Ekteparet Mats og Kerstin Hillerström har valgt bort julefeiringen i år. FOTO: PRIVAT

Julaften - en helt 
vanlig dag på stranda

ANNERLEDES JUL: De gjør som stadig flere og reiser fra julestresset hjemme og tar jula i et varmere land.

Ekteparet Mats (51) og Kerstin Hillerström (50) har allerede kost seg i Thailand i tre uker, før jula ringer inn i norske hjem.

- Jeg ønsket å feire 50-årsdagen min et sted i varmen. Så da passet det bra å slå feiring sammen med jula siden den hadde mange fridager, forklarer Kerstin Hillerström.

 

Ingen julegaver

De har aldri vært i utlandet i juleferien tidligere, og har ingen planer om å feire jul på noen som helst måte på Phi-Phi-øyene.

- Vi kutter jula helt i år, og har heller ikke kjøpt noen julegaver til våre nære og kjære hjemme. Vi skal kose oss på stranda denne dagen, som en helt vanlig dag.

Hun gleder seg til å prøve ut dette med å ikke feire jul.

- Vi kommer trolig til å feire en tradisjonell jul med venner og familie neste år. Men vi ser ikke bort ifra at vi kan dra bort igjen ett år, bare vi to.

 

Savner ingenting

Ekteparet har fire voksne barn som de mener er selvstendige og kan ordne seg et sted å feire jul, for eksempel med andre slektninger.

- Men det hadde vært gøy å prøve å feire utenlands med alle barna en gang, mener Kerstin Hillerström.

Hun føler ikke at hun savner noe hjemmefra når hun skal tilbringe jula i Thailand.

- Det kjennes rett og slett bra å få slippe å lage julemat og pynte, og vi kommer i hvert fall ikke til å savne snøen og kulden.

 

Kule foreldre

Tilbake i Norge og Sverige sitter de fire barna som må finne andre å feire jul sammen med.

- Jeg synes det er helt ok at mine foreldre velger å reise bort til jul og nyttår. Alle vi barna er jo voksne, så de har en selvsagt rett til å gjøre som de vil, sier Vanja Hillerström (27).

- Jeg synes også at de er litt kule fordi de ikke er så altfor A4 eller tradisjonelle. Jeg har jo feiret jul med dem i 27 år, så en julaften uten dem skal nok gå helt fint.

 

Utpreget familiehøytid

Vanja Hillerström innrømmer at noen reagerer på at foreldrene velger å feire jula alene i Thailand.

- Når jeg forteller at det ikke blir noen stor julefeiring på meg, er det noen som reagerer relativt sterkt. Jeg tror folk først og fremst reagerer på det faktum at mine foreldre forlater hus og barn i en såpass utpreget familiehøytid, mener Hillerström. Hun får ofte spørsmålet om de fikk lov til å bli med til Thailand.

- Vi ble ikke invitert med, men da vi spurte fikk vi beskjed om at vi kunne bli med, men at det var helt opp til oss. Jeg fikk vel det inntrykket at de ikke ville ha oss med, sier Vanja Hillerström.

 

En gave til hver

Det eneste hun nå er litt redd for er å feire jul sammen med slektninger som har andre juletradisjoner enn det de har i hennes familie. For helt tradisjonell jul med mye stress og julegavehandling er de ikke vant med i denne familien.

- Vi feirer en enkel jul og kjøper bare en julegave hver. Vi drar lodd om hvem vi skal kjøpe til, så ingen vet hvem de får julegaven fra, forklarer Vanja Hillerström. I tillegg må alle skrive et fyldig rim til noen av de andre i juleselskapet.

- Jeg synes vi feirer en kreativ jul uten å ha fokus på det materielle. Så i år føles det litt rart at vi skal feire jul med andres tradisjoner, men det blir sikkert hyggelig det også.

 

Vil reise bort

Hun skal ta med seg presanger til barna i familien de skal feire hos, og vil også forsøke å kjøpe julegaver som romfolket har laget, slik at de kan tjene egne penger.

Ekteparet Hillerström deler drømmen om en utenlandsjul med flere. Over åtte av ti nordmenn kan tenke seg å reise utenlands i jula, og hver fjerde i undersøkelsen har gjort drømmen til virkelighet i løpet av de tre siste årene.

Dette kommer fram i reiseselskapet Star Tours årlige juleundersøkelse. Undersøkelsen er gjennomført blant 800 nordmenn, og 73 prosent sier at de forlater den norske julefeiringen fordi de har et ønske om å reise bort fra kulden og mørket.

Nesten fire av ti sier at årsaken til at de vil reise bort, er for å komme bort fra julestresset. Trønderne er ivrigst på å slippe kulden og mørket i jula og bergenserne tar med seg flest gaver i kofferten når de reiser bort.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no