Innenriks

– Jeg var aldri i tvil om å fullføre boka

BOKUTGIVELSE: Forfatter Marit Christensen hevder hun aldri var i tvil om at det var riktig å fullføre den omstridte boka om Wenche Behring Breivik

Det forfatteren mener er at hennes samfunnsoppdrag overskygger alle andre innvendinger mot bokutgivelsen, også Breiviks uttalte siste ønske om at boka om henne ikke ble skrevet. Det kom fram da Marit Christensen torsdag formiddag lanserte boka «Moren», en bok som inneholder intime detaljer fra Wenche Behring Breiviks oppvekst til hennes siste tid på sykehuset, hvor hun lå alvorlig kreftsyk.

– Alt jeg fikk vite av henne mente jeg da, og mener jeg fortsatt, er opplysninger som er for viktige til å fortie med tanke på alle følgene av 22. juli og alle de som mistet livet, særlig de unge menneskene. Det er nesten så jeg blir rørt, sa Christensen.

Hun måtte tåle en rekke kritiske spørsmål rundt hvorfor hun har valgt å ta med svært intime beskrivelser fra sykeleiet, sine egne tolkninger av hvordan Wenche Behring Breivik som barn ble preget av sin mors sykdom og hvorfor hun begår «et eklatant karakterdrap» på Anders Behring Breiviks far.

– Større enn Wenche

Det var allerede før lanseringen rettet betydelig kritikk mot bokprosjektet i seg selv som ble fullført etter at Wenche Behring Breivik døde av kreft. Kritikken gikk både på rollen Christensen inntok som samtalepartner for moren og på konklusjoner som trekkes i boka, men som Christensen ikke skal ha hatt forutsetninger for å trekke.

Den tidligere NRK-journalisten avviste all kritikk under pressekonferansen torsdag. Marit Christensen mener konsekvensene av terrorhandlingene til Anders Behring Breivik er av større betydning for samfunnet som helhet enn de er «for Wenche, for meg og for alle oss enkeltmennesker».

– Jeg har ikke trukket konklusjoner selv, men håper boka kan gi føringer til noen svar på spørsmålene de fleste av oss satt igjen med etter en lang etterforskning og en meget tung og lang rettssak, sa Christensen.

Forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug fastholdt på sin side at det er riktig å skrive en bok om en alvorlig syk person på hennes dødsleie når det dreier seg om «en viktig bok».

– Denne historien må bli en del av den offentlige beretningen om 22. juli i Norge, sa forlagsdirektøren.

Sa stopp på dødsleiet

Da Aage Borchgrevink i fjor kom med sin inngående bok om Anders Behring Breiviks oppvekst og familiens kontakt med barnevernet og psykiatrien, ble det for mye å håndtere for moren, ifølge Christensen. Boka «En norsk tragedie» tar blant annet for seg dokumenter og rapporter om forholdet mellom Anders Behring Breivik og moren og deres situasjon hjemme etter at faren forlot dem – opplysninger som i det store ikke ble underlagt rettslig behandling fordi moren trakk tilbake sitt samtykke til det.

Senere innledet Breivik på nytt et samarbeid med Christensen, men da Breivik lå på dødsleiet, trakk hun seg også fra den siste avtalen fordi kvinnen på dødsleiet var kommet under sterk påvirkning av sin datter og hennes advokat.

– Jeg kan ikke si hvorfor sønnen endte opp som terrorist, men jeg hørte fra hans egen munn at han var en typisk Oslo vest-gutt fra en gjennomsnittsfamilie. Jeg oppdaget ganske snart at dette ikke var noen gjennomsnittsfamilie, sa Christensen. (NTB)

Vurderer å bringe Breivik-boka inn for PFU

Avdøde Wenche Behring Breiviks advokat Hans Marius Graasvold mener det bør vurderes om Marit Christensens bok «Moren» skal bringes inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Det vil være interessant å se om Norsk Presseforbund har synspunktet på dette, sier Graasvold til NTB.

Han viser til at Christensen selv holder fram pressens Vær Varsom-plakat og dens punkt om samfunnsansvar som begrunnelse for at hun har valgt å gi ut boka, til tross for at avdøde Wenche Behring Breivik ikke skal ha ønsket dette.

– Vær varsom-plakaten sier samtidig at man ikke skal utnytte en person som er i en sårbar situasjon, noe Wenche Behring Breivik i høyeste grad var. Dette er noe PFU vil kunne behandle dersom det kommer en klage, sier Graasvold.

Han har foreløpig ingen tanker om å be en domstol stanse boka.

– Det er for seint å stanse en bok som har kommet ut, sier han. (NTB)

Aschehoug vil ikke beklage påstander i Breivik-bok

Aschehoug vil ikke beklage overfor Kagge forlag etter striden som har oppstått i kjølvannet av Marit Christensens bok «Moren».

Trine Andersen

I boka skriver Christensen at Wenche Behring Breivik ba Åsne Seierstad, som snart kommer med en bok om 22. juli, om å «forsvinne fra dødsleiet hennes» da forfatteren kom på besøk. Dette har fått Seierstads forlegger Erling Kagge til å reagere.

