Politikk

- Jeg er lei meg på vegne av SV

POLITIKK: Inga Marte Thorkildsen er ferdig som SV-nestleder, men sier hun kommer tilbake til politikken. Hun holder døra åpen for både Stortinget og Oslo-politikken.

- Jeg tenker SV må få inn noen som er mer sikre på at det er dette de vil istedenfor å ha noen som meg nå. Så får jeg heller komme tilbake. For det gjør jeg, sier Inga Marte Thorkildsen.

Onsdag denne uka skrev Dagsavisen at hun ikke ønsket å ta gjenvalg som nestleder i SV. Torsdag bekreftet hun at hun er ferdig.

- Jeg har snakket med Audun om at jeg ikke vil fortsette, men han hadde også skjønt det. Jeg er lei meg på vegne av SV, og for at jeg ikke har hatt mulighet til å være en synlig nestleder etter valget i fjor, sier Thorkildsen.

Gradvis erkjennelse

Hun sier at tanken om å ikke ta gjenvalg har kommet gradvis. Det siste halve året har Thorkildsen jobbet for det nasjonale kompetansenettverket «BarnsBeste» og i stiftelsen «Forandringsfabrikken» - noe som har vært vanskelig å forene med nestledervervet. Å være en arbeidstaker som lobber opp mot partier og politikere i barnespørsmål, for så å møte de samme menneskene i politiske debatter som SV-nestleder, går ikke, ble hennes konklusjon.

- Men hadde jeg blitt gjenvalgt til Stortinget hadde jeg fortsatt, sier Thorkildsen.

I hennes nye jobber har minst to kvelder i uka gått med til reising. Skulle hun i tillegg deltatt i debatter på kveldstid ville det blitt liten tid til sønnen Johan (4,5). Det har også spilt en rolle for henne:

- Det var jeg ikke villig til å prioritere. Sånn er det, sier Thorkildsen.

Oslo-kandidat

Thorkildsen sier hun ikke har bestemt seg for om hun vil forsøke å komme tilbake til Stortinget ved stortingsvalget i 2017. Det som er sikkert, er at hvis SV vil ha henne tilbake, kommer hun ikke til å stille for Vestfold, men Oslo.

- Jeg bor ikke i Vestfold, og jeg har ikke bodd der siden 1996. Hvis det blir aktuelt å komme tilbake så er det heller naturlig å orientere seg mot Oslo. Men det avhenger av hva Oslo SV vil, hva Heikki, hva Audun vil og ledelseskabalen ... Ja, en hel masse.

Ved fjorårets valg var 1.-plassen i Oslo den eneste sikre stortingsplassen SV hadde før valget. Heikki Holmås sikret seg denne etter en tøff kampvotering mot Akhtar Chaudhry. Skulle Thorkildsen ønske å stille i Oslo, kan historien gjenta seg også i 2017.

- Men hvis SV vil, da kan du tenke deg et comeback for Oslo i 2017?

- Det er hypotetisk og langt fram i tid. Men det er mer naturlig med Oslo enn Vestfold, sier hun.

Thorkildsen fikk i sommer spørsmål fra SV i Oslo om hun kunne tenke seg å bli deres førstekandidat inn mot neste års kommunevalg.

- Jeg var fristet til å kaste meg inn i Oslo-politikken. Det kan hende jeg gjør det en annen gang. Men jeg sa nei av samme grunn som hvorfor jeg trekker meg som nestleder.

Thorkildsen var veldig spent hva som ventet henne da hun for første gang på 12 år ikke skulle gå på jobb på Løvebakken. Nå er hun veldig fornøyd med å etablere et liv også utenfor maktens korridorer.

- Da jeg røyk ut fikk jeg spørsmål om jeg ville bli heltidspolitiker på partikontoret. Da kjente jeg at jeg nå må bruke muligheten til å få andre erfaringer utenfor bobla. Det har jeg ikke angret på ett sekund, sier hun.

Trenger damer

Kilder sier til Dagsavisen at også nestleder Bård Vegar Solhjell har telt på knappene om han skal fortsette. Hele sentralstyret i SV er på valg og en valgkomité er nå på jakt etter Lysbakkens nye lag.

- Hva tenker du om at Lysbakken kanskje må endre hele lederkabalen?

