Innenriks

- Jeg er voldsomt stolt

NYTT TAP: På bare to år har Thorvald Stoltenberg mistet både sin kone og sin datter, Nini. Stoltenberg sier datteren gjorde ham til et bedre menneske.

Det er en svært beveget Thorvald Stoltenberg som snakker med Dagsavisen onsdag ettermiddag. På svært kort tid har Stoltenberg senior mistet både sin kone og sin datter. Det opplever han som umåtelig tungt.

- Det er jo stikk i strid med naturloven. Det at en 83 år gammel mann skal miste sin 51 år gamle datter, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Les også: – En flott og uredd person har gått bort

Var mye sammen

Stoltenberg forteller at datterens kamp mot rus og psykiske problemer beveget ham kraftig.

- Jeg er så voldsomt stolt av Nini. Hun hadde en utrolig sterk vilje til å komme seg gjennom problemene sine. Og hun greide det også, sier han.

Stoltenberg forteller at de to var svært mye sammen. Han ønsket sterkt å hjelpe henne gjennom de problemene hun hadde.

- De siste 20 årene tilbrakte jeg svært mye av min tid sammen med Nini. Hun gjorde meg til et bedre menneske. Nini har lært meg hvor vanskelig det kan være for noen å klare helt dagligdagse ting. Jeg ble svært opptatt av at hun skulle klare slikt selv, sier han.

Les også: Viste oss alle hvor sårbart livet er

Lengre sykeleie

Stoltenberg forteller at han trodde datteren nå var inne i en god stim og at dødsfallet derfor kom svært brått på. Samtidig hadde morens død gått svært hardt inn på henne. Karin Stoltenberg døde 17. oktober 2012. I fjor vår døde også Nini Stoltenbergs forlovende, Karljohn Sivertzen.

- Nini kunne isolere seg mye og var ofte deprimert. Men jeg trodde likevel hun var på vei inn i et liv hun skulle mestre, sier Stoltenberg.

Datterens dødsfall kom etter lengre tids sykeleie. For en tid tilbake fikk hun et komplisert beinbrudd, men etter flere ukers trening på Norsk idrettsmedisinsk institutt «kom hun seg kolossalt», som Stoltenberg selv sier.

- Camilla, søsterens hennes, er lege og visste nok bedre enn meg at det ikke sto så godt til som jeg trodde. Og nå orket visst ikke hjertet hennes mer, sier Stoltenberg.

- Nini var nok ikke den flinkeste til å ta vare på helsen sin, tilføyer han.

Håper hun huskes

Når datteren nå har gått bort, håper Stoltenberg at hennes medmenneskelige arv vil leve videre.

- Jeg håper så gjerne at folk husker henne som det fantastiske mennesket hun var, sier han.

- Nini var voldsomt engasjert i de som er svakere stilt her i livet. Helt fra hun var liten jente var hun det. Hun drev jo med mye. Hun var blant annet husokkupant for å kjempe for at folk skulle få et sted å bo, sier Stoltenberg.

Nini Stoltenberg var også sterkt engasjert i norsk ruspolitikk og kjempet store deler av livet for at rusmisbrukere skulle få et mer verdig og bedre helse- og brukertilbud.

- Hun var aktiv, engasjert, raus og varm, sier faren.

Han forteller at datteren selv ikke alltid tenkte særlig høyt om seg selv.

- Hun ante ikke hva slags interesse det var for henne. Men den voldsomme responsen hennes bortgang har fått, sier noe om hvilken fantastisk person hun var.

Stoltenberg forteller at han er blitt ringt ned av både pressen og folk som vil kondolere.

- Det er rørende å oppleve.

Men han er likevel ikke overrasket over dette.

- Hun var en sånn person det skinner av. Det er vanskelig å glemme et møte med Nini. Det er ikke så mange man kan si at skinner, sier han rørt.

Liten familie

Stoltenberg sier det er tungt å tenke på at familien hans plutselig har blitt redusert, nok en gang.

- For bare to år siden var vi en familie på fem. Nå er vi bare tre. Det er Jens, Camilla og meg. Det er sterkt, sier han.

- Men sånn er vel livet? Man må bare kjempe videre, slik jeg har lært av Nini.

Stoltenberg forteller at familien nå skal samles og være sammen i den tunge stunden. Jens Stoltenberg avbryter også ferie og forberedelsene på å overta som generalsekretær i Nato fra 1. oktober.

- Han kommer selvfølgelig hjem til søsteren sin, sier faren.

Stoltenberg forteller at familien foreløpig ikke har tatt noen avgjørelser rundt Nini Stoltenbergs bisettelse, men han regner med at den vil finne sted i midten av august.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen