Jobber på spreng for å dekke Antibac-etterspørselen – prioriterer sykehus over apotek

Salget av håndsprit har økt i mange land på grunn av koronautbruddet. I Norge sliter selskapet bak antibac med å møte den økte etterspørselen.

– Fabrikken vår i Danmark jobber på spreng, og vi får inn varer hver uke. Det har vært en vanvittig etterspørsel, og vi har dessverre ikke nok varer til alle, sier Ann Mari Østtorp, markedssjef i Kiiltoclean, selskapet som står bak Antibac, til Dagsavisen onsdag. 

Hun forteller at noen varer ble utsolgt i slutten av forrige uke, men Østtrop presiserer at de ennå har mange produkter på lager. 

– Vi hadde egentlig rustet godt opp etter januar, for da begynte det å skje en del. Vi hadde gode lagre av de fleste produktene og følte oss ganske klare, fortsetter Østtorp. 

Tidlig onsdag ettermiddag var det meldt om totalt 48 tilfeller av koronasmitte i Norge, ifølge NTB. 

Les også: Fraværsgrensen på videregående endres midlertidig på grunn av koronaviruset

Prioriterer leveringene

Østtorp sier de har utarbeidet et system der sykehus og helsevesenet blir prioritert slik at de får nok varer, deretter kommer blant annet apotekene og distributørene. 

Etterspørselen etter antibac-produkter har økt i Norge de siste dagene.
Foto: Ines Margot Zander

Antibac-produkter. Foto: Ines Margot Zander

– Når vi får inn varer, fordeler vi det ut fra det jeg vil kalle en rettferdig prioritering, sier hun, og legger til at det er viktig for dem å sørge for at sykehusene har nok varer. 

Les også: Sverige vil korte ned arbeidstida som følge av korona

Helgejobbing for å levere

Bedrifter, idrettslag, restauranter og gatekjøkken, men også enkeltpersoner, er blant dem som har tatt kontakt den siste tida i håp om å bestille inn varer. 

Dagens Næringsliv skrev denne uka at Bring Warehousing, som utfører logistikktjenester for Kiiltoclean, meldte om 95 prosent økning på antall ordre. I tillegg er ordrene tre ganger så store. 

En tom butikkhylle i London med en oppfordring til kundene om begrensinger på hvor mye håndsprit de kan kjøpe. Foto: Justin Tallis/AFP/NTB scanpix

– Vanligvis jobber vi ikke søndagsskift, men så på ordrene at her skjer det noe. Så for å håndtere etterspørselen måtte vi ta helgen i bruk. Her har vi skrudd opp til maks kapasitet for flere uker siden, sier salgssjef Myriam Hirsch i Bring Warehousing til avisa. 

Ifølge Dagens Næringsliv har Antibac en markedsandel på 80 prosent ut fra apotekene som er den største salgskanalen. 

Les også: Skapte full panikk. Men Julia (26) var bare veldig fyllesyk. 

Begrensinger

Det pågående koronautbruddet har ført til økt salg av hånddesinfeksjon i en rekke land den siste tida, og flere apotek i Norge har tidvis meldt om tomme butikkhyller. 

Apotekkjeden Boots oppfordrer nå sine apotek til å begrense antall flasker som selges til hver enkelt kunde. 

– Det gjør vi for å unngå at folk hamstrer, sier Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonssjef i Boots apotek Norge, til Dagsavisen. 

Også i andre land merkes etterspørselen etter både håndsprit og munnbind, som her i Marseille, Frankrike. Foto: Daniel Cole/AP/NTB scanpix

De har satt en begrensing på fem flasker av den vanlige størrelsen og tre av de store flaskene.

– Det handler om at leverandørene sliter med å møte etterspørselen i markedet. Vi vil derfor prøve å fordele det vi får tak i på en fornuftig måte, sier Thune. 

Vitusapotek har ennå ikke gått inn for lignende begrensinger, men det kan endre seg, sier Tonje Kinn, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Medisinaldepot (NMD), som eier apotekkjeden Vitusapotek.

– Det går veldig mye Antibac og det er veldig høy etterspørsel, men vi får inn nye forsyninger fortløpende, fortsetter hun. 

Apotek 1 har innført en maksbegrensing på hvor mange Antibac-produkter hver kunde kan kjøpe, skriver Nettavisen.

Helsedirektoratet skriver at god håndhygiene er et viktig tiltak for å forebygge sykdom. Håndvask med såpe og vann anbefales, men hånddesinfeksjon er et godt alternativ, skriver de. 

Les også: Flere koronasmittet i Norge – FHI går ut med reiseråd