Innenriks

Jensen til First House

PR OG POLITIKK: Siv Jensen (Frp) møter neste uke hos First House. Temaet er statsbudsjettet 2015. Uheldig, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Statsbudsjettet er ventet å være ferdigforhandlet 10. november. Fram til da vil lobbyister fra en rekke organisasjoner og andre samfunnsaktører stå i kø for å gi sitt innspill. I den kritiske perioden er det sju selskaper og organisasjoner som er så heldige å selv få besøk av finansministeren. Blant disse sju er påvirkningsselskapene Gambit Hill + Knowlton og First House.

«Finansminister Siv Jensen legger fram regjeringens første statsbudsjett. Hva sier det om regjeringens politikk de neste årene, og hva kan vi vente oss av nye endringer og reformer? Siv Jensen kommer til First House Forum og presenterer både statsbudsjettet og endringene framover. Vel møtt!». Slik selges besøket inn i Frist House sin invitasjon.

- Viktig møte

Besøket står ikke oppført i ­Jensens kalender, og når Dags­avisen kontakter departementet, er det Jensens rådgiver Petter Kvinge Tvedt som svarer på spørsmål om besøket.

- Finansministeren skal redegjøre for budsjettet i en rekke fora. Også hos Gambit og First House. Det er viktig å møte ulike deler av norsk næringsliv, organisasjonsliv og samfunnsliv, sier Tvedt.

- Hvor vanlig er det at finansministeren stiller opp på arrangementer arrangert av PR-byråer?

- Finansministeren har besøkt en rekke ulike bransjer. Det er ikke mer uvanlig å stille opp for et PR-byrå. Dette er åpne møter. Blant annet har Sigbjørn Johnsen har vært hos First House tidligere, sier Tvedt.

First House-sjef Per Høiby venter at mellom 100 og 350 vil ta turen til forumet.

- Vi har hatt to til fire slike seminar årlig, med ulike viktige tema som alle har vært godt besøkt. Det forteller at vi har truffet godt med tema, sier Høiby.

Selv om Finansdepartementet opplyser at møtet med Gambit er helt åpent, er beskjeden en litt annen når Dagsavisen henvender seg til lederen for avdelingen for samfunnskontakt der.

- Det er ikke et åpent møte i den forstand at det er blitt offentlig annonsert. Vi har invitert våre kunder, kontakter og de som jobber her på huset. Om det skal være åpent for pressen har jeg ikke tatt stilling til ennå, sier avdelingsleder Jan Ottesen.

- Er dette et forum for påvirkning?

- Jeg vil tro at den viktigste arenaen for påvirkning nå er Stortinget og høringen der.

- Så det vil ikke foregå ­påvirkningsarbeid her?

- Det viktigste er at finansministeren skal gjøre rede for budsjettet og svare på spørsmål, sier Ottesen.

- Krever mot

Også Geelmuyden.Kise har pleid å ha et lignende arrangement, men har valgt å gå bort fra dette i år.

- Vi har ikke tatt initiativ til dette i år fordi vi av erfaring ser at det har liten verdi så lenge etter budsjettet er lagt fram. Da er mye gjennomanalysert.

Hans Geelmuyden synes uansett det er flott at Siv Jensen stiller for PR-byråene.

- Det krever litt mot i tider der noen av kommunikasjonsbyråene er svært omdiskutert. All honnør til Jensen for det. I alle andre land spiller kommunikasjonsbransjen en viktig rolle i demokratiet, sier Geelmuyden.

Uenig i prioriteringen

Sp-leder og finanspolitisk talsmann for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, har en litt annen vurdering av saken.

- Jeg synes det er paradoksalt at finansministeren ikke heller møter med noen av de brede folkelige organisasjonene, som LO med sine 900.000 medlemmer. Hun møter heller ikke bondelagene eller noen i bygdebevegelsen. Det er en prioritering jeg synes er synd, sier Vedum.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen