Politikk

Jobber med Lex 
Listhaug i jula

PR OG POLITIKK: Sivilombuds­mannens uttalelse om Listhaug-lista underbygger bare behovet for en ny lov, mener Per Olaf Lundteigen (Sp).

Torsdag kom Sivilombudsmannens konklusjon. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) bør legge fram listen over offentlige virksomheter hun hadde som kunder i PR-byrået First House.

«Jeg kan ikke se at det foreligger hjemmel for å unnta eventuelle offentlige kunder fra innsyn, og ber derfor departementet om å foreta en ny behandling av de framsatte innsynskrav», skriver sivilombudsmannen Arne Fliflet i sin uttalelse.

De private kundene mener han kan forbli hemmelige.

Ser ikke forskjellen

Det synes SV-politiker Bård Vegar Solhjell er spesielt.

- Jeg kan ikke se den prinsipielle forskjellen på de offentlige og de private kundene, i denne sammenhengen. Denne saken handler om behovet for åpenhet, og da er det vel så relevant å vite hvilke private kunder landbruksministeren har hatt.

Ap, SV og Sp er enige om å utrede en lov som skal sikre at nye regjeringsmedlemmer må vise fram sin kundeportefølje dersom Stortinget ber om det.

Den loven skal Sp-politikere Per Olaf Lundteigen jobbe med i ferien.

- Jeg skal jobbe med Lex Listhaug i jula. Behovet for lovregulering har ikke blitt mindre etter sivilombudsmannens avgjørelse. Han tar sin juridiske vurdering ut ifra dagens lovverk, men det er de private kundene til First House som er mest interessant og problematiske, mener Lundteigen.

Stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) i Kontroll og konstitusjonskomiteen har full tillit til sivilombudsmannens avgjørelse. Men også hun understreker også at konklusjonen ikke betyr at saken er løst.

Må bevare tillit

- Slike saker vil demokratiet komme til å støte på i ulike varianter helt til vi har kommet fram til en endring i regelverket. Det trenger vi for å bevare tilliten til det politiske systemet, sier hun.

Også statssekretær Julie Brodtkorb (H) ved Statsministerens kontor (SMK) ble bedt om å vise fram sine offentlige kunder, av sivilombudsmannen. Det viser seg å være Ruter, Innovasjon Norge og Norges Bank.

Norges Bank inngikk en avtale med JKL i juli 2012, om å få medietrening.

JKL Group er et nordisk PR-byrå. De har ikke ønsket at kildelisten til Brodtkorb skal offentliggjøres. I et brev til SMK skriver de at dersom regjeringen bidrar til at taushetsavtalen mellom kundene og JKL brytes, vil dette få alvorlige konsekvenser for selskapet.

- Vi vil være tvunget til å vurdere å gå til rettslige skritt, skriver administrerende direktør i JKL Group Maria Grimberg.

Brodtkorb kom fra jobben som administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået JKL Group da hun ble utnevnt til statssekretær i høst.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen