved Norsk Folkemuseum har spurt det norske folk om kaffevaner. Skiftende kaffetrender krever nytt utstyr på benken, og da fylles skapene opp med gammelt, forteller Line Grønstad, konservator ved Norsk Folkemuseum.

- Folk har mye stående, som traktere, kanner og kverner. Blir det rot, gis utstyret bort til loppemarkeder og slikt. Dette skjer etter hvert som man oppgraderer. Når presskanna kommer i hus, forsvinner ofte trakteren, sier Line Grønstad.

I svarene fra undersøkelsen kommer det fram at kaffe er nært knyttet opp til status. Samtidig har kaffe noe kjært og nostalgisk over seg som vekker minner. Begge deler kan forklare hvorfor det ofte pyntes med kaffeutstyr, nytt som gammelt.

- For mange har kaffeutstyret en estetisk verdi i tillegg. Gamle kaffekverner og nye aeropress-bryggere står gjerne fremme til utstilling. Det kan også være kult å ha en espressomaskin stående på kjøkkenbenken, sier Line Grønstad.

Når venner er på besøk hos Agneta og Kent, hender det at de spøkefullt spør om hva kaffen koster. Kanskje ikke så rart, når paret har take-away-kopper med lokk i kjøkkenskapet.

- Har jeg dårlig tid og skal ut, lager jeg en areopress, rett i pappkoppen. I helgene når jeg har god tid, fortrekker jeg dryppkaffe. At det tar tid, er noe av poenget. Man skal jo ikke stresse, sier Agneta Nilsson.

Råvarer er viktigst

Tim Wendelboe er kaffe-connoisseur og driver både kaffebar- og brenneri. For ham starter kaffeopplevelsen med råvarene, også hjemme.

- Råvarene er viktigst. Men du trenger også en kvern til kaffebønner. Man kutter jo opp tomater rett før bruk. Slik bør det være med kaffe også, sier Tim Wendelboe.

Espressomaskiner, kapselmaskiner og aeropress har i tur og orden avløst hverandre som det siste innen kaffebrygging. Man behøver allikevel ikke avanserte kaffebryggere for å få god kaffe hjemme.

- Espressomaskiner er nok, i de fleste tilfeller, litt «over the top». Det er kjempebra om folk lærer hvordan de brukes, men det blir fort mye styr for én kopp kaffe. Jeg hadde en slik, men kvittet meg med den fordi den ble lite brukt sier Tim Wendelboe.

- Aeropress er utmerket til én kopp kaffe. Til flere kopper er presskanne eller ren trakter helt utmerket, så lenge du bruker nykvernet kaffe. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen