Jonas Gahr Støre (t.h) var som utenriksminister Norges mest populære politiker, uansett parti, og er favoritt som Jens Stoltenbergs arvtaker. Trond Giske (t.v.) er etter det Dagsavisen erfarer uaktuell i dag. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Jonas Gahr Støre er lederfavoritt i Ap

ARBEIDERPARTIET: Blir Jens Stoltenberg ny 
generalsekretær i NATO, er det mest sannsynlig at Jonas Gahr Støre tar over jobben som leder for landets største parti.

- Jeg er blitt nevnt i ulike sammenhenger til ulike stillinger etter valget i fjor høst. Jeg har uansett hvilken stilling og sammenheng valgt å svare det samme, nemlig at jeg verken vil bekrefte eller avkrefte det, sa Stoltenberg i vandrehallen etter Stortingets spørretime i går.

 

Får drahjelp av Solberg

Tirsdag kom nyheten om at tidligere statsminister Jens Stoltenberg er ønsket til det internasjonale toppvervet som generalsekretær i NATO.

At han ikke avviser interesse for toppjobben, blir tolket som at han gir grønt lys for at det jobbes for hans kandidatur. En av dem som kan hjelpe til med det, er statsminister Erna Solberg (H). Hun sender ikke overraskende Stoltenberg ut av landet med glede.

- Det er bra for Norge hvis Stoltenberg blir NATOs neste generalsekretær. Han har med seg perspektiver på nordområdene, og han har gode kvaliteter til å gjøre en god jobb. Dessuten har denne regjeringen bestemt seg for at vi skal heie på nordmenn som søker seg internasjonalt. Der skal det ikke ligge politiske preferanser til grunn, sa Solberg i går.

Få ønsker å spekulere høyt i hvem som skal lede Arbeiderpartiet dersom Stoltenberg forsvinner til utlandet. Men alle Dagsavisen har vært i kontakt med i partiet, både på grasrota og i sentrale posisjoner, gir det samme svaret: Den som er mest aktuell til å ta over etter Stoltenberg heter Jonas Gahr Støre.

 

Les også kommentar av Arne Strand

 

Micaelsen inn i ledelsen?

Dagens nestleder Helga Pedersen, er uaktuell som leder av partiet, etter det Dagsavisen erfarer. Selv om Støre er den ubestridte favoritten, dukker det opp flere navn som utfordrere.

- I tillegg til Støre tenker jeg på Hadia Tajik, sier fylkesleder i Vest-Agder Ap, Bjørn Egeli.

Partiyndlingen ble tidenes yngste statsråd i 2012, og Stoltenberg har pekt henne ut som en framtidig statsminister. Hun regnes som for ung til ledervervet i dag (30), men flere peker på at en nestlederpost kan være en fin læringsplass. Partisekretær Raymond Johansen og stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen fra Buskerud er også personer som pekes ut som aktuelle i en ny ledelse.

- Jeg vil ikke spekulere om en ny ledelse, men er trygg på at det er flere kandidater som kan overta etter Stoltenberg når den tid kommer, sier Micaelsen.

 

Populær politiker

Støre er blitt kalt den rødgrønne regjeringens supermann, og han er flere ganger de siste årene blitt kåret til Norges mest populære politiker, uansett parti. Tidligere er det blitt stilt spørsmål ved om Støre har beina godt nok plantet i den sosialdemokratiske arven. At han før sin Ap-tid søkte jobb som rådgiver i Høyre, og hans formue på flere titall millioner, har falt mange Ap-tillitsvalgte tungt for brystet. Også Støres alder (53) er blitt trukket fram som et hinder for å overta Ap-makten. Likevel er han i dag Stoltenbergs mest aktuelle arvtaker, og etter det Dagsavisen erfarer, også partilederens personlige favoritt.

- Det er ikke tvil om at Jonas Gahr Støre er en god kandidat, sier fylkesleder Robert Svarva i Nord-Trøndelag Ap.

Selv sier Støre at Stoltenberg er en dyktig og erfaren leder som er godt kvalifisert til jobben som NATOs øverste leder. Men han vil ikke svare på om han stiller seg til disposisjon for lederjobben i partiet dersom Stoltenberg takker ja til en jobb i utlandet.

- Det er hyggelig at folk snakker pent om meg, men jeg vil ikke spekulere i et tema som per i dag er en hypotetisk problemstilling, sier han.

 

En kronprins ute?

Men Støre har ikke alltid vært en like klar favoritt. Lenge var det slik at hver gang Støre tok ordet i et toppmøte i partiet, så gjorde stortingsrepresentant Trond Giske det samme - og vice versa. De to ble kalt Arbeiderpartiets kronprinser, og mediene spekulerte ivrig i hvem av de to som kom til å ta over etter Stoltenberg. I dag er Giske etter det Dagsavisen erfarer mindre aktuell. Selv er han sparsom med kommentarene.

- Vi har nå en glimrende Ap-leder og om vi får en glimrende NATO-leder er foreløpig uvisst, sier Giske til Dagsavisen.

 

- Må avklare raskt

NATO-nyheten kom som et sjokk på Stoltenbergs partivenner tirsdag kveld, og i går dreide mesteparten av dagen seg om spekulasjoner rundt partiets framtid. Fylkesleder Bjørn Tore Ødegården i Buskerud Ap sier Jens Stoltenberg er en leder av internasjonal format som uten tvil vil løse oppgaven som NATO-sjef på en «utmerket måte». Han er imidlertid opptatt av at partiet må ha en demokratisk prosess rundt et eventuelt lederskifte, og forventer derfor at Stoltenberg kommer med en snarlig avklaring på egen framtid.

- Det å ha spekulasjoner rundt lederspørsmålet over lang tid er ikke bra for partiet. Når Ap er i opposisjon må vi legge alle krefter inn i politikken, og derfor må vi få en avklaring. Det regner jeg med at Jens, som den gode leder han er, sørger for at skjer, sier han.

samfunn@dagsavisen.no

 

Kan ødelegge for Jagland

Jens Stoltenbergs NATO-kandidatur kan stikke kjepper i hjulene for Thorbjørn Jagland, som kjemper for jobben sin.

Sofie Prestegård

Jagland og Stoltenberg har tidligere vært i strid. I årene før Jagland ble presset til å gi fra seg lederskapet til Stoltenberg, dominerte lederstriden Arbeiderpartiet.

Nå spilles Stoltenberg inn som kandidat til å bli generalsekretær i NATO, mens Thorbjørn Jagland jobber for å bli gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet.

Utenrikspolitisk kommentator Asle Toje forklarer hvorfor det er lite aktuelt at begge toppjobbene går til nordmenn.

– Det kommer trolig ikke til å skje. Det finnes en praktisk rettferdighetssans i det internasjonale samfunnet, og en ønsker at ledervalgene i noen grad skal reflektere medlemsmassen, sier han.

Dermed kan de ikke begge vinne fram.

Generalsekretæren velges av Europarådets parlamentarikerforsamling i Strasbourg 23.–27. juni. Den blåblå regjeringen støtter Jaglands kandidatur. Toje er usikker på Stoltenbergs muligheter.

– Det er i dag en skandinav som leder NATO, og jeg tror neppe Stoltenberg vil få noe drahjelp av ham, sier Toje.