– Marit Christensen tar grundig feil når hun i sin bok hevder at Breiviks mor kastet ut Åsne Seierstad. Det er helt udokumenterte påstander. Samtalen ble avtalt på forhånd via hennes advokat. Vi har hele samtalen på bånd, så fakta er udiskutabelt. Jeg håper Aschehoug kommer med en beklagelse, og at de endrer påstandene i de neste utgavene av boka, sier Kagge til NTB.

Han sendte sent onsdag kveld en epost til ledelsen i Aschehoug der han ber om en beklagelse.

– Har kilder

Men forlagsdirektør for litteratur i Aschehoug, Kari Spjeldnæs, sier at hun ikke kan se at det er noe å beklage.

– Det er jo slik at Marit Christensen har kilder på det hun skriver. Det er ingen motsetning mellom det Erling Kagge har gjort oss oppmerksom på, og det som står i boka. Det er mulig å be noen om å forsvinne også etter at man har hatt en samtale med dem, sier Spjeldnæs.

Til NTB sier hun at verken forlaget eller Marit Christensen har noen grunn til å betvile at det fant sted et flere timer langt intervju eller en samtale mellom Åsne Seierstad og Wenche Behring Breivik.

– På bakgrunn av det vi vet nå, kan jeg ikke se at det er grunnlag for en beklagelse, men vi kommer til å se nøye på dette. Har vi gjort en feil, må vi se på det, sier Spjeldnæs.

Om det kan bli aktuelt å endre det omdiskuterte avsnittet i boka i en ny utgave, slik Erling Kagge krever i sin epost, sier hun:

– Jeg må snakke med Marit Christensen om det. Det får vi kommer tilbake til.

«Moren» framskyndet

Åsne Seierstads bok «En av oss» blir utgitt 11. november. Først var Marit Christensens bok «Moren» varslet utgitt 15. november, men onsdag ble det klart at forlaget Aschehoug hadde ombestemt seg, og boka ble sluppet allerede torsdag.

Både forlaget og Christensen selv benekter at boka er fremskyndet på grunn av Seierstads bok. Erling Kagge vil ikke kommentere at Aschehoug har framskyndet utgivelsen.

Wenche Behring Breivik døde etter lengre tids sykdom i mars i år, og før hun døde ønsket hun å stoppe boken Marit Christensens bok. Forlaget Aschehoug bestemte seg for å gi ut boka, til tross for Wenche Behring Breiviks siste ønske.

Kari Spjeldnæs sa torsdag at forlaget ikke var i tvil om at det var riktig å gi ut boka etter at det hadde «funnet en form og ivaretatt den balansen vi mente var riktig».

– Generelt kan jeg si at et forlag alltid vil være i tvil om et manus skal utgis inntil det er klart for antakelse. Forlagsarbeid innebærer vurdering, vurdering og inkluderer tvil. Sånn må det være. Det er en del av kvalitetssikringen, sier Spjeldnæs til NTB. (NTB)

Aschehoug kontaktet ikke Breiviks far

Aschehoug har ikke vært i kontakt med Anders Behring Breiviks far Jens Breivik, til tross for at han er mye omtalt i Marit Christensens nye bok om terroristens mor.

– Forlaget har ikke vært i dialog med Jens Breivik. Grunnlaget for det er at Jens Breivik selv har uttalt seg svært åpent og fritt om sitt samliv med Wenche og Anders, sier forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug.

– Han har uttalt seg i detalj om saken, og på bakgrunn av det har vi ikke hatt en egen kontakt med ham om denne utgivelsen, sier hun.

Ifølge politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten utsettes Jens Breivik for et «svært direkte karakterdrap» i boka. På spørsmål fra NTB om Aschehoug venter seg søksmål fra Jens Breivik etter omtalen i boka, svarer Spjeldnæs at all omtale av personer i boka er vurdert nøye.

– Venter du at Jens Breivik kommer til å ta kontakt?

– Vi venter ikke det, men gjør han det, vil vi selvfølgelig besvare ham – om ikke nødvendigvis i offentligheten. (NTB)

Bekrefter at samarbeidet med Breivik ble brutt

Samarbeidet mellom Marit Christensen og Wenche Behring Breivik ble avbrutt på et tidspunkt, bekrefter forlagsdirektør Kari Spjeldnæs.

– Det var et samarbeid som ble brutt, men som så ble tatt opp igjen. Og fortellingen har endret karakter underveis i arbeidet med boka, sa Spjeldnæs da hun innledet pressekonferansen i Oslo torsdag i forbindelse med lanseringen av Christensens bok «Moren».

Spjeldnæs framholder at hun har forståelse for de mange kritiske spørsmålene som har vært stilt ved bokutgivelsen, og om det er riktig å skrive en bok om en alvorlig syk person på hennes dødsleie.

– Når Marit Christensen bok nå utkommer, er det fordi dette er en viktig bok. Denne historien må bli en del av den offentlige beretningen om 22. juli i Norge, sa forlagsdirektøren. (NTB)

Mer fra Dagsavisen