Jonas Gahr Støre: – Skuffet, men respekterer KrFs valg

– Vi har ment at Kristelig Folkeparti ville fått større gjennomslag for viktige deler av sin politikk ved å samarbeide i sentrum og til venstre, men vi har respekt for det valget et knapt flertall i partiet har gjort, sier Støre i en pressemelding.

Av: Sissel Hoffengh og NTB

–  Resultatet fra Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte er at KrF nå vil søke å gå inn i høyreregjeringen. Vi har ment at Kristelig Folkeparti ville fått større gjennomslag for viktige deler av sin politikk ved å samarbeide i sentrum og til venstre, men vi har respekt for det valget et knapt flertall i partiet har gjort, sier Gahr Støre i en pressemelding.

–  Dette betyr at vi etter all sannsynlighet får en ny politisk situasjon med en flertallsregjering og to tydelige blokker. For Arbeiderpartiet er dette en avklaring som betyr at vi kan bruke alle krefter på å bygge lag og politikk for en slagkraftig rødgrønn opposisjon.Nå retter vi blikket mot kommunevalget neste år. Lokalt samarbeider vi om gode løsninger med en rekke partier, også KrF. Det skal vi fortsette med. I kommuner og fylker vil vi fortsatt søke brede flertall for å få gjennomført vår politikk.  På Stortinget skal vi være en sterk og tydelig opposisjon til høyreregjeringen: For sterkere fellesskap og mot økte forskjeller, sier han.

Les også: Hareide tapte kampen om KrFs veivalg

Tapt mulighet

SV-leder Audun Lysbakken sier KrFs veivalg er en tapt mulighet. Han  frykter at KrFs valg om å gå i forhandlinger med den sittende regjeringen vil ramme utsatte grupper hardt.

– Dette er en tapt mulighet for å sikre at færre barn må vokse opp i fattige familier, for mindre økonomiske forskjeller og for en offensiv klimapolitikk som faktisk monner, sier Lysbakken.

I tillegg mener han det nå blir langt vanskeligere for Norge å møte sine klimamål.

– Med både KrF og Venstre i regjering er det ikke lenger mulig for miljøpartiene å finne sammen på tvers av blokkgrensene. Også dette styrker makten til H og Frp, og svekker muligheten for å nå Norges klimamål.

Han frykter at Høyre og Frp skal få mer makt til å drive sin politikk.

– Nå får vi en regjering som blir mer usosial i den økonomiske politikken. Med en flertallsregjering vil høyresidens politikk for økt ulikhet i makt og rikdom oftere få gjennomslag, Fremskrittspartiet og Høyre har i dag økt sin makt i det norske samfunnet.

Les også: Moxnes lover knallhard kamp i opposisjon