Innenriks

Jonas: – Yes, we can!

Inspirert av Obama går Jonas Gahr Støre nå til frontalangrep på den borgerlige opposisjonen her i Norge.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal nå inn i sitt livs første valgkamp. Han skal slåss som kandidat på Oslo Aps liste, og legger ikke skjul på at Obamas valgkamp og brakseier er en stor inspirasjon.

Sammen

– Obama har vunnet valget ved å ikke ty til negativ kampanje. Han har appellert til de store mulighetene vi har til å forandre – sammen. Dette har mye til felles med Aps budskap. Det handler også om å stå sammen – folk og kapital, teknologi og natur. Det at vi kan løse store problemer dersom vi står sammen har alltid vært sentralt for Ap, og det er også viktig for Obama, sier Støre til Dagsavisen.

Jonas Gahr Støre gir sterkt uttrykk for sympati med Obamas måte å drive valgkamp på, og mener det er helt sentralt å komme med positive meldinger til velgerne. Han hudfletter de borgerlige partiene på Stortinget for å være negative og lite konstruktive.

– Vi har en opposisjon som systematisk benytter seg av negative angrep. I stedet for å komme med politiske løsninger, er de bare opptatt av å finne rom til å koble mangler og feil til regjeringen, sier Støre.

Han viser til det han kaller Obamas «mulighetsbudskap»:

– Jeg vil gjerne ha et slikt mulighetsbudskap, ikke denne negative kampanjen. Norge er jo mulighetenes land framfor noe annet. Yes, we can! sier en tydelig engasjert utenriksminister.

Klima

Støre forteller at norske diplomater allerede har jobbet «i dobbelt skift og vel så det» i et års tid for å pleie kontakter med folkene rundt både McCain og Obama. En av de aller viktigste beskjedene Norge kommer til å gi til den nye administrasjonen i Washington, er at vi venter utålmodig på at USA skal involvere seg forpliktende og internasjonalt i klimapolitikken.

– Det er klart at både finanskrisen og krigen i Afghanistan er viktige spørsmål. Men finanskrisen kommer til å gå over. Da vil klimakrisen fortsatt være her. Og vi kommer til å streve med klimaspørsmålene i mye lengre tid enn vi kommer til å føre krig i Afghanistan, sier Støre, som dermed går langt i å si at klima er det aller viktigste internasjonale spørsmålet over tid.

– Det er fortsatt åpent om USA kommer til å slutte seg til en ny klimaavtale, eller om Obama vil gå for en nasjonal klimaplan i USA. De har deltatt i de internasjonale prosessene, det gir grunn til å håpe. Vi trenger USA med! Dette er en av de aller viktigste beskjedene vi kan gi, sier Støre.

Afghanistan

Mange var i går opptatt hva Obamas seier kan bety for Norges omstridte deltakelse i Afghanistan. USAs kommende president vil som kjent ut av Irak, men tyngre inn i Afghanistan, og han har varslet at han kommer til å be NATO-landene om å yte mer.

– Nå er det ikke Barack Obama vi skal gi bistand til, det er Afghanistan. Vi får vente og se hva den nye administrasjonen sier. Men jeg har lyst til å si, når noen nå hele tide spør om vi kan yte noe ekstra, at jeg hele tida understreker at vi er sterkt engasjert allerede, og at vår kapasitet er veldig strukket.

– Mener du med det å si at Norge ikke h ar noe mer å gi militært, og at vi heller kan yte mer humanitært, til oppbygging eller med fredsarbeid?

– Jeg mener å si at når det gjelder å finne politiske løsninger, har Norge en veldig interessant historie, og mye å fortelle. Dette er erfaringer vi er rede til å dele med USA. Og med Barack Obamas tilnærming er det mer naturlig å ta opp disse tingene.

Norge-USA

Etter at den rødgrønne regjeringen tiltrådte, har ikke forholdet mellom Norge og Bush-administrasjonen vært spesielt hjertelig, for å si det forsiktig. Da han var i opposisjon gikk Jens Stoltenberg åpent ut foran presidentvalget i 2004 og ga sin støtte til Bushs motkandidat, John Kerry.

Bush har ikke besøkt Norge, og Stoltenberg har heller ikke fått Audiens i Det hvite hus, i motsetning til sine danske og svenske kolleger Anders Fogh Rasmussen og Fredrik Reinfeldt, og sin norske forgjenger Kjell Magne Bondevik. Men Jonas Gahr Støre har hele tida passet på å ha et godt og åpent forhold til USAs utenriksminister Condoleezza Rice, noe han fikk mye pepper for etter det famøse «Dear Condi»-brevet.

– Det ligger i jobbeskrivelsen til den norske utenriksministeren at du skal ha et godt forhold til USAs utenriksminister. Så hvis jeg ikke hadde hatt det, ville jeg ikke gjort jobben min, sier Støre.

– Er du tr ygg på å jobbe like godt med USAs neste utenriksminister – og gleder du deg til at de får en president som det vil være enklere å forholde seg til?

– Forholdet til den neste utenriksministeren i USA vil være godt. Forholdet til Bush har vært ryddig, vil jeg si. Vi registrerte at de ikke hadde tid til å møte Jens, sier Støre.

Han understreker imidlertid at han håper samarbeidet med Obama blir enda bedre.

– I utgangspunktet samarbeider man like godt med andre regjeringer uansett politisk farge. Men når man deler verdigrunnlag, gir det en ekstra dimensjon. Og det gir ekstra muligheter at Obama så tydelig vender ryggen til den gamle tanken om enten med oss eller mot oss.

Mer fra Dagsavisen