Kadra Yusuf er også spaltist i Dagsavisen.

Kadra fikk LOs likestillingspris

En rørt Kadra Yusuf fikk tirsdag kveld LOs likestillingspris. – Det har vært en lang reise, sier hun.

 

Av John Trygve Tollefsen

Det var en rørt Kadra Yusuf som tok i mot prisen på LO-kongressen tirsdag kveld.

– Det har vært en lang reise. Jeg har fått lov til å møte ekstremt mange bra folk. Jeg vil gjerne dele denne prisen med noen som har vært ekstremt viktige i denne saken, sa hun.

Hun trakk spesielt fram krisesentrene, og norsk kvinnebevegelse. Yusuf sendte også en hilsen til kvinner i Norge som er utsatt for vold og trusler.

– Til alle jentene som sitter rundt omkring på krisesentrene og på hemmelige adresser, og som har tatt denne kampen. Jeg vet det er tøft.

Les også: Kadra: Hei jenter, hvorfor må alt være så koselig hele tiden?

– Henger høyt

LOs likestillingspris deles ut hvert fjerde år på LO-kongressen. Prisen gis til en person, organisasjon, institusjon eller bedrift som har gjort en særskilt innsats for å fremme likestilling mellom kvinner og menn i norsk arbeids- og samfunnsliv. Tidligere mottakere av prisen inkluderer tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, forfatter Anne-Cath. Vestly og Norges første kvinnelige biskop, Rosemarie Køhn.

LO-sekretær Are Tomasgard delte ut prisen. Han hyllet Kadra Yusuf for å ha gått foran og banet vei for mange som nå våger å heve stemmen i den offentlige debatten.

– Fra hun kom inn i offentligheten på tidlig 2000-tall har hun klart den krevende balansegangen å både ta oppgjør med kvinneundertrykkelse, islamisme og ukultur, og samtidig krystallklart ta avstand mot fremmedfrykt og rasisme.

Portrett: Kadra Yusuf: Modig mamma

– Denne prisen henger høyt og er veldig viktig for vår organisasjon, sier LO-leder Gerd Kristiansen, og omtaler Kadra Yusuf som «en av de sterkeste stemmene i moderne tid».

– Hun åpner dører til mangfold og frihet, og tvinger oss til å tenke nytt. Kadra Yusuf setter lys på kvinner som undertrykkes, og inspirerer oss alle til å stå opp mot urett. Det er akkurat denne typen likestilling verden trenger nå, sier Kristiansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Også framskritt

Kadra Yusuf er samfunnsdebattant og spaltist i Dagsavisen, og ble først kjent i norsk offentlighet i 2001, da hun utstyrt med skjult kamera avslørte flere imamers holdninger til omskjæring i en TV 2-dokumentar.
Hun har også fortalt sin egen historie om da hun som femtenåring måtte rømme til et krisesenter, fordi moren og svigerfaren ønsket at hun skulle la seg omskjære og giftes bort.

I sin takketale fortalte Kadra Yusuf også om framskritt. Både i Somalia og Gambia tar samfunnet skritt mot kjønnslemlestelse av jenter.

– De samtalene starter i frie samfunn, der kvinner er med på å drive debattene framover. Det er solidaritet. Når man skygger unna de vanskelige debattene, lar man de svakeste stå igjen. Sånn driver man ikke på!

Kadra Yusuf avsluttet sin takketale med en klar oppfordring til LO-kongressen.

– Jeg ønsker å se flere minoriteter i LOs ledelse, sa hun og mottok høylydt applaus fra salen.

Lers også: Kadra: Sant og usant i Morgenbladet