- Det vil jeg ikke si noe om. Jeg vet ikke hva Bård Vegar tenker, men det er fantastisk at han som ønsket å bli leder, ville gjøre en innsats som nestleder og har stilt opp så mange år i toppen av partiet. Han har gjort en kjempeinnsats.

Hvem som bør bli hennes arvtaker, vil Thorkildsen ikke spekulere i annet enn at hun håper etterfølgeren brenner like mye for barns kår som henne selv.

- Jeg ønsker meg en som er glødende opptatt av likestilling, barn og unge, gjerne kombinert med et engasjement for miljø- og klima.

Alvorlig for SV

I hennes tid i SVs ledelse har partiet bare sunket på målingene. SV ligger i dag og vaker rundt sperregrensen på fire prosent oppslutning. Enkelte SV-ere Dagsavisen har snakket med sier partiet er samlet, men etterlyser fornyelse og forandringsvilje. Hva SV må gjøre for å styrke seg, vil hun «tenke høyt om før hun går av».

- Jeg tror riktignok det er viktig at folk tar innover seg hvor alvorlig situasjonen er for SV. Jeg vet ikke om erkjennelsen er like sterk i alle miljøer. Jeg er imidlertid glad det ikke er splid og konflikt internt.

Dagsavisen omtalte denne uka hvordan SV-ledelsen gikk på et tap under landsstyret forrige helg. SV vedtok at NATO er en del av problemet i Ukraina, og dumpet en resolusjon ført i pennen av Bård Vegar Solhjell, som fordømte russisk aggresjon. Enkelte i SV mener dette viser at det er en uenighet om retning innad i organisasjonen. Det tror ikke Thorkildsen.

- Jeg synes det er snakk om små nyanser. Men nå har jeg vært med en stund og vet hvordan det var tidligere - så kanskje det er derfor jeg synes det er så rolige diskusjoner om utenrikspolitikk nå.

Ministerdrøm

I forbindelse med jobben i «Forandringsfabrikken» har Thorkildsen lyttet til historier og råd fra barn og unge som har psykiske lidelser, er i barnevernet, vært utsatt for vold eller som sitter i fengsel.

- Det står dårligere til enn hva jeg hadde trodd. Voksne snakker med voksne enten det er barnevernspedagogen, læreren eller foreldre, og vi mener at de voksne vet best. Det er en feilslutning. Det er et svakhetstegn at vi ikke lytter til barn og unge.

I lys av møtene med barn og unge har Thorkildsen sett at det er en «hel masse» hun skulle ønske hun hadde gjort da hun selv var minister for feltet.

- Jeg har en drøm om å komme tilbake som minister. Perioden som barne- og likestillingsminister var en vill periode. Det var et ekstremt tempo og arbeidspress, men for en anledning det var til å gjøre viktige ting og sette dagsorden. Kunne jeg gjort det på nytt ville jeg stilt enda flere kontrollspørsmål - og tro meg - jeg stilte mange. Men jeg ville vært mer opptatt av å sjekke ut med barn og unge om valgene vi tok var riktige, siden det er dem som er avhengig av hjelpe­systemene.

Da Thorkildsen var barneminister ble hun spurt av barn om det var lov å ta barn ut av hjem på grunn av mangel på ­kjærlighet og plassere dem i hjem hvor det ikke engang snakkes om kjærlighet og hvor man ikke har noen voksne å knytte seg til.

- Hadde jeg fått sitte lenger som ­barneminister skulle jeg ha kjempet «kjærlighet» inn i formålsparagrafen til barnevernet.

- Det er kanskje et råd til den sittende ministeren?

- Helt klart. Og til hele voksen­samfunnet. Vi antar og tror så mye på vegne av barn, men for å sitere en ­psykiater jeg har møtt: «Asumption is the mother of all fuck ups», sier Thorkildsen.

Hun vil imidlertid ikke kritisere den sittende barne- og likestillings­ministeren, Solveig Horne (Frp).

- Jeg er opptatt av at hun skal lykkes og at hun skal være barnas forsvarer, sier Thorkildsen.

Sint bok

Jo mer erfaringer Thorkildsen har fått i sine nye jobber, jo mer har ideen om å skrive bok, vokst fram. I disse dager har hun buret seg inne for å skrive, og vinteren 2015 kommer hennes første bok. Tema er barn som er utsatt for vold og overgrep.

- Boka kommer til å vekke debatt. Dette er en sint bok, sier hun.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen