Nyheter

- Jobber gratis for å få jobb

ARBEIDSLIV: Desperate medisinstudenter jobber gratis på sykehus for å sikre seg jobb i framtida. - Jeg ble bedre behandlet da jeg jobbet i utelivsbransjen, sier Even Holth Rustad.

Rustad, som er leder av Norsk medisinstudentforening, mener medisinstudenter blir behandlet elendig når de søker sommervikariater. Vilkårlighet, gratisjobbing og ansettelser basert på vennskap og kjennskap er blant ingrediensene, ifølge Rustad. Han sier det også har vært tilfeller av at løfter om jobb er blitt trukket tilbake.

- Arbeidsgiver har sendt ut ferdig signerte arbeidskontrakter, hvorpå han senere har tatt kontakt og sagt at de ikke gjelder likevel, sier Rustad til Dagsavisen.

Ny undersøkelse

Dette er noen av mange eksempler som kommer fram i en fersk arbeidslivsundersøkelse blant norske medisinstudenter. De kommer med knallharde beskrivelser av rutinene for ansettelse av sommervikarer ved landets sykehus:

* Fire av ti har opplevd uryddighet eller vilkårlighet i forbindelse med søknads- og ansettelsesprosessen.

* Sju av ti føler seg forbigått ved ansettelse som lege med midlertidig lisens.

* Seks av ti svarer at stillingen ikke ble utlyst.

* To av ti sier at stillingen ikke inneholdt ansettelseskriterier.

* Ni av ti var ikke inne til intervju.

* Fem av ti fikk ikke beskjed om hvorvidt de fikk stillingen eller ikke.

* To av ti oppgir at de jobbet uten lønn i forbindelse med ansettelsen.

- Mange steder virker det som om det er fullstendig mangel på rutiner ved ansettelser. Jeg ble behandlet bedre da jeg tidligere jobbet i den utskjelte utelivsbransjen. Da fikk jeg i hvert fall betalt under opplæringen, sier Rustad.

Hanne Gillebo-Blom, seksjonssjef i Legeforeningen, påpeker at dette gratisarbeidet ikke kan sidestilles med det å være i praksis på sykehus.

- Medisinstudentene som studerer i Norge har praksis som en del av sin utdanning, som er ulønnet, og der de ikke gjør selvstendig legearbeid. Men her snakker vi om at legestudenter jobber gratis som vikarer, der de gjør medisinsk arbeid, sier Gillebo-Blom til Dagsavisen.

Legeforeningen er nå i forhandlinger med arbeidsgiverforeningen Spekter om lønns- og arbeidsvilkår.

- Opprydding i ansettelsesprosessene for medisinstudenter med lisens er noe av det vi fremmer krav om, sier Gillebo-Blom.

Nødvendig

Medisinstudentene i undersøkelsen er enten på femte eller sjette året i utdannelsen og har midlertidig legelisens. Men for å komme videre i utdannelsen og spesialisere seg, må de gjennomføre halv­annet års turnustjeneste. Tidligere ble turnusstillingene fordelt gjennom loddtrekning, men fra og med i fjor må man nå søke på utlyste turnusstillinger på det enkelte sykehus.

- Derfor er sommervikariatene blitt mye viktigere enn de var før. Hvis du ikke får sommerjobb, havner du nederst i bunken når turnusplassene fordeles. Dette kan bli en ond sirkel som gjør at du aldri kommer deg videre i karrieren, sier Rustad.

Han viser til at arbeidsgiverne har vært helt tydelige på at arbeidserfaring er det viktigste de ser på når de skal ansette folk i turnusstillinger. Mange velger derfor å jobbe gratis i påskeferien for å få sommerjobb, ifølge Rustad.

- Du kan alltids si nei, men da står det 50 andre i kø som mer enn gjerne er villige til å jobbe uten lønn, sier han.

Rustad ønsker ikke å peke på et eller flere sykehus, siden han mener disse problemene gjelder hele Sykehus-Norge.

- Her om dagen prøvde vi å trekke fram et sykehus med gode ansettelsesrutiner for studenter. Vi kom ikke på noen, sier Rustad.

- Barn av leger fikk jobben

«Stillingene gikk til barn av leger/sykepleiere i foretaket», skriver en av studentene i undersøkelsen. «Jeg har opplevd å søke på jobb der de møter meg på intervju med å fortelle at de kun ansetter bekjente av ansatte medstudenter», skriver en annen.

- Flere føler seg urettferdig forbigått av studenter som har venner eller slektninger som er ansatt ved sykehuset, sier Rustad.

Det er likevel vilkårligheten som er det største problemet, mener han: Det at stillingene knapt nok lyses ut og at sommervikariatet avhenger av om avdelingsoverlegen har husket å sjekke e-posten sin.

- Studentene er i en desperat situasjon, der vi gjør alt i vår makt for å få jobb. Når stillingene nesten ikke lyses ut, må vi gjette hvor det er jobb å få og ringe rundt, noe som også kan forstyrre sykehusdriften.

Tør ikke protestere

Dagsavisen skrev for kort tid siden en sak om at midlertidig ansatte leger ikke tør å varsle om kritikkverdige forhold ved sykehuset, av frykt for å få sparken. Rustad forteller at de samme mekanismene gjør seg gjeldende hos jobbsøkende medisinstudenter.

- Jeg har snakket med utallige som er blitt dårlig behandlet, men det er ikke én som har sagt seg villig til å motta juridisk hjelp eller til å stå fram i mediene. De vil ikke «lage bråk», fordi de er redde for at de da aldri kommer til å få jobb.

Arbeidsgiverforeningen Spekter, som representerer alle de statlige helseforetakene, ønsker ikke å kommentere saken.

- Det er det enkelte sykehus som har ansvar for prosessene rundt ansettelse og rekruttering, og derfor bør få anledning til å kommentere påstandene fra medisinstudentene. For øvrig kommenterer vi ikke Legeforeningens krav til tariffoppgjøret så lenge forhandlingene pågår, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Dahl Dørnes i Spekter.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen