På Sagene lager de juleøl som nå er på Vinmonopolet.

Juleølet å plass i hyllene

TRADISJON: I jula har vi mange tradisjoner. Juleøl er en av dem.

Juleølet er nå på plass på Vinmonopolet. Med hele 107 forskjellige sorter skulle det være nok å velge i.

Blant alle disse sortene fra fjern og nær, og veldig fjern, finner vi også juleøl fra Oslo. På Sagene, en bydel i hovedstaden, er det nemlig skapt en type juleøl med lokale råvarer og særpreg. Det lille nystartede bryggeriet har produsert 45.000 enheter av Sagene Sterk Jul på 6,5 prosent. Men om du tror 45.000 bokser og flasker holder, må du tro om igjen.

- Vi regner med å være utsolgt allerede i løpet av november, sier grunnleggeren av Sagene Bryggeri, Henning Thorsen, til Dagsavisen.

 

Den gamle sorten

Juleøl er ikke laget i en fei, og mye testing og prøving må til før man endelig finner fram til den rette smaken.

- Å ja. Det er mye av det. Vi ønsket å komme opp med juleøl av den litt gamle sorten. Et smaksrikt øl, rent og klart, men med 6,5 prosent, slik at det har det rette stinget, forklarer Thorsen om sitt eget juleøl.

Sagene Bryggeri startet opp i fjor og kom med sitt første øl på dagligvaremarkedet i september i år. Nå er de også klare med sitt eget juleøl.

I løpet av et år selger vinmonopolet hele 1,8 millioner liter øl. I desember 2013 solgte de 470.000 liter, noe som utgjorde omtrent en fjerdedel av hele ølomsetningen i fjor.

 

44 prosent

Hos Vinmonopolet forteller de om en økning av det totale ølsalget.

- Vi forventer en økning i år. Det totale ølsalget gikk opp mer enn juleølsalget gjorde. Jeg forventer en økning på rundt 20 prosent, forteller Rune Laugen, Vinmonopolets produktsjef for øl.

Dermed forventes det at ølsalget runder 2,1 millioner liter totalt. Juleølsalget utgjør om­­trent 44 prosent av det totale årlige ølsalget på Vinmonopolet - omtrent 775.000 liter.

 

Sterkt

Hos Sagene mener de at juleøl er en viktig tradisjonsbærer og øker interessen også for annet øl.

- Det er veldig viktig for oss å ha et juleøl, for dette ølet står veldig sterkt og var for inntil få år siden det eneste alternativet til det vanlige ølet, sier Henning Thorsen ved Sagene Bryggeri.

espen.rusdal@dagsavisen.no