Innenriks

Jobb med smak av kaffe

KAFFEBAR: Ikke alle har de samme mulighetene i arbeidsmarkedet, på grunn av ulike funksjonshemninger. Da er det like greit å starte sin egen kaffebar.

Ullevålsveien 34 er en tilrettelagt bolig med sju beboere som har utviklingshemning og/eller sammensatt problematferd. Ut fra dette kom Jobb 34, som tar mål av seg til å utvikle en inntektsbringende arbeidsmodell som er tilpasset denne gruppen. I dag driver de med kantinedrift, flyttehjelp, vaktmestertjenester - og nå også kaffebar.

I går åpnet de Brenneriet kaffebar, som ligger ved musikkstedet Blå i Brenneriveien, med taler, snorklipping av etatsdirektør Lilleba Fauske og selvfølgelig smaksprøver.

Barista

Harald Stenbæk har bodd i Ullevålsveien 34 i snart ti år, og er en av brukerne som nå har fått seg jobb med å lage kaffe.

- Jeg elsker kaffe, sier 25-åringen, og disker opp med en utmerket kopp cappuccino, som er en barista verdig.

- Jeg har gått på baristakurs i Sandefjord, og der har jeg lært mye om de forskjellige kaffesortene, sier Stenbæk til Dagsavisen.

Det er alltid to bak disken, en av fire brukere og en ansatt.

Sammen med Harald på åpningsdagen er miljøarbeider Anniken Vabø, som tidligere har jobbet med kaffe, blant annet på Pascal.

- Dette er et kjempegodt tilbud og en god avveksling og trening for brukerne, sier Vabø til Dagsavisen.

Kaffe er blitt en vitenskap, på linje med vin, og er så mye mer enn det man henter ut av kaffeautomaten på jobben.

- Min favoritt er mokka, sier Harald Stenbæk, som i tillegg til mokkaen også har café latte, cortado, cappuccino, espresso og americano på repertoaret.

- Jeg er blitt hektet på kaffe, sier han.

Nedlagt

Stenbæk hadde tidligere et jobbtilbud på dagtid, men det ble nedlagt. Nå har han igjen muligheten.

- Harald har hatt en fantastisk reise fra der han kom, og til nå. Dette er perfekt for ham. De som bor i Ullevålsveien 34 har store ressurser og fungerer godt, sier fagkonsulent Martin Olsson i Velferdsetaten.

Jobb 34 kom til da de hadde to beboere som ikke hadde et egnet dagtilbud.

- Målet er at vi skal gå i litt mer enn bare balanse. De som står bak disken får trygd fra Nav, og vi har derfor ikke noe særlig lønnsutgifter. Vi har bonusordninger, som kan være i form av penger, en feriereise eller andre ting. For noen blir det en bonus hver dag, for andre en gang i måneden. Alt blir lagt opp for den enkelte, sier Olsson.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen