Innenriks

«Jeg ville ikke at noen skulle vite»

Øygard-saken har versert i mediene 
i over et år. I går fikk jenta, som ordføreren skal ha forgrepet seg på, endelig fortelle sin historie.

- Det har vært en tøff dag, sa jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal til NRK i går, og la til at det var godt for jenta å komme i gang med saken.

Øygards medieopptredener og ryktene på bygda er blitt vanskeligere for 16-åringen å håndtere denne høsten, og da hun i går formiddag plutselig ble sittende ansikt til ansikt med mannen hun beskylder for gjentatte overgrep i en toårsperiode, fikk hun en sterk følelsesmessig reaksjon, bekrefter Hjortdal overfor NTB. Da ordfører Rune Øygard (Ap) tok sin plass på tiltalebenken gjemte 16-åringen ansiktet i hendene og ble sittende slik lenge.

- Jeg oppfordret jenta til ikke å se på Øygard mens hun forklarte seg, sier Hjortdal til VG.

- Kunne ikke tro det

I flere minutter fikk hun trøst og omfavnelser av sin bistandsadvokat da retten tok en kort pause en snau time ut i forklaringen hennes. Hun brast ut i gråt da hun forklarte om en hyttetur til Måløy i Sogn og Fjordane i høstferien 2009. Øygards kone hadde kjørt til butikken, og ifølge jentas forklaring var dette første gang ordføreren gjennomførte samleie med henne. Hun var 13 år, ordføreren var 50.

- Jeg kunne ikke tro at det hadde skjedd. Jeg fortalte ingen om det. Jeg ville ikke at noen skulle vite, sa jenta i sin forklaring. Øygard skal umiddelbart etterpå ha kledd på seg, begynt å gråte og lovet henne at det aldri skulle skje igjen.

Ifølge VG skal Øygard ha gjennomført over 50 samleier med henne den neste toårsperioden, og siste overgrep skal ha skjedd kun to uker før ordføreren ble anmeldt. Samme avis skriver at ordføreren og jenta skal ha vært i kontakt med hverandre rundt 5.000 ganger fra juni til september 2011, i form av telefonsamtaler, SMS- og MMS-meldinger. Under en av turene de to hadde sammen til Oslo, skal Øygard ifølge jentas forklaring, ha betalt for angrepille slik at hun ikke skulle bli gravid, skriver NRK.

Da tenåringsjenta ble godt kjent med en jevnaldrende gutt skal Øygard ha reagert med vantro. I tekstmelding skal han ha skrevet: «Jammen er ikke vi kjærester, da?». Ifølge VG skal han ha reagert med sinne da han fant ut at gutten hadde blitt jentas kjæreste.

Nektet straffskyld

Øygard fulgte 16-åringen med blikket mens hun forklarte seg i går, og ristet innimellom oppgitt på hodet, som for å markere at han mener jenta ikke forklarer seg sannferdig.

Rettssaken kan ende med at Øygard (53) blir dømt til flere års fengsel for seksuelle overgrep. Strafferammen for seksuelle overgrep mot barn under 14 år er ti års fengsel når det ikke foreligger spesielt skjerpende omstendigheter. Han er også tiltalt etter paragrafen om seksuelle overgrep mot barn under 16 år.

- Nei, svarte ordføreren, da tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg spurte om han erkjente straffskyld etter tiltalen.

Rune Øygard har benektet påstandene fra første stund og har i flere medieoppslag bedyret sin uskyld. Det er ventet at han også i retten kommer til å kjempe iherdig mot anklagene, blant annet gjennom å føre en rekke karaktervitner.

Vil ikke sverte

Det er stor uenighet mellom forsvarsadvokat og bistandsadvokat om de kontrollerbare detaljene i jentas forklaring styrker hennes troverdighet. Bistandsadvokaten mener detaljene kan verifiseres, men Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, er uenig.

- Jeg vil ikke si nå at hun forklarer seg falskt, men jeg vil konfrontere henne med en del tidspunkter og hendelser, sier hun til NTB. Larsen gikk i går kraftig i rette med det hun opplever som antydninger om at hun har som strategi å angripe jentas omdømme og svekke hennes troverdighet.

- Noe slikt ville vært meget alvorlig. Vi har på vår side tydelig forståelse for den belastningen jenta er under, sa Larsen.

- Men en forsvarer er opptatt av faktum og av beviser som kan styrke eller svekke troverdighet. Slik også Høyesterett har fastslått, mener vi at på samme måte som for Rune Øygard, er det åpenbart at et bevis om fornærmedes troverdighet skal føres hvis det er sentralt for skyldspørsmålet, sa hun. Larsen har tatt forbehold om at hun på sin side kan be om at to av aktoratets vitner ikke blir hørt.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen