Justisdepartementet: Rydd opp i pass-saken

De nye passreglene kan få «en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser», mener Justisdepartementet.

 

De nye reglene skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. 31 land – de fleste i Asia og Afrika – står på en liste over land  der opplysninger om fødested ifølge Politidirektoratet ikke kan kontrolleres godt nok. Personer som er født i disse landene, får pass med «fødested ukjent», selv om fødestedet har stått i et tidligere, norsk pass.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Problemer ved innreise

Dette kan gi problemer ved innreise til andre land. Den amerikanske ambassaden bekreftet overfor Dagsavisen i går at ukjent fødested kan gi problemer ved søknad om innreise til USA.

Nå reagerer departementet. «Justis- og beredskapsdepartementet påpeker at praksisendringen synes å få en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser for mange norske statsborgere. Politidirektoratet bes rydde opp i saken raskest mulig, og herunder vurdere å gjeninnføre tidligere praksis mens arbeidet pågår», heter det i et brev fra departementet til Politidirektoratet (POD), ifølge NTB.

Les også: Passkrøll for adopterte

– La gamle regler gjelde

POD opplyste torsdag kveld at de vil se på retningslinjene om pass på nytt.

– Det er lov å innrømme feil, sier daglig leder Øystein Gudim i Adopsjonsforum til Dagsavisen.

– Hvis de vil, kan de trekke tilbake de nye reglene og si at det er de gamle som gjelder inntil videre, oppfordrer Gudim.