Politikk

Justisministeren ut i mørket

RANSBØLGEN: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) setter inn strakstiltak mot ransbølgen i Oslo. Han dro i går selv med politiet ut i patruljebil for å møte virkeligheten.

Den siste tida har en ransbølge skapt frykt i Oslos gater. Hittil i november er det anmeldt 58 ran i hovedstaden.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) hev seg i går kveld inn i en patruljebil sammen med politiet, for å lære. I går morges hadde han møte med Oslo-politiet, og satte inn strakstiltak.

- Vi satt av ressurser til mer synlig politi og flere ressurser i helerileddet. Så skal vi se på muligheten for en ungdomsanstalt for å få de ungdommene dette gjelder ut av sirkulasjon. Samtidig som vi skal vurdere flere plasser på Trandum, sier Anundsen til Dagsnytt Atten.

Regjeringen opplyser også om at det settes i gang en prosess for å få utvist personer med utenlandsk statsborgerskap så fort som mulig.

- Hvorfor nå?

Politimester Hans Sverre Sjøvold opplyser at ranerne stort sett er menn. Noen er under 18 år og noen over. Mange er norske, men nesten uten unntak er det ranere med en «annen etnisitet enn norsk».

- Det vi spør oss om er hvorfor dette skjer akkurat nå? På mange andre kriminalitetsområder går statistikken ned. Det stjeles færre lommebøker, det er færre voldtekter og innbrudd. Så hvorfor ser vi en økning når det gjelder ran? Det er viktig å finne ut, sier Sjøvold til Dagsnytt Atten.

Han innrømmer at det vil gå ut over andre politioppgaver når det settes inn ekstra ressurser på grunn av ransbølgen.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) framskynder det faste politirådsmøtet i Oslo med én måned for å ta opp de mange ranene i hovedstaden den siste tida. Etter det Dagsavisen erfarer vil også Oslo kommune komme med flere tiltak for å øke sikkerheten i byen. Flere natteravner og økt kommunalt vakthold skal bidra til å gi hovedstaden tryggheten tilbake.

Ut mot Erna

Leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, er opptatt av forebygging.

- De unge som vokser opp og begår ran kan vi nærmest kalle en tapt generasjon, sier Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

I går gikk statsminister Erna Solberg (H) ut i Dagsavisen og ba også foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet mobilisere for å stoppe ransbølgen i hovedstaden. Samtidig har Oslo-ordfører Fabian Stang (H) uttalt til Dagbladet at han føler seg maktesløs mot ransbølgen.

Tybring-Gjedde mener ransproblematikken handler om feilslått integreringspolitikk. Nå vil han ansvarliggjøre innvandrerforeldrene, og ber både statsministeren og ordføreren komme med konkrete tiltak.

- Det er problemet: Erna Solberg og Fabian Stang går rundt grøten. De sier ingenting! sier Frp-stortingsrepresentanten.

Han ber også barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) komme på banen.

Møter kommunen

Horne sier hun vil sette seg ned sammen med Oslo kommune for å se på hele integreringspolitikkens område overfor barn og unge, og tiltak innenfor barnevernet. Hun understreker samtidig at de såkalte barneranerne er en liten gruppe.

- Vi trenger nå å ta grep for at dette ikke sprer seg. De ungdommene med innvandrerbakgrunn, som oppfører seg lovlydig, skal ikke betale prisen for kriminalitet begått av noen få, sier Horne Dagsavisen.

samfunn@dagsavisen.no

Reagerer på Solbergs innvandrer-uttalelse

Flere reagerer på at statsminister Erna Solberg (H) i går ba innvandrerforeldre mobilisere for å stanse ransbølgen i Oslo.

- Jeg synes oppfordringen som kom nå lokalt fra foreldre om å mobilisere innvandrerforeldre er viktig. Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, for å få stoppet denne atferden, sa Solberg til Dagsavisen.

Nå ber Rød Ungdom statsministeren slutte med å mistenkeliggjøre innvandrere.

- De aller fleste innvandrerungdommer er ikke ranere. Derfor blir det feil å gi foreldrene til alle innvandrerungdommer et spesielt ansvar, sier leder i Rød Ungdom, Seher Aydar, til Dagsavisen.

Hun mener Solbergs uttalelser kan gjøre samarbeidet med innvandrerforeldre for å forhindre ran vanskeligere.

- De føler seg mistenkeliggjort uten grunn, sier Aydar, som mener Solberg skjærer alle over en kam.

Hun understreker at innvandrerungdom er like redde for å bli ranet som andre.

Meningsmåling: Oslo-folk føler seg utrygge

Halvparten av innbyggerne i Oslo føler seg utrygge når de beveger seg utendørs. Det viser en meningsmåling InFact har gjort for VG etter at ransbølgen slo inn over hovedstaden i høst.

Tallene viser at kvinner føler seg mer utrygge enn menn. En av tre av innbyggerne som føler seg utrygge er i aldersgruppen 30– 44 år. Færre enn en av tre sier at deres liv ikke er påvirket av alle ranene på åpen gate, skriver VG.

Tall offentliggjort av Oslo politidistrikt mandag viser at det hittil i november er levert inn hele 58 ransanmeldelser i hovedstaden. Det er mer enn tre ran daglig de siste 18 dagene.

Visepolitimester i Oslo Roger Andresen sier han forstår at ransbølgen gjør innbyggerne skremte.

– Politiet forstår at folk føler frykt, men det er viktig å understreke at risikoen for å bli utsatt for ran i Oslo fortsatt er liten, sier Andresen til VG.

Politiet har identifisert 22 antatte gjerningspersoner for ran anmeldt i november.

Natt til tirsdag er det ikke meldt om noen ran i Oslo, men en kvinne ble frastjålet vesken sin ved Colosseum på Majorstuen like etter klokken halv ett.

– Vi søkte en stund etter veskenapperen, som løp i retning Frognerparken, men uten resultat, forteller operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB. (NTB)

Mer fra Dagsavisen