Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Frp-leder Siv Jensen går fram på den siste meningsmålingen. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Jens og Siv i vinden

Ap og Frp går fram på en ny meningsmåling. Høyre taper mens de andre partiene sliter.

Det er essensen i meningsmålingen som Opinion Perduco har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Arbeiderpartiet har gått fram 1,2 prosentpoeng den siste måneden og får en oppslutning på 31,8 prosent på maimålingen. Størst endring er det for Fremskrittspartiet, som går fram 1,9 prosent og kan notere 18,6 prosent av velgerne. Høyre går derimot tilbake 1,6 prosentpoeng og får score på 28 prosent.

Høyre og Fremskrittspartiet gjør det samlet veldig godt, men de blå partiene ville ha vært avhengige av Venstre eller KrF for å få flertall dersom det var stortingsvalg i morgen.

 

Jens og Erna

- Arbeiderpartiet og Høyre er i realiteten jevnstore. Jens Stoltenberg og Erna Solberg blir derfor sentrale i neste års valgkamp. Men de trenger begge støtte fra småpartier som lett kommer i skyggen. Samtidig seiler Frp opp som en dark horse, sier valgforsker Bernt Aardal.

Han mener at meningsmålingene vil virke inn på den politiske dragkampen det neste året.

- Venstre og KrF vil kunne tjene på å være vippepartier, slik det nå ser ut på Opinion-målingen. Dersom Høyre og Frp derimot skulle ligge an til å få flertall sammen, blir det veldig krevende for disse to småpartiene, sier Aardal.

 

Ned fra gjerdet

Bakgrunnstallene i målingen viser noen interessante utviklingstrekk: Fremskrittspartiet har i løpet av den siste måneden fått ti prosentpoeng økt lojalitet blant velgerne som stemte på partiet i 2009.

Også Ap har hentet ned tvilere fra gjerdet. SV sliter med lav lojalitet, og årsaken er at mange tidligere SV-velgere nå går til Ap eller havner i kategorien «ikke sikker».

Det er grunn til å merke seg at Venstre mister velgere til både Ap og Høyre.

- Det bekymrer nok ledelsen i partiet at Venstre lekker mest til Ap, sier Aardal og peker på at Venstre nå klart har signalisert at partiet kan godta Frp i en borgerlig regjering.

 

Frp i vinden

- Meningsmålinger går opp og ned, men det er selvsagt hyggelig med dem som går opp. Frp har den siste tiden fått økt oppslutning på flere målinger. Jeg tar det som et signal om at vi gjør noe rett og at velgerne har merket seg at Frp er i vinden, sier Frp-leder Siv Jensen.

- Vi har fokusert mye på behovet for å bygge mer vei framfor bare å spare penger i oljefondet. De som daglig ferdes på norske veier ser behovet for større investeringer, sier Siv Jensen.

 

Tillitserklæring

Statsminister Jens Stoltenberg er optimist på bakgrunn av oppslutningen på målingen.

- Jeg tar det som en tillitserklæring for den jobben regjeringen gjør for å sikre arbeidsplasser og trygge økonomien i en tid med høy arbeidsledighet og ny økonomisk usikkerhet i Europa, sier Stoltenberg.

- Samtidig vet vi at meningsmålinger vil gå opp og ned. Det er velgerne som bestemmer hvem som styrer Norge etter valget i 2013, sier statsministeren.

 

Borgerlig grunnlag

- Dette er gode tall for Høyre så vel som borgerlig side. Her kan det ligge et mandat for regjeringsskifte. Dette gir grunnlag for å skape borgerlig politikk med nye ideer, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun mener at 28 prosent vil gi et formidabelt valg for Høyre.

SV-leder Audun Lysbakken har merket seg at Høyre og Frp bare mangler fem mandater på flertall sammen.

- Det betyr mer privatisering, skattelettelser og et tøffere arbeidsliv.

- SVs oppslutning er det som avgjør om vi fortsatt får rødgrønt flertall og kan fortsette med å satse på skole, miljø og rettferdighet, sier Lysbakken. (ANB)