Nyheter

Jukset til seg 300.000 fra Nav - er ikke alene

En mossekvinne i 40-årene er dømt til 75 timers samfunnsstraff for å ha jukset til seg 300.000 kroner fra Nav. Hun er langt ifra alene om trygdesvindel.

Dette var dagpenger som hun ikke var berettiget til. Hun innberettet arbeid i 882 timer, mens det viste seg ved ettersyn at hun hadde jobbet 2.203 timer fra mars 2014 til januar 2016.

Tiltalte jobbet blant annet for en kommune i Østfold, og forklarte at hun som følge av mye sykdom i kommunen fikk jobbe langt mer enn hva hennes faste stilling tilsa. Som følge av Arbeidsmiljølovens bestemmelser kunne hun ikke jobbe mer enn 35 timer i uka for kommunen. Men det hadde likevel skjedd en rekke ganger. For at det ikke skulle bli et problem for kommunen, hadde hun fordelt timene over flere dager.

Les også: Tobarnsmor må i fengsel for Nav-svindel

Klanderverdig

Dette ble ikke trodd av retten, som mente at tiltalte hadde opptrådt svært klanderverdig. Hun har over lang tid unnlatt å gi Nav korrekte opplysninger om sine arbeidsforhold. Det store avviket mellom hva tiltalte faktisk arbeidet og hva hun innrapporterte, gjør at retten utelukker at det skyldes rot, glemsel eller praksis med hvordan hun førte opp timer.

Nav har forklart at feilutbetalingen ble avdekket ved listekontroller mot skatteetaten, som viste en sterk underrapportering av arbeidstimer.

Rettspraksis tilsier at det i utgangspunktet skal reageres med ubetinget fengsel av en varighet på rundt seks måneder for bedrageri av typen som her ble avdekket. Men da saken lå i hele 18 måneder hos politiet før den kom til retten, ble straffen vesentlig redusert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

187 millioner kroner

Denne saken føyer seg in i et mønster over hele landet. I 2017 meldte Nav trygdesvindel for til sammen 187 millioner kroner. De fleste av meldingene til politiet gjaldt dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP). Nesten 90 prosent av disse sakene ble etterforsket av politiet.

Saken som ble ført i Moss tingrett førte til samfunnsstraff. De fleste som har svindlet Nav kan vente seg en straffereaksjon. De siste fem årene er andelen saker som blir lagt bort av politiet halvert, og nå blir under 12 prosent av sakene henlagt. Bare to prosent av sakene som blir behandlet i domstolene ender med frifinnelse.

– Trygdesvindel er alvorlig kriminalitet og bryter ned tilliten til velferdsordningene. Vi er svært fornøyde med politiets arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng til Navs nettsider.

– Nav samarbeider tett med andre etater for å avdekke organisert økonomisk kriminalitet. Et samarbeid mellom ulike etater er helt avgjørende for å avdekke arbeidslivskriminalitet, mener Vågeng.

I 2017 meldte Nav 67 personer til politiet for trygdesvindel knyttet til arbeidslivskriminalitet. I tillegg ble 14 personer meldt for medvirkning.

Den største saken omhandlet 5,9 millioner. En arbeidsgiver i Akershus bidro til at mange med fiktive arbeidsforhold fikk utbetalt dag-, foreldre- og sykepenger.

Les også: Nav-svindel i ferieparadis

Mer fra Dagsavisen