Journalist Magnus Falkehed (t.v.) på et bilde fra 2003 og fotograf Niclas Hammarström ble mishandlet under fangenskap i Syria. Nå er de satt fri. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Journalister utsatt for skinnhenrettelser

SYRIA: De to svenske journalistene som har vært holdt fanget i Syria, beskriver fangenskapet som et helvete der de blant annet ble utsatt for skinnhenrettelser.

Magnus Falkehed og Niclas Hammarström befant seg torsdag morgen på flyplassen i Beirut for å begynne reisen hjem, melder svenske medier. Torsdag ettermiddag blir de etter planen gjenforent med sine familier i Sverige.

Begge ser relativt rolige ut idet de sjekker inn på et fly til Paris, men Hammarström forteller til Dagens Nyheter at han føler seg svært skjør.

– Det føles som om jeg kan briste i gråt når som helst, sier han.

Falkehed føyer til at det er som om han går på autopilot.

– Jeg lengter etter å få treffe familien, hvile og forsøke å få perspektiv på det som har skjedd, sier han.

– Mishandlet

De to forteller at de er blitt utsatt for all mulig slags fysisk og psykisk mishandling siden de ble kidnappet av det som antas å ha vært islamistiske opprørere like ved den libanesiske grensen 23. november i fjor.

– Slag med geværkolber, spark, piskeslag med gummislanger, fått hodet dunket i betonggulvet, blitt skinnhenrettet og til og med beskutt, oppsummerer Hammarström. Begge svenskene sier samtidig at de er svært lettet over å være fri.

Sveriges ambassadør i Syria opplyste onsdag at de to svenskene var satt fri.

Hammarström ble sluppet fri lørdag og har fram til onsdag blitt holdt skjult i Beirut, mens Falkehed ble løslatt onsdag. Også han ble fraktet i sikkerhet til Beirut.

25 drept

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har hjulpet til med frigivelsen og reisen ut av Syria.

Mange journalister har forsvunnet siden konflikten i Syria startet våren 2011. Ifølge organisasjonen Reportere uten grenser har minst 25 journalister mistet livet.

Svenske myndigheter har i lang tid forhandlet for å få de to fri, opplyser den tidligere NRK-journalisten Erik Aasheim til NTB. Han er en god venn av Falkehed.

Han vet ikke om det ble betalt løsepenger for å få svenskene frigitt. (NTB)