Innenriks

Jonas består prøven

Rekordhøy valgprognose og trolig seier i storbyene, ga vill jubel på Aps valgvake. Men om de vinner makten i Oslo, kan bli en thriller de neste dagene.

Se resultatene av kommune- og fylkestingsvalget nederst i saken:

Jubelen sto i taket hos Arbeiderpartiet på Folkets Hus da de første valgresultatene ble offentliggjort klokken 21 i går kveld. Folk kastet hendene i været og jublet uhemmet da NRKs valgprognose ga Ap er resultat på hele 34,1 prosent. Det er en fremgang på 2,4 prosent fra valget i 2011, da fikk Ap 31,7 prosent som da var det beste valget på 24 år.

Nå kan det gå enda bedre.

– Hvis dette holder inn til mål så har vi gjort vårt beste lokalvalg på over 30 år, sier nestleder Hadia Tajik til NRK.

KOMMENTAR: Høyrevinden har snudd (Arne Strand)

Bestått

Jonas Gahr Støre har seilet høyt på meningmålingene siden han ble valgt til Ap-leder juni i fjor. Etter å ha ligget lenge på 40-tallet på målingene, begynte oppslutningen å dale i sommer.

Politiske motstandere har kalt han «tåkefyrste», og det har vært reist spørsmål om Støre faktisk ville klare å løfte Ap fremover.

I går kveld kom et foreløpig svar fra velgerne: Prognosene viser at de liker både Støre og dagens Ap.

– Vi skal forberede oss på at det kan ta tid om vi vet om Raymond blir Oslos neste byrådsleder, om Harald blir det i Bergen, om Kristin overtar i Tromsø. Listen er lang, men det vi vet, er at vi har gjort alt vi kunne. Det er en god følelse å være sliten idag, det ville vært feil om vi ikke var det. I oppturer og nedturer, har det vært en inspirasjon i valgkampen, sa Støre til trampeklapp under Aps valgvake.

Overfor TV 2 lettet Støre litt på sløret og sa at han har hatt to mål for årets valg: Få en større oppslutning enn sist og at Ap skulle styrke sin posisjon lokalt.

De første resultatene i går kveld, viser at Støre trolig oppnår begge mål.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: – Vi må diskutere regjeringsprosjektet

Bykampen

Da forhåndsstemmene var talte, så det ut til at Ap kaprer makta fra Høyre i både Oslo, Bergen og Tromsø.

Bergen: Her får Ap 38,1 prosent av forhåndsstemmene mot Høyre som får 21,7 prosent som er en nedgang på 13,2 prosentpoeng. Ser man på mandatfordelingen av forhåndsstemmene ville det gi venstresiden 33 mandater mot borgerlig side som får 24 mandater. Det gir flertall uten vippepartiene som i Bergen er MDG og KrF.

– Harald Schjelderup er ny byrådsleder i Bergen. Jeg er 100 prosent sikker, sa BTs valgekspert Johan Giertsen.

Tromsø: I Tromsø gir forhåndsstemmingen rød fløy 24 mandater mot 17 mandater til borgerlig side. Også her får venstresiden flertall uten hjelp av MDGs mandater. En av årsakene til at det ser ut til å gå venstresidens vei, er at Rødt gjør et brakvalg. Ifølge forhåndsstemmene får Rødt hele åtte mandater og er nesten like store som Høyre.

Oslo: I Oslo viser forhåndsstemmene at et dødt løp: Både rød og blå blokk fikk 27 mandater, men MDG får fem. MDGs mandater kan derfor vippe makten.

Selv om forhåndsstemmene peker på en retning, gir det imidlertid ikke det hele bildet: Enkelte partier har velgere som stemmer hyppigere på forhånd enn andre. Da Dagsavisen gikk i trykken, var imidlertid ikke de endelige tallene klare.

LES OGSÅ: Mot maktskifte i Oslo, Ap størst

Nå begynner jobben

Høyresiden har hatt et stramt grep om storbyene og etter 2011-valget hadde de makten i seks av de ti største.

Å kapre byene var derfor Aps marsjordre til sine egne etter landsmøtet. Partisekretær Kjersti Stenseng sa til Dagsavisen dengang at «ved årets valg vil Aps suksess måles ut ifra hvor mange ordførere vi har, ikke oppslutningen». Det sto hun for også på valgnatten:

– Vi har jobbet for høyest mulig oppslutning, men oppslutning sier en ting og antall ordførere noe annet. Antall ordførere, samt det få makten i de store byene, er viktig for oss. Det gir oss posisjon til å gjennomføre vår politikk, sier Stenseng, men hun minnet om at det er nå den viktigste jobben starter:

– Vi har brukt tiden fra landsmøtet til i dag på å bygge gode allianser –  det er nå vi skal begynne å forhandle om makt, sier Stenseng.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Thriller i Oslo

Forhåndsstemmene i Oslo gir byrådslederkandidat Raymond Johansen grunn til å smile, men det skaper også hodebry:

Dersom forhåndsstemmene står seg, er det dødt løp og Johansen er avhengig av MDG for å få overta Oslo-makta.

LES OGSÅ: De Grønne og Ap innfrir, krisetall for Frp

Det blir ikke avklart med det første:

Miljøpartiet De Grønne i Oslo har hele tiden fremholdt at de er et blokkuavhenig parti som skal forhandle med alle som vil forhandle med dem etter valgdagen. Høyre-byrådet har hårdnakket hevdet at MDG tilhører venstresiden, men i går kveld åpnet ordfører Fabian Stang for å forhandle makt med de grønne.

Dermed kan utfallet av valgnatten bety at den alliansen som frister MDG mest, er også den som stikker av med seieren i Oslo.

Etter det Dagsavisen forstår skal Johansen slå på tråden til MDGs 1.kandidat i Oslo, Lan Marie Berg, så fort han har et endelig resultat.

Kilder opplyser til Dagsavisen at Ap har som ønske å samle SV, Rødt og MDG til sonderinger for å se om det er mulig å gå videre til faktiske forhandlinger om makta i Oslo.

Johansen viste seg ikke for pressen da prognosene og forhåndsstemmene ble presentert, men sa på veg inn på Folkets Hus at:

– Jeg er klar til å ringe mange og skaffe et bredt mandat, dersom det går veien i kveld, sa Johansen.

Se resultatene fra valget her:

Mer fra Dagsavisen