Innenriks

«Jeg kan høre stillheten etter Steinar»

Midtgangen og alteret var fylt med kranser og kirken var fylt med slektkolleger venner og motstandere. Fra kulturliv politikk samfunnsliv ogpressemiljø.

– Steinar Hansson var kanskje den beste kulturministeren Norge aldri fikksa Jens Stoltenberg foran en forsamling som inkluderte nåværendekulturminister Valgerd Svarstad Haugland og to tidligere kulturministere:Lars Roar Langslet og Ellen Horn.

Til stede var også Kristin Halvorsen Carl I. Hagen Terje Rød-Larsen ogBjørn Tore Godal; VG-redaktør Bernt Olufsen og Dagbladet-redaktør ThorGjermund Eriksen Aftenpostens politiske redaktør Harald StanghelleDagsavisens redaktør Hilde Haugsgjerd; konsernsjef Alf Hildrum i A-Pressen;tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl; forlagsredaktørene William NygaardAnders Heger og Bjørn Smith-Simensen; forfatterne Lars Saabye-ChristensenLinn Ullmann og mannen Niels Fredrik Dahl; fra NRK kom blant andre IngolfHåkon Teigene Knut Olsen Ole Torp og Anne Grosvold.

PRESSEMANN

Steinar Hansson var styreleder i Tor Jonsson-selskapet og Horn leste todikt av Jonsson i bisettelsen: «Til Grågrenda» og «Norsk kjærleikssong» somSteinar Hansson leste for sin kone Sidsel Hellebø-Hansson i bryllupet.

I sin tale ved kisten takket Sidsel Hellebø-Hansson for de 16 årene de fikksammen og de mange reisene de gjorde.

– Men den store amerikaturen i mai måtte vi avbestille. Den som du bruktehele sykdomsperioden i vinter til å planlegge. Du var fortvilet over at dubare hadde krefter igjen til en brøkdel av det du ville utrette saHellebø-Hansson.

Steinar Hansson døde forrige tirsdag bare 57 år gammel. Hansson varansvarlig redaktør for Arbeiderbladet og Dagsavisen fra 1995 til 2001 i enviktig periode for avisen.

Han var kulturredaktør i Arbeiderbladet 1987-88 og kulturredaktør iDagbladet fra 1991 til 1994. Ved sin død var Hansson leder for Ibsen-året2006.

Gjennom sin karriere som pressemann satte Steinar Hansson spor etter seg inorsk offentlighet spor som ble tydelige i bisettelsen.

DEN STORE SKITUREN

Forfatteren Niels Fredrik Dahl talte på vegne av Hanssons venner ogfortalte om den store skituren de to foretok sammen i fjor vinter. FraDovre til Oslo 40 mil på ti dager. Steinar Hansson foran Niels FredrikDahl etter.

– Det var aldri snakk om hvem som skulle være veiviser. Skulle man være medSteinar Hansson måtte man henge på. Mange ville gå dit han ville bare hangikk dit først.

Allerede første dagen møtte de uvær.

– Vi hadde gått i 13 timer dels i snøstorm dels på råtten snø. Vi varutslitte. Jeg var på gråten. Vi må grave oss ned sa jeg. Vi må grave ossned før det blir for mørkt.

Men Steinar Hansson nektet.

– Vi graver oss ikke ned. Vi går videre!

EN GUDFAR

I sine taler framhevet både Dahl og Jens Stoltenberg Steinar Hanssons sterkevilje og egenrådige intellekt.

– Han beholdt sin uavhengighet men han døde ikke venneløs sa Stoltenberg.

– Han foraktet det lettvinte og søkte mot kompleksiteten. Han var blantytringsfrihetens fremste forkjempere og hadde en urokkelig tro pådemokrati ytringsfrihet og menneskerettigheter.

– Steinar Hansson hadde ingen barn men han ble en gudfar. Han hadde enenestående evne til å dyrke unge talenter innen journalistikken ogforlagsbransjen. Slik er det mange som er barn av Steinar Hansson og førerhans arv videre sa Stoltenberg som avsluttet sin tale med ordene:

– Jeg kan høre stillheten etter Steinar. Vi vil alltid savne ham.

KAMPEN FOR RETTFERDIGHET

Bisettelsen ble forrettet av prost i Vestre Aker Trond Bakkevig som kjenteSteinar Hansson fra gymnastiden.

Bakkevig understreket et vers fra Bergprekenen: «Salige er de som hungrer ogtørster etter rettferdighet for de skal mettes».

– Steinar Hanssons liv og engasjement helt tilbake til skoleavisen i Askervar preget av kampen for rettferdighet sa Bakkevig som takket på vegne avfamilien for at så mange ville vise Steinar Hansson den siste ære.

– Kan virkelig Steinar forsvinne i løse luften som når en knyttneve åpnes?spurte Niels Fredrik Dahl i sin tale.

– Svaret er ja det kan han. Og nei det kan han ikke. Han har rørt ved oss.Han går ved vår side som et korrektiv og minner oss på: Du skal gjøre detsom er riktig selv om det koster deg dyrt.

Mer fra Dagsavisen